Η εγκατάσταση ραντάρ στην Κρήτη... ενόχλησε - Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα

Κρήτη
Η εγκατάσταση ραντάρ στην Κρήτη... ενόχλησε - Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Τριμερή Σύνοδο στην Ιερουσαλήμ δόθηκε μια ηχηρή απάντηση

«Οι ηγέτες αποφάσισαν να διευρύνουν την περιφερειακή συνεργασία για αναβάθμιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας τους και την ασφάλεια και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Το αυστηρό αυτό μήνυμα, με αποδέκτη την Τουρκία, έστειλαν κατά την κοινή τους διακήρυξη το απόγευμα της Τετάρτης, από την 6η κατά σειρά τριμερή Σύνοδο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ, οι αρχηγοί των τριών κρατών, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Μήνυμα που αποτελεί ηχηρή απάντηση στον έκδηλο εκνευρισμό που καταγράφεται στην Τουρκία για τη γεωστρατηγική-ενεργειακή τριμερή «συμμαχία», με τις αμερικανικές πλέον «ευλογίες», που έχει ως σημείο αναφοράς την Κρήτη.

Ο τουρκικός εκνευρισμός, με το βλέμμα των γειτόνων «καρφωμένο» στην Κρήτη, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα χθες με δύο γεγονότα: Από τη μια είχαμε τον ντόρο και τις έντονες ενοχλήσεις στη γειτονική χώρα για το ελληνο-ισραηλινό ραντάρ που - όπως έχουμε γράψει - επίκειται να φτιαχτεί και να λειτουργήσει στο νησί μας (συγκεκριμένα στην περιοχή της Ζήρου), αποτελώντας μια ομπρέλα εποπτείας της Ανατολικής Μεσογείου και διασφάλισης των ενεργειακών συμπράξεων, και από την άλλη είχαμε μια προκλητική κίνηση, με εμφανής προπαγανδιστική χροιά εκ μέρους της Τουρκίας, και με πρωταγωνιστές Τούρκους βατραχανθρώπους που, συμμετέχοντας σε νατοϊκή άσκηση, έβγαλαν φωτογραφίες με την τουρκική σημαία στον βυθό της Σούδας.

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο αναρτήθηκε στον λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας στο Twitter, μάλλον για να στείλει σημειολογικά ένα προπαγανδιστικό μήνυμα ότι το τουρκικό στρατιωτικό «χέρι» φτάνει μέχρι την Κρήτη. Αναρτήθηκε όμως και στον λογαριασμό Twitter της Διοίκησης ΝΑΤΟ Allied Maritime Command (MARCOM), προκαλώντας βεβαίως την άμεση παρέμβαση και το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του Έλληνα ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, που έφερε λίγο αργότερα την απόσυρση της σχετικής ανάρτησης από το ΝΑΤΟ.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, τέτοιες κινήσεις φανερώνουν μια έντονη αμηχανία και έναν εκνευρισμό στην Τουρκία, που βλέπει με τη ροή των εξελίξεων και τη χθεσινή τριμερή Σύνοδο, παρουσία για πρώτη φορά του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ., να ολοκληρώνεται το “χτίσιμο” μιας πολύ ισχυρής διακρατικής πολλαπλής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, από την οποία η ίδια η Τουρκία απουσιάζει!

Πυρ και μανία για το «μέγκα» ραντάρ

Κι αν η ενεργειακή σύμπραξη Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας έχει ενοχλήσει τα μάλα την Τουρκία, η επέκταση της συνεργασίας και σε στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο με «κλειδί» την Κρήτη έρχεται να βγάλει τους γείτονες «στα κάγκελα»!

Με βάση τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, την ενόχληση και την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η είδηση για τη μελλοντική εγκατάσταση ενός ισραηλινής κατασκευής ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα του ορίζοντα (ΟΤΗ, Over The Horizon) στην Ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στη Ζήρο.

Στο περιθώριο της χθεσινής τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που ουσιαστικά μετεξελίχθηκε σε τετραμερή με τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η βάση ραντάρ που στήνει το Ισραήλ στην Κρήτη μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Τούρκων, που είχαν χθες ως πρώτο θέμα στις σημερινές εφημερίδες το «παιχνίδι» που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να βρίσκεται «στην απ' έξω»!

