Κρήτη

Ο καιρός στην Κρήτη - Επιτέλους... άνοιξη

Καλές καιρικές συνθήκες με αισθητή βελτίωση και άνοδο της θερμοκρασίας

Μπορεί πολύ νωρίς το πρωί σήμερα να έχουμε βροχές κυρίως στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού, αλλά λίγο αργότερα και όσο θα ξημερώνει η μέρα, ο καιρός θα βελτιώνεται αισθητά και η θερμοκρασία θα ανεβαίνει. Έτσι θα αρχίσει ένα σαββατοκύριακο με καλό καιρό, που θα συνεχιστεί και μεθαύριο Δευτέρα.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη διάρκεια της εκπομπής “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV”, ο μετεωρολόγος Νίκος Καραταράκης, σημειώνοντας μάλιστα πως «την Κυριακή και τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα».

Όπως εξηγεί ο Νίκος Καραταράκης, «όταν λέμε ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα πάει πάνω από τα κανονικά επίπεδα, εννοούμε ότι ενδεχομένως να πάμε πάνω από τους 20 βαθμούς. Όσον αφορά στους ανέμους, θα είναι νοτιοδυτικοί γύρω στα 5 με 6 μποφόρ»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καλός καιρός θα συνεχιστεί και για την Τρίτη, με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Και την Τετάρτη, που είναι η τελευταία μέρα της πρόγνωσης που δίνει αναλυτικά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται για την Κρήτη μετά το μεσημέρι να αναπτυχθεί συννεφιά, που κατά τόπους θα είναι αυξημένη και δεν αποκλείεται κατά τόπους να έχουμε λίγες τοπικές βροχές, μικρής έντασης. Όσον αφορά τους ανέμους, θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, γύρω στα 5 με 6 μποφόρ»...

Βροχές-ρεκόρ

Ο Νίκος Καραταράκης μίλησε στη διάρκεια της εκπομπής για τις πρωτόγνωρες βροχές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στην Κρήτη, εξηγώντας το γιατί αυτές οι βροχές ήταν μη φυσιολογικές και οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή, που είναι πλέον πραγματικότητα για την Κρήτη και για ολόκληρο τον πλανήτη.
Σε ό,τι αφορά τα ύψη των βροχοπτώσεων, ο Νίκος Καραταράκης έδωσε πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία.
«Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ο σταθμός της ΕΜΥ στη Σούδα κατέγραψε 406 χιλιοστά βροχής. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα ρεκόρ Φεβρουαρίου για τη Σούδα και είναι δεύτερο μηνιαίο ρεκόρ.

Το πιο μεγάλο ρεκόρ που έχει σημειωθεί είναι 516 χιλιοστά τον Ιανουάριο του 1991. Και στο Ηράκλειο και στο Καστέλι Πεδιάδος είχαμε 201 και 268 χιλιοστά βροχής, αντίστοιχα. Έτσι, δηλαδή, ουσιαστικά τον Φεβρουάριο είχαμε σχεδόν πάνω από τρεις φορές το μέσο ύψος που σημειώνεται. Αυτή είναι η λεγόμενη κλιματική τιμή, που για το Ηράκλειο είναι 67 χιλιοστά συνήθως βροχής, 104 στο Καστέλι και 108 στη Σούδα. Και πήγαμε τρεις φορές πάνω στο Ηράκλειο, 2,5 φορές πάνω στο Καστέλι και σχεδόν 4 φορές πάνω στη Σούδα. Επίσης, τον φετινό Ιανουάριο, που ήταν πάλι πολύ βροχερός, στη Σούδα είχαμε 236 χιλιοστά νερού. Στο Ηράκλειο είχαμε 164 και στο Καστέλι 228 χιλιοστά. Και οι μέσες τιμές είναι τον Ιανουάριο 90 χιλιοστά, 117 χιλιοστά στο Καστέλι και 122 χιλιοστά στη Σούδα. Και είχαμε σχεδόν διπλάσια ύψη και στις τρεις περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραταράκης.

Περί κλιματικής αλλαγής

Στο ερώτημα «άρα η κλιματική αλλαγή είναι εδώ;», ο γνωστός μετεωρολόγος απάντησε ως εξής: «Θέλει προσοχή όταν κάποιος διερευνά έστω και επιμέρους και συγκεκριμένα καιρικά γεγονότα. Πρέπει να δει λίγο την αλληλουχία σε βάθος χρόνου. Αλλά είναι γεγονός ότι ένα από τα συμπεράσματα που έχουν βγει τελευταία είναι ότι η κλιματική αλλαγή μεταξύ των άλλων που έχει προκαλέσει είναι η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Και όντως αυτά τα οποία ζήσαμε τελευταία με τις βροχές στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στη Δυτική Κρήτη και κυρίως βέβαια στα Χανιά, είναι ακραία φαινόμενα»...

Σχόλια