Δύο εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους - Εξαφανίστηκαν στάβλοι και αυλές εκτός από νεκρά ζώα

Κρήτη
Δύο εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους - Εξαφανίστηκαν στάβλοι και αυλές εκτός από νεκρά ζώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε πληρώνονται - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα “De minimis” θα βοηθήσει η κυβέρνηση τους αιγοπροβατοτρόφους του νομού Χανίων, όπως ανακοίνωσε επίσημα χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Στο μεταξύ, βιβλικές είναι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο και στις πάγιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” χθες ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ Κώστας Ψαρουδάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος “βλέπει” ως το πιο πιθανό για την αποζημίωσή τους, και συγκεκριμένα ένα χρονικό περιθώριο που δε φαίνεται να ξεφεύγει πέρα από τους τρεις μήνες.

Αναλυτικότερα, χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Το ποσό των περίπου 2 εκατ. ευρώ θα δοθεί άμεσα στους αιγοπροβατοτρόφους του νομού Χανίων, οι οποίοι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ είναι στο τελικό στάδιο της σύνταξης του φακέλου για να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό, με σκοπό τη στήριξη του κλάδου, το οποίο θα αφορά συνολικά περίπου 420.000 αιγοπρόβατα».

«Οι ζημιές είναι τεράστιες»

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που έχει καταγράψει από τις ζημιές του ζωικού κεφαλαίου και των πάγιων εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων του νομού Ηρακλείου, από τη δική του πλευρά, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ Κώστας Ψαρουδάκης;

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο ίδιος, «αιτήσεις έχουν υποβάλει στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις νεκρών ζώων γύρω στους 200 κτηνοτρόφους. Εκτός από το κομμάτι αυτό, έχουμε και τεράστιες καταστροφές στις σταβλικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με τον Κώστα Ψαρουδάκη.

Όπως εξηγεί, εξάλλου, ο γνωστός επιστήμονας, «αυτές οι περίπου 200 δηλώσεις ζημιάς έχουν σχέση με την πλημμύρα της 25ης Φεβρουαρίου. Αυτή ήταν η μεγάλη πλημμύρα. Αυτές είναι οι εμπρόθεσμες αναγγελίες ζημιάς που έχουν εκτιμηθεί. Υπάρχουν και 9 περιπτώσεις κτηνοτρόφων που κάποιοι ήταν άρρωστοι και κάποιοι άλλοι έχουν το πρόβλημα ότι δεν έχουν φτιαχτεί οι δρόμοι για να μας πάνε να μας δείξουν τα νεκρά ζώα τους. Άρα λοιπόν πρακτικά οι εκτιμήσεις έχουν τελειώσει»...

Στο σημείο αυτό ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ τονίζει ότι πράγματι αυτές οι ζημιές ήταν πέρα και πάνω από τις δυνατότητες των πληγέντων κτηνοτρόφων, αφού «πρακτικά το νερό που δέχτηκε η ήδη κορεσμένη Δυτική Κρήτη ήταν εκπληκτικό. Ο κ. Λέκκας μιλούσε για περίπου 600 χιλιοστά εκείνο το δωδεκάωρο με εικοσάωρο στον νομό Χανίων. Και μάλιστα το ανήγαγε και μίλησε για κάπου 1.300 τόνους ανά στρέμμα. Δηλαδή, αυτό το νερό που έπεσε αλλοίωσε το ανάγλυφο της Κρήτης... Χωματοβούνια στη Δυτική Κρήτη έχουν καταρρεύσει. Έχουν αλλάξει οι πλαγιές της και ας είχαν δέντρα πάνω. Άλλαξαν ροή ακόμα και ποτάμια... Ήταν μια κατάσταση που δεν ήταν δυνατόν να μη δημιουργήσει προβλήματα στο ζωικό κεφάλαιο, στη φυτική παραγωγή, στο φυτικό κεφάλαιο, στο έγγειο κεφάλαιο... Τα πείραξε όλα»!

