Κρήτη

Ο τιμοκατάλογος της Σαρακοστής - Πόσο θα κοστίσει στους Κρητικούς το τραπέζι της Κ. Δευτέρας

Αύξηση 7,79% στις τιμές σε είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή καταγράφει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου

Με λαγάνες, φασολάδα, θαλασσινά και όλα τα συναφή νηστίσιμα εδέσματα, όπως προστάζει το έθιμο, καθώς επίσης με παρέες και κρητικά γλέντια, ετοιμάζονται να γιορτάζουν τα Κούλουμα οι Κρητικοί, καλωσορίζοντας τη Σαρακοστή.

Ενόψει της Καθαρής Δευτέρας, αρκετοί καταναλωτές επισκέφτηκαν την αγορά αναζητώντας τις χαμηλότερες τιμές στα σαρακοστιανά. Μαζί με αυτούς και εμείς, που κάναμε έρευνα αγοράς προκειμένου να σας ενημερώσουμε για το πού κυμαίνονται ενδεικτικά οι τιμές στην τοπική αγορά.

Στην ιχθυαγορά Ηρακλείου, όπως μας είπε ο ιχθυοπώλης Αντώνης Κανέλος, τα φρέσκα καλαμάρια όπως και το χταπόδι πωλούνται στα 18 ευρώ το κιλό, τα θράψαλα - ανάλογα το μέγεθός τους - στα 10-12 ευρώ το κιλό, οι σουπιές στα 16-17 ευρώ και η μικρή φρέσκια γαρίδα στα 7,5 με 8 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα οστρακοειδή, τα μύδια κυμαίνονται στα 6 ευρώ το κιλό, και τα κυδώνια, οι γυαλιστερές και τα στρείδια στα 16-18 ευρώ το κιλό. «Αυτές τις μέρες δουλεύουμε περισσότερες ώρες, ακριβώς για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο.

Οι τιμές έχουν διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, για να μπορέσει ο καταναλωτής να βάλει στο τραπέζι του φρέσκο προϊόν, του οποίου η θρεπτική αξία είναι ανεκτίμητη», τόνισε ο κ. Κανέλος, προσθέτοντας πως «τα καταστήματά μας την Καθαρή Δευτέρα θα είναι ανοικτά από τις 6 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, ενώ το ψήσιμο θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί». Στα υπόλοιπα σαρακοστιανά είδη, οι τιμές που καταγράψαμε στα καταστήματα του Ηρακλείου ήταν οι εξής: αγκινάρες 5,50-6,20 ευρώ το κιλό, κουκκιά 2-3 ευρώ το κιλό, τουρσί 1,60-3,70 ευρώ το κιλό, ταραμάς 3,20-5,80 ευρώ το κιλό, λαγάνα 2,5 έως 3 ευρώ, ελιές Καλαμών 3,7-4,3 ευρώ το κιλό, χαλβάς τυποποιημένος 3,50-4,80 ευρώ το κιλό, χαλβάς βανίλια και κακάο μη συσκευασμένος 4,50-6 ευρώ το κιλό και ντολμαδάκια κονσέρβα (250-280 γρ.) από 1,60 έως 2 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

Σημαντική πτώση των τιμών σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στα υπαίθρια κηπευτικά, καθώς έχει αυξηθεί η ποσότητα στα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα μαρούλια, αλλά και στις πατάτες. Σχολιάζοντας τις τιμές που ισχύουν σήμερα, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης είπε ενδεικτικά ότι, «ενώ το μπρόκολο και το κουνουπίδι είχαν γύρω στα 3 ευρώ, οι τιμές τώρα έχουν πέσει στα 2 ευρώ το κιλό. Το μαρούλι από 1 ευρώ έχει πέσει στα 60-70 λεπτά το κομμάτι. Το πράσο έχει πέσει από τα 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ. Τα κολοκυθάκια από τα 3,50 ευρώ το κιλό έχουν πέσει στα 2,50 ευρώ το κιλό κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τα θερμοκηπιακά είδη, το αγγούρι, όπως και κάθε χρόνο τον καιρό αυτό, είναι σε υψηλά επίπεδα. Δηλαδή, το αγγούρι έχει γύρω στα 2 ευρώ, όπως και πέρυσι, ενώ η ντομάτα έχει τιμές από 1,20 έως 1,50 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι.

“Φωτιά” το σαρακοστιανό τραπέζι

Την ίδια ώρα ωστόσο, αύξηση 7,79% στις τιμές στο κόστος του καλαθιού με είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή καταγράφει φέτος η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε σχέση με πέρυσι. Αυτό προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στο πλαίσιο έναρξης της περιόδου της Σαρακοστής, αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 % και το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μια αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κ.λπ.) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.

Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ-μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.

Οι τιμές στα σαρακοστιανά

Φρέσκα καλαμάρια                  18 ευρώ το κιλό

Φρέσκο χταπόδι                     18 ευρώ το κιλό

Θράψαλα                                  10-12 ευρώ το κιλό

Σουπιές                                           16-17 ευρώ το κιλό

Μικρή φρέσκια γαρίδα                 7,5-8 ευρώ το κιλό

Μύδια                                             6 ευρώ το κιλό

Ταραμάς                                          3,20-5,80 ευρώ το κιλό

Λαγάνα                                            2,5 έως 3 ευρώ

Χαλβάς τυποποιημένος                3,50-4,80 ευρώ το κιλό

Ντολμαδάκια κονσέρβα               1,60 έως 2 ευρώ το κιλό

Σχόλια