Αντίθετοι οι γιατροί της Κρήτης στον εμβολιασμό από τους φαρμακοποιούς

Κρήτη
Αντίθετοι οι γιατροί της Κρήτης στον εμβολιασμό από τους φαρμακοποιούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γιατροί της Κρήτης εκφράζουν την αντίθεσή τους - με ανοικτή επιστολή τους - την οποία απέστειλαν στον υπουργό Υγείας

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας απέστειλαν οι γιατροί της Κρήτης, αναφορικά με την δυνατότητα που έχουν οι φαρμακοποιοί να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι γιατροί, των Ιατρικών Συλλόγων και των τεσσάρων νομών της Κρήτης, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους, μέσα από την επιστολή τους, για την τροπολογία που αιφνιδιαστικά κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και ανεύθυνη την μεθόδευση της τελευταίας στιγμής να περάσει με τέτοια προχειρότητα μια τελείως αβάσιμη επιστημονικά και επικίνδυνη ρύθμιση», αναφέρουν οι γιατροί της Κρήτης στην επιστολή τους.

Τονίζοντας τέλος ότι η «τακτική του αιφνιδιασμού του ιατρικού κόσμου και η υποβάθμιση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης των γιατρών αποτελεί μια λανθασμένη επιλογή».  

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Άμεση απόσυρση της τροπολογίας που εκχωρεί τη δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».   

Κύριε Υπουργέ,   

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην τροπολογία που αιφνιδιαστικά καταθέσατε και ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων, με την οποία εκχωρείται η δυνατότητα στα φαρμακεία να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θεωρούμε απαράδεκτη και ανεύθυνη την μεθόδευση της τελευταίας στιγμής να περάσει με τέτοια προχειρότητα μια τελείως αβάσιμη επιστημονικά και επικίνδυνη ρύθμιση.

Γνωρίζετε ότι ο θεράπων ιατρός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος να αξιολογήσει την αναγκαιότητα της oποιαδήποτε ιατρικής πράξης (και του εμβολιασμού), τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις και να αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την εκτέλεσή της. Αναφέρεται ρητά στα άρθρα 1 και 2 του ισχύοντος Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/ 2005, ΦΕΚ Α΄287/28.11.2005). Οποιαδήποτε απόφαση αντίθετη με τις διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας είναι άκυρη (άρθρο 338, Ν. 4512/2018, ΦΕΚ Α’ 5/17.01.2018).

Γνωρίζετε επίσης πως κάθε πρόσωπο, το οποίο χωρίς να διαθέτει τα προβλεπόμενα κατά το νόμο προσόντα για την άσκηση της ιατρικής, και επιλαμβάνεται την διάγνωση ή και τη θεραπεία ασθενών θεωρείται ότι ασκεί παρανόμως την ιατρική (άρθρο 339 παρ.2, Ν. 4512/2018, ΦΕΚ Α’ 5/17.01.2018).

Οι πολίτες γνωρίζουν πως ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη. Γνωρίζουν πως απαιτείται, όπως σε όλες οι ιατρικές πράξεις, η αξιολόγηση της υγείας τους με την λήψη του ιστορικού και την φυσική εξέταση που μόνο γιατρός μπορεί να τις κάνει, κανείς άλλος.

Κύριε Υπουργέ,

η Χώρα μας κατέχει την μοναδικότητα στον δυτικό κόσμο να χορηγούνται όλα τα φάρμακα, ακόμα και τα αντιβιοτικά, από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού με δραματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων και φαρμακευτικών και ανεπιθύμητων ενεργειών.  Αναμέναμε από την πολιτεία, να λάβει υπόψη τις συνεχείς αναφορές μας, και να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες άμεσα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης και αντιεπιστημονικής αυτής πρακτικής για τους πολίτες.  

Με αυτό το νομοθετικό πυροτέχνημα, ομολογείτε εμφατικά την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης των ΤΟΜΥ. Οι γιατροί δε συμμετέχουν στις προκηρύξεις, οι πολίτες διαμαρτύρονται για ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και τεράστιες αναμονές κι εσείς εντάσσετε τα φαρμακεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αλήθεια ποιός θα αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες ιατρικών πράξεων που εκτελούνται από «κάτι σαν γιατρούς»;

Όσοι, δήθεν, προβληματίζονται για την φυγή στο εξωτερικό των νέων ιατρών, ενώ  θεωρούν “στρέβλωση’’ τον μεγάλο αριθμό των γιατρών και συνεχίζουν με τέτοιες πρακτικές απαξίωσης του ιατρικού έργου, αντί να αξιοποιήσουν το πολύτιμο αυτό δυναμικό, δεν συνεισφέρουν ούτε στην μείωση της φυγής τους, ούτε φυσικά στην επιστροφή τους στην πατρίδα.

Κύριε Yπουργέ,                                                                                          

Η τακτική του αιφνιδιασμού του ιατρικού κόσμου και η υποβάθμιση της επιστημονικής και επαγγελματικής υπόστασης των γιατρών αποτελεί μια λανθασμένη επιλογή.  

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ανάγκη από όραμα, προγραμματισμό, τομές, συνεννόηση και συναίνεση, χωρίς ιδεοληψίες και εμμονές. Δεν έχει ανάγκη από άλλες αντιπαλότητες. Απαιτεί τολμηρές αποφάσεις (όχι τροπολογίες της στιγμής) με έμφαση στην πρόληψη, αξιοποιώντας τους Ενωσιακούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι Πρόεδροι

Γεώργιος Στεφανάκης, Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Κωνσταντίνος Νικολαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου

Ιωάννης Κατσαράκης, Ιατρικός Σύλλογος Σητείας

Παρασκευή Ορφανουδάκη, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων

Χάρης Βαβουρανάκης, Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News