Ο Διονύσιος Σολωμός καταγόταν από την Κρήτη - Μοναδικό βίντεο

Κρήτη
Ο Διονύσιος Σολωμός καταγόταν από την Κρήτη - Μοναδικό βίντεο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχέση του Εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού με τη Σητεία και τον οικισμό Βόιλα  

Όλοι γνωρίζουμε το Διονύσιο Σολωμό, τον ποιητή εκείνο, ο οποίος έχει γράψει τον Εθνικό Ύμνο της χώρας μας, τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν». Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι οι πρόγονοι του Διονυσίου Σολωμού ζούσαν και κατάγονταν από την Κρήτη;

129 χρόνια προτού γεννηθεί ο σπουδαίος ποιητής και ειδικότερα το 1669, οι πρόγονοί του αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους, την Κρήτη και να μεταναστεύσουν στη Ζάκυνθο, εξαιτίας της κατάληψης της Κρήτης από τους Οθωμανούς.

Και μπορεί ο Σολωμός να γεννήθηκε στο «Φιόρο του Λεβάντε», όμως οι «ρίζες» του βρίσκονται στο Οροπέδιο των Αρμενοχαντράδων, 25 χιλιόμετρα νότια της Σητείας, στον Οικισμό Voila (Βόιλα).

Μάλιστα, μέσα στην μικρή εκκλησία του οικισμού, που σώζεται ακόμα, στον Άγιο Γεώργιο, βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος των Salomon (Σολωμών).

Στον οικισμό ξεχωρίζει ο ψηλός πύργος των Genna, ο οποίος βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, η μικρή ερειπωμένη εκκλησία του Τζιναλή, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε τον 15ο αιώνα και έχει το οικόσημο και τον οικογενειακό τάφο των Σολομών και τέλος η βρύση της Βόιλα.

Κατά την βενετοκρατία, ολόκληρος ο οικισμός ανήκε στο φέουδο της ευγενούς οικογένειας των Salomon, οι οποίοι έκαναν την επέκταση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που περιέχει και τον οικογενειακό τους τάφο.

Το κανάλι haanity στο YouTube παρουσιάζει τον οικισμό Βόιλα, τον οικισμό εκείνο που αψηφά το χρόνο… από ψηλά.

Απολαύστε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News