Κρήτη

ΙΤΕ: Οι απίστευτες ποσότητες νερού που έφερε η «Ωκεανίς» στην Κρήτη

Τις τεράστιες καταστροφές ερευνούν με δορυφόρο το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ

Πάνω από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έπεσαν μόνο στην ανατολική περιοχή των Λευκών Ορέων σε μία έκταση περίπου 140 τετραγωνικών χιλιοστών κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που έπληξε την Κρήτη στις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για βροχομετρικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το κόστος των ζημιών από την κακοκαιρία στη Δυτική Κρήτη αποτιμάται από την Περιφέρεια Κρήτης σε πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ.

Το Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του ΙΜΣ-ΙΤΕ σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένων Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ (Αγγλία), προέβησαν σε μια ταχεία προκαταρκτική αξιολόγηση των πρόσφατων πλημμυρών και κατολισθήσεων στην δυτική Κρήτη που άφησαν το νησί πληγωμένο.

Οι δορυφορικές εικόνες Planetscope, οι οποίες παρέχουν καθημερινές απεικονίσεις της επιφάνειας της Γης με σχετικά υψηλή χωρική ευκρίνεια (3.5 μέτρα), χρησιμοποιήθηκαν πριν και μετά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων, προκειμένου μέσω της διαχρονικής τους σύγκρισης να καταγραφούν και να αποτυπωθούν οι όποιες αστάθειες του εδάφους (π.χ. οριζόντιες μετατοπίσεις του εδάφους, κατολισθήσεις και ζώνες διάβρωσης).

Η εν εξελίξει έρευνα αποκάλυψε πλήθος κατολισθήσεων μικρής και μεγάλης κλίμακας που καταγράφηκαν με τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπησης νότια της πόλης του Ρεθύμνου, όπως στις περιοχές Ρουσσοσπίτι, Μικρά Ανώγεια, Ξηρόν Χωρίον και τους ευρύτερους γειτονικούς οικισμούς.

Οι έντονες βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα σε συνάρτηση με την ύπαρξη σχετικά σαθρών ιζηματογενών σχηματισμών που χαρακτηρίζουν την περιοχή συνέβαλαν στον κορεσμό του εδάφους και το έναυσμα του φαινομένου εδαφικής αστάθειας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της αξιοπιστίας της μεθόδου η οποία ενισχύεται από την επιτόπια επιβεβαίωση πλήθους κατολισθήσεων.

Στην παρακάτω εικόνα εμφανίζεται ένα δείγμα περιπτώσεων αστάθειας του εδάφους πριν και μετά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων σε μια περιοχή που εκτείνεται από την πόλη του Ρεθύμνου και προς τα νότια μέχρι το Ρουσσοσπίτι. Σε όλες τις περιοχές που εντοπίστηκε αστάθεια εδάφους, υπήρξε μεγαλύτερη από 95% διαφοροποίηση σε ένα σύμπλεγμα εικονοστοιχείων (πίξελ) μεταξύ των δυο δορυφορικών εικόνων.».

Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής-Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος, με επικεφαλής έρευνας τον Δρ Νάσο Αργυρίου, θα πραγματοποιήσει περαιτέρω ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, σε συνεργασία με τον Δρ Richard Teeuw του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, για την εκτίμηση των αιτίων των πλημμυρικών φαινομένων και της αστάθειας του εδάφους που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έντονης κακοκαιρίας «Ωκεανίς», με στόχο την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της μείωσης της επικινδυνότητας φυσικών καταστροφών.

«Αυτή η μελέτη περιγράφει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών δορυφορικής τηλεπισκόπησης, για την ταχεία και λεπτομερή χαρτογράφηση φυσικών καταστροφών που συνοδεύουν έντονα καιρικά φαινόμενα, καλύπτοντας αρκετά μεγάλες εκτάσεις.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να είναι χρήσιμες για τους φορείς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης αλλά και των σταδίων αποκατάστασης στη διαχείριση έκτακτων αναγκών.» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχόλια