default-image

Εκλογές και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

Κρήτη
Εκλογές και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδηγίες προς Κόμματα, Παρατάξεις και Υποψηφίους

Μία ακόμα ομιλία, που οργάνωσε η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, έγινε το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου  στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω.

 Η κυρία Ειρήνη Βασιλάκη, διδάκτωρ Νομικής, Υφηγήτρια του Πανεπιστημίου του Göttingen, μίλησε με θέμα: Εκλογές και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων: Οδηγίες προς Κόμματα, Παρατάξεις και Υποψηφίους.

Η κυρία Βασιλάκη ξεκίνησε την ομιλία της με το ιστορικό της προστασίας προσωπικών δεδομένων: η πρώτη αναφορά γίνεται στον όρκο του Ιπποκράτη, σύμφωνα με τον οποίο ο γιατρός ορκίζεται να μην κοινοποιεί όσα βλέπει ή ακούει κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή στην καθημερινή του ζωή. Ακολούθησε το απόρρητο της εξομολόγησης. Το πρώτο σχετικό με το θέμα βιβλίο ήταν των Αμερικανών Warren & Brandeis, που εκδόθηκε το 1890 με τίτλο: «το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα».  Ο πρώτος Νόμος ψηφίστηκε από το ομόσπονδο κράτος της Έσσης (Γερμανία) το 1976. Το 1995 εκδόθηκε ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, βάσει της οποίας ψηφίστηκε ο ελληνικός Νόμος 2472/1997, και τέλος, το 2016 εκδόθηκε ο ευρωπαϊκός κανονισμός 679, η εφαρμογή του οποίου είναι υποχρεωτική για τα κράτη – μέλη.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο πεδίο εφαρμογής, στα προστατευόμενα δεδομένα, και στην αυξημένη προστασία, που προβλέπεται για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και  για τα παιδιά. Εξήγησε τους όρους: «υπεύθυνος επεξεργασίας» και «υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων». Αναφέρθηκε λεπτομερώς στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην πολιτική επικοινωνία μέσω ταχυδρομείου, τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων sms, e-mail & fax καθώς και στην υποχρέωση συμμόρφωσης των ιστοσελίδων.

Το θέμα, που η ομιλήτρια ανέπτυξε με απλό και κατανοητό τρόπο, αποδείχθηκε ενδιαφέρον όχι μόνο για νομικούς και υποψηφίους αλλά και για το ευρύ κοινό, όπως φάνηκε από το πλήθος των ερωτήσεων, που τέθηκαν κατά τη συζήτηση, που ακολούθησε. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Λογιάδης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ 25, ο κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ και ο κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ.

 Την  ομιλήτρια προλόγισε ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, πολιτικός μηχανικός, υποψήφιος Δήμαρχος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης, γλύπτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News