Κρήτη

Τα κρητικά προϊόντα στα ξενοδοχεία του νησιού

Αγρότες και ξενοδόχοι συνεργάζονται για την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων

Με γοργούς ρυθμούς έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του 8ου Παγκρήτιου Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής σούπερ-μάρκετ, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ).

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει, επιπλέον, συναντήσεις ξενοδόχων με επαγγελματίες, βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό (π.χ. είδη συσκευασίας, καθαριστικά, εξοπλισμός κ.λπ.), ώστε να δοθεί η ευκαιρία επέκτασης της συνεργασίας και με άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, πλην του αγροδιατροφικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Το κορυφαίο για την οικονομία της Κρήτης επιχειρηματικό γεγονός έχει στόχο να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων και αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών και μεταποιητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κρητικών ξενοδοχείων και της ευρύτερης τοπικής αγοράς από την ντόπια αγροτική παραγωγή - δίνοντας την ευκαιρία και στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της κρητικής διατροφής - αλλά και να στηριχτεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική/βιοτεχνική δραστηριότητα.

Το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ διοργανώνουν και φέτος τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Το εγχείρημα έχει στεφθεί από μεγάλη επιτυχία κατά τα επτά προηγούμενα χρόνια, έχει βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική αγορά, καθώς έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ξενοδόχους να προμηθευτούν τοπικά αγροτικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς, χτίζοντας μια οικονομική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές.

Το Παγκρήτιο Φόρουμ περιλαμβάνει ολιγόλεπτες συναντήσεις εκπροσώπων των ξενοδοχείων και των δικτύων διανομής με αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές, επαγγελματίες, βιοτέχνες, κ.λπ., σε προκαθορισμένα ραντεβού, αλλά και έκθεση προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

«Ξεκινώντας αυτό τον θεσμό γνωρίζαμε την τεράστια ανάγκη διασύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, για την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων. Δεν μπορούσαμε, όμως, να φανταστούμε ότι θα είχε τόση μεγάλη απήχηση και ότι θα έβρισκε μιμητές και σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης και πρόσθεσε ότι «φέτος κάνουμε ένα επιπλέον βήμα παρέχοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και σε τοπικές επιχειρήσεις που παράγουν βιομηχανικά προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τον τουρισμό, και βλέπουμε ότι η ανταπόκριση είναι μεγάλη».


Συμμετοχές

Μέχρι την Παρασκευή 15/3 οι δηλώσεις

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται η δήλωση συμμετοχής μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Υπεύθυνη είναι η κ. Λένα Στεφανουδάκη, ενώ το τηλέφωνο είναι 2810/247.034 και το e-mail stefanoudaki@ebeh.gr. Δηλώσεις γίνονται και στο site του Επιμελητηρίου Ηρακλείου: www.ebeh.gr.

Σχόλια