Κρήτη

«Σώζουν ζωές οι έγκαιρες προειδοποιήσεις για τον καιρό»

O Μάρτιος, ως και την τελευταία του ημέρα, θα είναι χωρίς βροχές, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

«Οι έγκαιρες και έγκυρες προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα σώζουν ζωές»... Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα ημερίδας στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ραφήνα, υπό τη διοργάνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Για την ημερίδα αυτή, αλλά και για άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, μίλησε στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV”, ζωντανά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο μετεωρολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Καραταράκης.


Παράλληλα, ένα δεύτερο ζήτημα που βγήκε από την πολύ σοβαρή αυτή εκδήλωση της ΕΜΥ ήταν οι τρόποι για τον καλύτερο συντονισμό δράσης των επιχειρησιακών φορέων που ασχολούνται με την πολιτική προστασία, για να φτάσουμε σε μια έγκαιρη κινητοποίηση μείωσης του κινδύνου των ακραίων καιρικών φαινομένων.


«Το ένα κομμάτι είναι οι έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις που αφορά στην ΕΜΥ και τους ερευνητικούς φορείς. Και ένα άλλο κομμάτι είναι όλη η κινητοποίηση και τα σχέδια τα οποία έχει η Πολιτική Προστασία για να μειώσει τον κίνδυνο και να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις. Όπως είπε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είναι αυτοί οι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο ένας ο οποίος πηγαίνει προς το επιχειρησιακό κομμάτι, και ο επιστημονικός τομέας, που πρέπει όμως και οι δύο να είναι πάρα πολύ κοντά και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Να καταλαβαίνουμε, δηλαδή, εμείς τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας και να δίνουμε τις προγνώσεις με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να βοηθηθούν στον σχεδιασμό των ενεργειών και των δράσεων που χρειάζονται να κάνουν ως Πολιτική Προστασία», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ζωντανής συνέντευξής του στην εκπομπή ο Νίκος Καραταράκης.

Ο Μάρτιος θα φύγει χωρίς βροχές

Στο μεταξύ, τόσο τις επόμενες ημέρες όσο και συνολικά ο Μάρτιος ως και την τελευταία του ημέρα θα είναι χωρίς βροχές, όπως είπε ο Νίκος Καραταράκης, αναφορικά με την πρόγνωση των επόμενων ημερών. Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, θα έχει σκαμπανεβάσματα.
Για μεθαύριο Δευτέρα, που έχουμε την εθνική μας γιορτή, δεν περιμένουμε μεταβολή του καιρού, ενώ θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά στη Βόρεια Κρήτη. Οι βοριάδες θα υποχωρήσουν και θα έχουμε και μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη θα έχουμε επίσης ανοιξιάτικο καιρό, με τον οποίο θα οδηγηθούμε και στο τέλος του μήνα.

Καλοκαίρι με βροχές;

Στο ερώτημα για όσα έχουν γραφτεί το προηγούμενο διάστημα σχετικά με βροχές που αναμένεται να έχουμε και στο επόμενο διάστημα μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, μέσα από διάφορες ετήσιες προβλέψεις, ο Νίκος Καραταράκης μάς είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αποφεύγει τέτοιες προβλέψεις γιατί τις θεωρεί παρακινδυνευμένες.


«Η ΕΜΥ δίνει τις προγνώσεις της ανά δύο ή ανά επτά ημέρες. Υπάρχουν οι μηνιαίες προγνώσεις, οι οποίες βγαίνουν ανά εβδομάδα. Και μετά υπάρχουν οι λεγόμενες εποχικές προγνώσεις. Εγώ όμως θα ήθελα να δω απευθείας την επιστημονική πηγή για να μπορώ να πω κάτι. Στην Ευρώπη, πάντως, από τα προγνωστικά μοντέλα τα οποία έχουμε και την εποχική πρόγνωση που έχουμε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων δεν υπάρχει κάποια τέτοια πληροφόρηση μέχρι στιγμής»...

«Έχει ήδη αφήσει τα αποτυπώματά της στη Μεσόγειο»

Σε ό,τι αφορά μια απαισιόδοξη άποψη που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα των αγροτών της Κρήτης ως προς την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων, ο μετεωρολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Καραταράκης δήλωσε στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” ότι «το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει τα αποτυπώματά του στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, το νησί μας είναι μέσα στον πυρήνα του προβλήματος. Υπάρχει το φαινόμενο της ερημοποίησης, όπου η Κρήτη είναι η μία από τις περιοχές που κινδυνεύει με ερημοποίηση. Και ιδιαίτερα η περιοχή της Μεσαράς.
Από ’κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες, οι αλλαγές που συμβαίνουν είναι τέτοιες που δεν το καταλαβαίνουμε. Το κλίμα αλλάζει και αλλάζει τόσο αργά, που δε θα καταλάβει κανένας. Δε νομίζω ότι ο αγρότης θα καταλάβει αμέσως μια επίδραση στην καλλιέργειά του. Αλλά η κλιματική αλλαγή έχει συμβεί. Έχουμε επιπτώσεις. Άρα έρχεται η Πολιτεία, έρχονται οι φορείς που σχεδιάζουν μέτρα προσαρμογής. Και υπάρχει και αυτό που συζητήθηκε και στο Παρίσι, στη Διάσκεψη του Παρισιού το 2015, ότι καλό είναι να κρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας το 2030-2050 κάτω από τους 2 και αν μπορούμε κάτω από τον 1,5 βαθμό, γιατί πραγματικά, αν περάσει τον 1,5 βαθμό η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, θα υπάρξουν επιπτώσεις οι οποίες θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστες. Αυτά όλα υπάρχουν. Είναι σε επίπεδο σχεδιασμού»...

Σχόλια