Εναρκτήριο λάκτισμα για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

Κρήτη
Εναρκτήριο λάκτισμα για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Αριάδνη» έστειλε στη ΡΑΕ την πρόσκληση ενδιαφέροντος για επενδυτική συμμετοχή στο έργο

«Εντός ενός μήνα βγαίνει ο διαγωνισμός και ξεκινάμε τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται στην Ελλάδα στην παρούσα φάση».

Το μήνυμα αυτό στέλνει η “Αριάδνη Interconnection”, η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει συσταθεί από τον ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσει στην υλοποίηση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η οποία μέσω σχετικού διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί άμεσα προχωρά και με τη βούλα πλέον στην αναζήτηση στρατηγικού ή στρατηγικών επενδυτών-συμπαικτών για την υλοποίηση του μεγάλου έργου ύψους 1 δισ. ευρώ. Έργου που θα υλοποιηθεί τελικά ως εθνικό, έξω από το κάδρο του κοινοτικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Όπως έχουμε γράψει, ένα στρατηγικό “παιχνίδι” με μεγάλα ονόματα στον χώρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη επιχειρούν να κάνουν τώρα ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του εταιρεία, που έχει πάρει το έργο του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης, ανοίγοντας τον κύκλο των σχετικών συζητήσεων, προς αναζήτηση ισχυρών “συμπαικτών” για το πρότζεκτ της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής...

Ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες άτυπες συζητήσεις, κρούσεις και βολιδοσκοπήσεις με εταιρείες και κυρίως με Ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, ευρωπαϊκούς δηλαδή φορείς ομολόγους του ΑΔΜΗΕ.

Ο “συμπαίκτης” ή οι “συμπαίκτες” επενδυτές θα προκύψουν μέσω σχετικού διαγωνισμού. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε πριν από λίγο καιρό ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, σύντομα, στις αρχές Μαρτίου, αναμενόταν να εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με στόχο οι νέοι στρατηγικοί επενδυτές στην “Αριάδνη Interconnection” να έχουν επιλεγεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Να λοιπόν που βρισκόμαστε μια “ανάσα” πλέον από την προκήρυξη του διαγωνισμού. Αυτό καταδεικνύει το σημαντικό βήμα που έκανε η “Αριάδνη Interconnection”, αποστέλλοντας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, με την απόκτηση ποσοστού έως 39%.

Στη σχετική ανακοίνωσή της για τη σημαντική εξέλιξη, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ κάνει ουσιαστικά λόγο για εναρκτήριο λάκτισμα του μεγάλου και κρίσιμου για την Κρήτη έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι παραμένει πιστά προσηλωμένη στον στόχο-χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για ολοκλήρωση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης στα τέλη του 2022.

Η ανακοίνωση

«H “Αριάδνη Interconnection”, η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ανακοινώνει ότι απέστειλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την είσοδο ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, με την απόκτηση ποσοστού έως 39%. Με τον εν λόγω διαγωνισμό και την προκήρυξη του έργου, εντός του μήνα ξεκινά η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται στην Ελλάδα στην παρούσα φάση.

Η επιλογή των επενδυτών μειοψηφίας θα γίνει σε δύο φάσεις. Θα προηγηθεί η φάση της προεπιλογής (στη βάση κριτηρίων χρηματοοικονομικής επιλεξιμότητας και προσωπικής κατάστασης) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή κατάθεσης προσφορών.

Οι επενδυτές που θα περάσουν την προεπιλογή θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room της “Αριάδνης”, όπου θα είναι διαθέσιμα τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά στοιχεία του έργου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών, του business plan, του προτεινόμενου Συμφωνητικού Μετόχων (SHA) και Συμφωνητικού Αγοραπωλησίας (SPA), αλλά και του Concession Agreement», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η “Αριάδνη Interconnection”, και σημειώνει:

«Προτεραιότητα κατά τη διαδικασία επιλογής έχουν οι πιστοποιημένοι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς από χώρες της Ε.Ε. Οι επενδυτές που θα περιληφθούν στη shortlist θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, που θα περιλαμβάνουν το επιθυμητό ποσοστό απόδοσης της επένδυσής τους (Investment Rate of Return ή IRR), το οποίο θα καθορίσει και το χρονικό διάστημα αυτής. Ο μειοδότης θα επιλεγεί με βάση το μικρότερο IRR».

ΕΤΗΣΙΟ ΟΦΕΛΟΣ 326 ΕΚΑΤ. €

Πιστοί στο χρονοδιάγραμμα του 2022

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι παράλληλα με την υποβολή προς έγκριση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η “Αριάδνη” απέστειλε στη ΡΑΕ και επικαιροποιημένα στοιχεία για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ώστε να υπολογιστεί το επιτρεπόμενο έσοδο και η μεσοσταθμική απόδοση κεφαλαίου (WACC).

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ εκτιμάται στα 326 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023) και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ το 2043.

«Το έργο, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα υλοποιηθεί από ίδια και δανειακά κεφάλαια. Η άμεση ελάφρυνση των καταναλωτών χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις είναι πρωταρχικό μέλημα της “Αριάδνης Interconnection”, η οποία κινείται σταθερά εντός του χρονοδιαγράμματος, που προβλέπει ηλέκτριση της διασύνδεσης εντός του δ’ τριμήνου του 2022», καταλήγει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, που θα φτιάξει το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News