Ουκ ολίγα ήταν τα τουρκικά δημοσιεύματα για το κοινό ελληνο-ισραηλινό ραντάρ που ετοιμάζεται στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της «Χουριέτ» με τίτλο «Στην Κρήτη το “μάτι” του Ισραήλ».

Εφόσον όντως πάρει «σάρκα και οστά» η κίνηση αυτή, με το ραντάρ long horizon στη Ζήρο, θα αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την άμυνα της χώρας, σε άμεση συνάρτηση με το θέμα ΑΟΖ και το κεφάλαιο της έρευνας-αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παράλληλα, όπως έχουμε γράψει σχετικά, με την κίνηση αυτή θα επισφραγιστεί η επέκταση της πολιτικής, γεωστρατηγικής και ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, όπως αυτή αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μέσω του τριμερούς άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος και σε στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο...

Η τουρκική σημαία στη Σούδα!

Τον γύρο του διαδικτύου, εντωμεταξύ, προκαλώντας σάλο, έντονες αντιδράσεις και την άμεση διαμαρτυρία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, έκαναν χθες φωτογραφίες από την άσκηση “ARIADNE-19”, κατά τη διάρκεια της οποίας Τούρκοι δύτες φωτογραφήθηκαν κρατώντας την τουρκική σημαία στον βυθό της Σούδας!

Πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία διοργανώνεται από την Ελλάδα ως μέρος της Μόνιμης Ομάδας Εργασίας Ναρκών του ΝΑΤΟ-2 (SNMCG-2), στο διάστημα 14 έως 21 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της άσκησης, κατέπλευσαν αρκετά πολεμικά σκάφη της νατοϊκής δύναμης στον κόλπο της Σούδας, όπου και πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση για την καταπολέμηση των ναρκών και εκρηκτικών. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω άσκησης, Τούρκοι δύτες των ειδικών δυνάμεων SAS φωτογραφήθηκαν κρατώντας την τουρκική σημαία στον βυθό του κόλπου της Σούδας.

Η πληροφορία και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, κίνηση με προπαγανδιστικό «άρωμα», ενώ σχετικό tweet είχε κάνει και το επίσημο προφίλ του ΝΑΤΟ στο Twitter!

Διάβημα από τον Αποστολάκη

Μετά από την τουρκική πρόκληση ακολούθησαν διαβήματα και διαμαρτυρίες του ελληνικού υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού προς το ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η φωτογραφία να «κατέβει» τελικώς από τον λογαριασμό της νατοϊκής συμμαχίας.

Όπως, ειδικότερα, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «σχετικά με υποβρύχια φωτογραφία που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Twitter της Διοίκησης ΝΑΤΟ Allied Maritime Command (MARCOM), η οποία απεικονίζει δύτες με τουρκική σημαία και φέρεται να έχει ληφθεί στη διάρκεια της νατοϊκής άσκησης “ΑΡΙΑΔΝΗ-19”, μετά από εντολή του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, το ΓΕΝ παρενέβη και αφαιρέθηκε από τον παραπάνω λογαριασμό. Παράλληλα οι ελληνικές Αρχές προέβησαν σε σχετικές επισημάνσεις σε επίπεδο Συμμαχίας».

Μήνυμα Μάικ Πομπέο στην Άγκυρα από την Ιερουσαλήμ

Οι απαντήσεις στον έκδηλο τουρκικό εκνευρισμό και στις κινήσεις ακροβασίας και προκλητικότητας εκ μέρους της Άγκυρας ήρθαν με εύσχημο, αλλά σαφέστατο τρόπο από τη χθεσινή τριμερή στο Ισραήλ.

Για κοινή δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο η δήλωση της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. Μάικ Πομπέο. Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, «φωτογραφίζοντας» τις κινήσεις της στην περιοχή ως «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές».

«Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, ενώ προσθέτει: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας και να υπερασπιστούν τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια».

Στο ενεργειακό μέτωπο, η χθεσινή τριμερής είχε μεν ηχηρές αναφορές στον αγωγό Εast Μed, δε συνοδεύτηκε όμως και από υπογραφές όπως κάποιοι ίσως ανέμεναν - γεγονός που συνδέεται με την έντονη διστακτικότητα της Ιταλίας για το μεγάλο αυτό πρότζεκτ του αγωγού...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News