Περιγράφοντας, εξάλλου, τις ζημιές, ο Κώστας Ψαρουδάκης λέει χαρακτηριστικά: «Οι ζημιές ήταν μεγάλες. Είχαμε καταρχήν σταβλικές εγκαταστάσεις οι οποίες μερικώς ή ολικώς καταστράφηκαν, είτε μπήκε το νερό και τις γέμισε μπάζα - που πρακτικά πρέπει να τις χαλάσεις τώρα. Ή τις πήρε ολοσχερώς... Γιατί οι σταβλικές εγκαταστάσεις δεν ήταν ντε και καλά κοντά σε χειμάρρους. Υπήρχε ένας δρόμος ο οποίος έγινε ρυάκι και παρέσυρε την εγκατάσταση.

Πήρε όλα τα μπλόκα και έμεινε μόνο ο σκελετός. Αυτές είναι ζημιές που δεν τις συναντάς εύκολα. Καταστράφηκαν επίσης αποθήκες... Προϊόντα των αγροτών. Και ορισμένα από αυτά μπαίνουν στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, στα παλιά ΠΣΕΑ. Εκεί δεν ανακατευόμαστε εμείς», ξεκαθαρίζει ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, για τα νεκρά ζώα διευκρινίζει: «Υπήρχαν άνθρωποι που μας υπέδειξαν και βρήκαμε τα ζώα τους. Και άλλοι βρήκαν λιγότερα ζώα. Οι άνθρωποι που βρήκαν πολλά ζώα ήταν αυτοί που ήταν μακριά από μεγάλα ποτάμια.

Δηλαδή όσα ζώα ήταν κοντά στο ποτάμι αυτά παρασύρθηκαν και έτσι βρήκαμε ορισμένα στις εκβολές των ποταμών. Τα υπόλοιπα θάφτηκαν. Απομακρύνθηκαν από την ακτή και ήταν δύσκολο να βρεθούν. Αλλά, ευτυχώς, η πλειοψηφία των παραγωγών είχε να δείξει ζώα, ώστε να μπορέσει να γίνει μια εκτίμηση πειστική για να μπορέσουμε να δώσουμε κι εμείς ένα πόρισμα σωστό, που να ανταποκρίνεται όσο μπορούμε περισσότερο στη ζημιά του παραγωγού»...

Και εξηγεί στο σημείο αυτό ότι «η πλημμύρα διεθνώς είναι το πιο δύσκολα ασφαλιζόμενο αίτιο. Διότι είναι το αίτιο που μπορεί να εξαφανίσει μια μεγάλη ομάδα ζώων. Ούτε η χιονιά κάνει τέτοια, ούτε η αρρώστια. Γι’ αυτό και πολλές εταιρείες αποφεύγουν να ασφαλίσουν την πλημμύρα. Εμείς κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις, για να μπορέσουν και να θαφτούν τα ζώα από τους Δήμους»...

Ο κ. Ψαρουδάκης προσθέτει ότι ο ίδιος, με 29 χρόνια υπηρεσίας, πρώτη φορά βλέπει τόσο σοβαρές ζημιές, «σοκαριστικές» όπως τις χαρακτηρίζει. «Εξαφάνισε στάβλους. Εξαφάνισε αυλές έξω από τους στάβλους. Δε μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο σε πλημμύρα»!

Πότε πληρώνονται - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

«Ο σχεδιασμός που κάνουμε», λέει ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ, «είναι σε 30 με 40 μέρες να λάβουν τα πορίσματα οι πληγέντες. Και από τη στιγμή εκείνη να πληρωθούν τις αποζημιώσεις τους σε ένα διάστημα 10-15 ημερών. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Αλλά, αν κάτι προκύψει ή αν μας πουν από το υπουργείο να πάμε και σε όσους καθυστέρησαν να υποβάλουν δήλωση, εκεί θα καθυστερήσουμε λίγο παραπάνω. Πάντως εμείς, βάσει κανονισμού, έχουμε τελειώσει ως ΕΛΓΑ με αυτούς τους ανθρώπους», όπως καταλήγει ο Κώστας Ψαρουδάκης, αναφερόμενος βέβαια στις αποζημιώσεις των νεκρών ζώων και όχι στις πάγιες εγκαταστάσεις, οι οποίες αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ και οι αποζημιώσεις αυτές είναι χρονοβόρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News