Κρήτη

Αγώνας δρόμου για να μαζευτούν τα σκουπίδια ενόψει 25ης Μαρτίου

Επιτέλους η πόλη καθαρίζει μετά που τελείωσε η κατάληψη στο αμαξοστάσιο - “Παράταση” για τους 8μηνίτες

Έληξε τελικά χθες το απόγευμα η κατάληψη του αμαξοστασίου του Δήμου Ηρακλείου, η οποία είχε ξεκινήσει το βράδυ της περασμένης Τρίτης, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν χρωστούμενα από τα προηγούμενα χρόνια. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία μετά από έκτακτη συνεδρίαση άναψε το “πράσινο φως” για την καταβολή των οφειλών στους εργαζόμενους.

Έτσι, χθες το βράδυ τα απορριμματοφόρα του Δήμου βγήκαν ξανά στους δρόμους για την αποκομιδή των... “βουνών” που σχηματίστηκαν από τα σκουπίδια, κυρίως στην περιοχή του κέντρου του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή των οφειλών στους εργαζόμενους της καθαριότητας αναφορικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που δεν έλαβαν για τα έτη 2013, 2015 και 2017 αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δήμαρχος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χάρη Μαμουλάκη, καθώς και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, συμφώνησαν ότι αποδέχονται τα αιτήματα των εργαζομένων.

 Εξάλλου, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διά του προέδρου τους ανέφεραν ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
«Πίκρα και απελπισία. Μας έχουν φέρει στο έλεος του Θεού και μας έχουν κάνει ζητιάνους», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Η απόφαση των εργαζομένων για λήξη των κινητοποιήσεών τους ελήφθη χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, η εν λόγω απόφαση πάρθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες στη “Νέα Κρήτη” ο Χάρης Μαμουλάκης αμέσως μετά το πέρας της έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, χθες επρόκειτο να ξεκινήσει άμεσα η «ολική επαναφορά στην κανονικότητα, σε επίπεδο καθαριότητας, στο Ηράκλειο».

Ο κ. Μαμουλάκης έκανε λόγο για μια αρκετά δύσκολη προσπάθεια, καθώς τα προηγούμενα 24ωρα συσσωρεύτηκε μεγάλος όγκος απορριμμάτων στην πόλη, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στο κέντρο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, η διαδικασία της αποκομιδής επρόκειτο να ξεκινήσει άμεσα αργά χθες το απόγευμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης, θα προστίθεντο έξτρα βάρδιες σήμερα Σάββατο, αλλά και αύριο Κυριακή. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, αποκομιδή θα γίνει και μεθαύριο Δευτέρα.

Χθες, πάντως, οι δημότες του Ηρακλείου που έβγαιναν από τα σπίτια τους είχαν να αντικρίσουν την αφόρητη δυσωδία από τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών που είχε σχηματιστεί σε διάφορες περιοχές της πόλης. Μιλώντας στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”, πολίτες έκαναν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση.

Εξάλλου, δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν ότι η εικόνα αυτή δεν τιμά κανέναν, πόσv μάλλον ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Όπως κατέγραψε και η κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” πάντως χθες, τα σκουπίδια έκαναν... “πάρτι” στην παραλιακή λεωφόρο, στην πλατεία Κορνάρου, στη μικρή Έβανς, στη λεωφόρο Ικάρου, αλλά και στον Εσταυρωμένο. Σημειώνεται ότι μέχρι και στην “καρδιά” της πόλης, στα Λιοντάρια, οι δημότες που φόρτιζαν τα κινητά τους τηλέφωνα στα ηλιακά παγκάκια αντίκριζαν τους “λόφους” των απορριμμάτων που είχαν ανυψωθεί.

“Παράταση” για τους 8μηνίτες

Στο μεταξύ, χθες αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει ο 88 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για τους λεγόμενους 8μηνίτες του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι διεκδικούν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να γίνει η πρόσληψη των μόνιμων εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μαμουλάκης, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων των “88” αναβλήθηκε για τις 7 Ιουνίου. Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για ευχάριστη εξέλιξη, η οποία αποτελεί “ανάσα” για την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Σχόλια