Τα ντόπια προϊόντα στα ξενοδοχεία

Κρήτη
Τα ντόπια προϊόντα στα ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στις Γούρνες το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Τις πύλες του, με σκοπό για άλλη μια φορά την καλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση των κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής-σούπερ μάρκετ, θα ανοίξει το Σάββατο 30 Μαρτίου το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ), στις Γούρνες Ηρακλείου.

Το Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής-σούπερ μάρκετ, που για 8η συνεχή χρονιά διοργανώνουν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, δημιουργεί και φέτος νέους συνεργατικούς δεσμούς ανάμεσα σε τοπικούς παραγωγούς, μεταποιητές, βιοτέχνες, διανομείς και ξενοδόχους. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα σε επαγγελματίες του τουρισμού, της αγροδιατροφής και της βιοτεχνικής παραγωγής, ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία, βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

Βιοτέχνες, παραγωγοί και μεταποιητές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα συναντηθούν με ιδιοκτήτες και διευθυντές ξενοδοχείων, αλλά και εκπροσώπους δικτύων διανομής το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες Ηρακλείου, σε έναν χώρο 3.500 τ.μ., με στόχο τη συνεργασία για την προώθηση των προϊόντων αυτών στα κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής. Ο επιτυχημένος θεσμός έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Κρήτη και καταγράφει αυξανόμενη συμμετοχή, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα έχει έμπρακτα αποτελέσματα.

Μεγάλη συμμετοχή

Η συμμετοχή στο 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ είναι δωρεάν και έχουν δηλώσει συμμετοχή 215 παραγωγοί/μεταποιητές και βιοτέχνες, 148 ξενοδοχεία και 14 δίκτυα διανομής, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες διοργανώσεις, εξασφαλίζοντας επικερδείς συμφωνίες. Το Φόρουμ περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις, έκθεση και γευσιγνωσία κρητικών προϊόντων, που προσφέρουν οι συμμετέχοντες παραγωγοί και μεταποιητές. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, για πρώτη φορά, και τοπικοί βιοτέχνες, εκτός του κλάδου των τροφίμων, οι οποίοι παράγουν χαρτικά, σαπούνια, υφαντά, έπιπλα κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι το Παγκρήτιο Φόρουμ έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου το Επιμελητήριο Ηρακλείου εκπροσώπησε την Ελλάδα, αποσπώντας το βραβείο στην κατηγορία “Special Μentions and Grand Jury Prize” στο πλαίσιο των “Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2016”.

Το Παγκρήτιο Φόρουμ διοργανώνεται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τη συνεργασία των ξενοδόχων Κρήτης, του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλων φορέων.

Η συνέντευξη Τύπου

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης τόνισε: «Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να στηρίξουμε την τοπική παραγωγή και ταυτόχρονα να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα. Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, αν λάβουμε υπόψη ότι 75% των συμμετεχόντων έχουν λάβει μέρος και στις προηγούμενες διοργανώσεις και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ τους έχουν σταθερότητα και διάρκεια».

Ο διευθυντής Εταιρείας Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Χανίων κ. Θεόδωρος Τσιμρικίδης επισήμανε ότι το Φόρουμ βοηθάει τα κρητικά προϊόντα ν’ αποκτήσουν ταυτότητα και να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Μανόλης Χνάρης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων, γιατί δίνει προτεραιότητα στην ανάδειξη της κρητικής διατροφής και παραγωγής, ώστε οι παραγωγοί να εισπράττουν την υψηλή προστιθέμενη αξία που αναλογεί στα προϊόντα τους.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Σωμαράς ανέφερε ότι το εγχείρημα έχει τεράστια επιτυχία, τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν εντάξει την κρητική κουζίνα στις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, και κάλεσε τους παραγωγούς να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους των τουριστικών μονάδων για να γνωρίζουν ποια προϊόντα είναι απαραίτητα στη μαζική εστίαση.

Τα αποτελέσματα του 7ου Παγκρήτιου Φόρουμ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά σημαντικά και αξιόλογα ήταν τα αποτελέσματα του περσινού 7ου Παγκρήτιου Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων, το οποίο επίσης έλαβε χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες Ηρακλείου, στις 24 Μαρτίου 2018. Σε αυτό έλαβαν μέρος 218 παραγωγοί/μεταποιητές τοπικών αγροτικών προϊόντων (οπωροκηπευτικά, λάδι, κρασί, μέλι, ρακή, αλλαντικά, τυροκομικά, νερό, σταφίδα, αρτοσκευάσματα, σαλιγκάρια κ.λπ.), 52 όμιλοι ξενοδοχείων (περισσότερα από 104 ξενοδοχεία) και 11 δίκτυα διανομής-σούπερ μάρκετ. Σημειώθηκε 25% αύξηση συμμετοχών σε σχέση με το 6ο Φόρουμ του 2017, ενώ καταγράφηκε ένα ποσοστό της τάξης του 75 % σε ό,τι αφορά τους επαναλαμβανόμενους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, κάθε χρόνο σημειώνεται μεγάλη αύξηση συμμετοχής στο Φόρουμ, όπως επίσης και σημαντική αύξηση των συνεργασιών που αναπτύσσονται μέσα από αυτό, πράγμα που αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η πραγματοποίησή του. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι το 2013 έγιναν 2.000 συναντήσεις στα πλαίσια του Φόρουμ. Συμμετείχαν 160 παραγωγοί και 40 ξενοδοχεία, ενώ το 2017 πραγματοποιήθηκαν 12.000 συναντήσεις, έλαβαν μέρος 190 παραγωγοί και 80 ξενοδοχεία-δίκτυα διανομής, σημειώνοντας παράλληλα ραγδαία αύξηση στις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News