default-image

Αντώνης Βγόντζας: Η πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής του

Κρήτη
Αντώνης Βγόντζας: Η πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κηδεία του σπουδαίου νομικού θα γίνει τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στον Υμηττό

Μετά από μια πολύμηνη, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο, ένας πραγματικά “δικός μας” άνθρωπος, ο συνεργάτης της εφημερίδας  “Νέα Κρήτη” από την πρώτη μέρα της έκδοσής της και αγαπημένος φίλος, Αντώνης Βγόντζας, έφυγε από τη ζωή.

Σε ηλικία 73 ετών κι ενώ είχε ακόμη να δώσει πολλά στον τόπο του, ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε από κοντά μας. Πρόλαβε να αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο, τόσο στην επιστήμη του, την οποία υπηρέτησε δίχως διακοπή για σχεδόν πέντε δεκαετίες, όσο και στην πολιτική και την κοινωνία.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου, στον Υμηττό.

Ο γνωστός νομικός είχε ιδιαίτερους και στενούς δεσμούς με το νησί μας, ήταν πολύ συχνή η παρουσία του στον τόπο καταγωγής του, το Λασίθι, για τον οποίο τόπο έδινε διαχρονικά αγώνες και από τον πολιτικό στίβο.

Ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της δικηγορίας και της συγγραφής. Παρέμενε ενεργός και δυνατός μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικό είναι ότι αρθρογραφούσε στην εφημερίδα μας μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Μόλις την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε το τελευταίο άρθρο του στην εφημερίδα.

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που κατέγραψε στο βιβλίο του “Ανάμεσα στη μικρή και μεγάλη ιστορία”: «Έχω κέφι ακόμα και ενθουσιασμό. Σχεδιάζω. Έχω οράματα. Καταπιάνομαι με όσα καινούργια μπορώ να κατανοήσω. Η θέλησή μου για ζωή παραμένει ακέραιη». Για την εφημρίδα “Νέα Κρήτη” αλλά και γενικότερα για τον Όμιλο της “ΚΡΗΤΗ TV” η απώλεια του Αντώνη Βγόντζα δεν προσμετράται με λέξεις, η θλίψη μας είναι μεγάλη, αφού “έφυγε” ένας δικός μας άνθρωπος.

Ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε ένα από εκείνα τα εκλεκτά τέκνα της Κρήτης, που άνοιξε τα “φτερά” του στην πρωτεύουσα και κατάφερε να δημιουργήσει έργο και να αφήσει τα χνάρια του τόσο στον επαγγελματικό του χώρο, όσο και στα κοινά. Και αυτό δίχως στιγμή να ξεχάσει τον τόπο του, τον οποίο αγαπούσε με πάθος και επισκεπτόταν συνεχώς.

Σε αυτό, άλλωστε, το πλαίσιο, της αγάπης και της συνεχούς επαφής που ήθελε να έχει με τους Κρητικούς, εντασσόταν και η σταθερή συνεργασία του με την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, της οποίας υπήρξε βασικός αρθρογράφος από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της μέχρι τον αδόκητο θάνατό του.

Η ζωή του ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασιθιώτικων βουνών, το Καπίστρι. Όμως έμελλε να μεγαλώσει στην Αθήνα. Οι σπουδές του ήταν πολυσχιδείς, ενδεικτικές του ανήσυχου χαρακτήρα του. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Νομική ήταν φυσικά η μεγάλη του αγάπη και ασκούσε τη δικηγορία από το 1971.

Η πολιτική δραστηριότητα του Αντώνη Βγόντζα υπήρξε μακρά, συνεχής και δίχως εκπτώσεις. Δραστηριοποιήθηκε στη δημοκρατική-προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος, καταθέτοντας συνεχώς εχέγγυα δημοκρατικότητας, μετριοπάθειας και διαλλακτικότητας, αλλά και ανυποχώρητης προσήλωσης στις αρχές και τα ιδανικά του.

Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πάντα κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα και με τον οποίο τους συνέδεε βαθιά φιλία. Στάθηκε στο πλάι του σε όλες τις δύσκολες στιγμές, προσφέροντας τις γνώσεις και την οξυδέρκειά του σε κάθε περίπτωση.

Υπήρξε συμμέτοχος σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε έως και τη σημερινή εποχή την προσπάθειά του για την ανάδειξη της Κεντροαριστεράς σε κύριο πολιτικό πόλο στις εξελίξεις της χώρας. Τους τελευταίους μήνες είχε δραστηριοποιηθεί για την ευόδωση της “ενωτικής” πλατφόρμας του ΚΙΝ.ΑΛ. ως “διάδοχη κατάσταση” του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News