8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας: Ημέρα μνήμης και αγώνα

Κρήτη
8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας: Ημέρα μνήμης και αγώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις και συλλαλητήριο σήμερα στο Ηράκλειο για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Όλα τα ωραία πρέπει να τιμώνται και να εορτάζονται..! Κάθε χρόνο λοιπόν, εδώ και περίπου 40 χρόνια, η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα αφιερωμένη στο ωραίο φύλο, αλλά κυρίως μια ημέρα μνήμης των αγώνων του φεμινιστικού κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί ως μια “Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας”. Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη-μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Παγκόσμια Ειρήνη. Από τότε μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους για έναν λόγο παραπάνω. Γιατί πολύ απλά γιορτάζουν..!

Συγκέντρωση στα Λιοντάρια

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας, ενώ η Ομάδα Γυναικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου καλεί σε συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση στα Λιοντάρια στη 1 σήμερα το μεσημέρι, και στις 6 το απόγευμα στο κάλεσμα συλλογικοτήτων.

Επιμόρφωση

Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης για γυναίκες εγκαινιάζει ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου “Αρετούσα”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με στόχο την επιμόρφωση, την ψυχαγωγία και την ενδυνάμωση των συμμετεχουσών, με μηνιαίες συναντήσεις, μέσω ομιλιών και δραστηριοτήτων και με ενεργό/διαδραστική συμμετοχή των μελών της ομάδας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 4 Απριλίου, κατά τις ώρες 6-8 μ.μ., στον Κοινωνικό Χώρο εκδηλώσεων των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

Μηνύματα φορέων

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες”, Ηλίας Λυγερός, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα-ύμνος για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών, ένας ύμνος στην ίδια τη ζωή, γιατί η γυναίκα είναι η πηγή της ζωής».

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με τη σειρά του κάνει λόγο για τη βία που δέχονται οι γυναίκες και τις δυσκολίες στον εργασιακό χώρο, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς, παρά τους αγώνες και τις θεσμικές αλλαγές, οι γυναίκες αποτελούν προνομιακή ομάδα για τη μερική απασχόληση, τη “μαύρη” εργασία και τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας».

Μαίρη Παχιαδάκη

Για τη Χρυσούλα Τζομπανάκη

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, Μαίρη Παχιαδάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από τον χαμό της Χρυσούλας Τζομπανάκη που “έφυγε” σαν σήμερα, σε κείμενό της με τίτλο “2+1 Μνημόσυνα για τη Χρυσούλα”, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το 2012 ήταν η μοιραία χρονιά για την αγαπημένη φίλη Χρυσούλα Τζομπανάκη, που “έφυγε” μια ημέρα σαν την αυριανή (σ.σ. σημερινή), Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτή σημαδιακή. Πέρασαν εφτά χρόνια από τότε, κι εμείς οι φίλοι της δε συνηθίσαμε ακόμη το ξαφνικό πέταγμα της ψυχής της, εκείνο που σε κάνει να πιστεύεις πως ο χρόνος τελικά είναι τόσο δα μικρός και τόσο λίγος, που δεν προλαβαίνεις να απολαύσεις το άρωμά του».

Βίντεο - αφιέρωμα στην ημέρα από τους "Ενεργούς Πολίτες"

Ένα όμορφο βίντεο που μας θυμίζει για ποιο λόγο καθιερώθηκε η σημερινή ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ετοίμασε η Δημοτική Κίνηση "Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες".

Το βίντεο στέλνει μηνύματα για όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν τους αγώνες των γυναικών αλλά και τις σημερινές διεκδικήσεις τους και την ανάγκη στήριξης τους τους.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Ο εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» αποτελεί αφορμή και μόνον για να τιμηθεί η διαχρονική προσφορά της σε όλους τομείς της ζωής. Ο ρόλος της, καθοριστικός σε κάθε κοινωνικό πεδίο, επαναπροσδιόρισε ουσιαστικά και γόνιμα τις ανθρώπινες σχέσεις, συνδέθηκε με τον αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε κάθε πεδίο και συνέβαλε στην πρόοδο, στον πολιτισμό, στην πολιτική και οικονομική πορεία της κοινωνίας. Γι’ αυτό και η εκτίμηση προς αυτήν, πρέπει να είναι έμπρακτη και διαρκής.

Ο Δήμος Ηρακλείου, στηρίζει το αυτονόητο αίτημα των γυναικών για ισότητα σε κάθε τομέα της ζωής. Η πλούσια δράση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ηρακλείου, την οποία συστήσαμε το 2016, ασφαλώς δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες και στην Κρήτη – το ζητούμενο, άλλωστε, είναι να εκλείψει ο λόγος ύπαρξης τέτοιων επιτροπών. Εντούτοις αποτελεί ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Η δίκαιη ανταμοιβή των όσων η μάνα, η σύζυγος, η εργαζόμενη, συνεισφέρει στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο εξακολουθεί να αποτελεί στοίχημα για όλους μας. Μέχρι να φθάσει ημέρα που θα πάψει να καταλαμβάνει χαμηλότερες θέσεις, να είναι χαμηλότερα αμειβόμενη, χαμηλότερα συνταξιοδοτούμενη, και κυρίως μέχρι να πάψει να αποτελεί θύμα βαρβαροτήτων, έχουμε όλοι χρέος απέναντί της.

Ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες της από γενέσεως κόσμου, η αφειδώλευτη ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός όλων μας.

Ευριπίδης Κουκιαδάκης: Κοσμογονικές αλλαγές στο οικογενειακό μας δίκαιο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Μετά τη μεταπολίτευση, ιδίως τη δεκαετία του ’90, έγιναν κοσμογονικές αλλαγές στο οικογενειακό μας δίκαιο κυρίως, παρά ταύτα, η ισότητα των φύλων παραμένει ζητούμενο.

Την περίοδο της ακραίας οικονομικής κρίσης, υποχώρησαν de facto όλα τα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ η ενδοοικογενειακή βία, η οποία αποτελεί την πλέον ακραία εκδοχή ανισότητας, μας υπενθυμίζει την ανάγκη να υποστηρίξουμε και να υπερασπισθούμε ως συντεταγμένη πολιτεία και κοινωνία, πραγματικά και ουσιαστικά, τις θεσμικές αυτές κατακτήσεις.»

Μήνυμα της Θεανώς Βρέντζου- Σκορδαλάκη για την Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης και Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη ,απευθύνει το παρακάτω μήνυμα:

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά μικρούς αλλά και μεγάλους αγώνες. Αγώνες επιβίωσης μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, αλλά και αγώνες ισότητας. Σήμερα τιμάμε τη γυναίκα ως μητέρα, σύζυγο, σύντροφο και εργαζόμενη, για την ανιδιοτελή προσφορά της στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο.

Τη γυναίκα που παρά το γεγονός ότι έχει επιφορτιστεί με πολλαπλούς ρόλους, καταφέρνει να ανταποκρίνεται σε όλους ,συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην ισότητα των φύλλων οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες σε πολλούς τομείς.

Παράλληλα στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και ποικίλα προβλήματα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και θύμα βίας. Χρέος όλων μας, να τις στηρίξουμε και να σταθούμε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών.

Καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου είναι να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό, αναγνωρίζοντας την προσφορά της.

Εκφράζω ολόψυχα τις θερμότερες ευχές μου σε όλες τις γυναίκες του κόσμου! Χρόνια πολλά στη μάνα, στην σύζυγο, στην κόρη, στην αδελφή, στην εργαζόμενη.

Χαιρετισμός από το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης

Η Πρόεδρος του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης Σκεύω Μπιζιώτη, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του χαιρετίζουμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ και συμμετέχουμε σε δράσεις που αφορούν την Ισότητα των φύλων.

Καθημερινά οι γυναίκες υφίστανται τρομακτικές διακρίσεις, σε μια κοινωνία πού θέλει να λέγεται πολιτισμένη. Τα τελευταία γεγονότα βίας, έμφυλης και ενδοοικογενειακής, πού έχουν συγκλονίσει το Πανελλήνιο πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά αυτούς πού ορίζουν τις τύχες μας.

Εμείς καλούμε όλες τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα αυτονόητα:

1) Την συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων με επιλογή και όχι με ποσόστωση.

2) Ίση μεταχείριση στις αμοιβές και στην επαγγελματική ανέλιξη.

3) Ίση συμμετοχή στις θέσεις εργασίας.

4) Καμία σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

5) ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

6) ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΚΥΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

8η Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε σένα τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου.

Καλούμε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες και τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες να ενώσουμε τις φωνές μας στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

Πριν από 109 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβών των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.

Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κι όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Δε θα τους αφήσουμε!

Να μη συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα της γυναικείας ανεργίας,

της μερικής απασχόλησης, της εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας και του κράτους

που μας εκβιάζουν να μη μείνουμε έγκυες γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος γι αυτούς.

Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Facebook, προωθούν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζομένων γυναικών για να αποφασίζουν επί της ουσίας

αυτοί αν και πότε θα γίνουμε μητέρες.

Να μην αποδεχτούμε η μία πτυχή της ζωής μας να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη,

να μη μπορεί η μία να συνδυαστεί και να συνυπάρξει με την άλλη.

Οι ανάγκες μας δε χωράνε στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων

Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τον Δήμο Χανίων

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελευθερία Αλιφιεράκη, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

“Η σημερινή ημέρα – 8η Μαρτίου- συμβολίζει τους αγώνες και τις κατακτήσεις των γυναικών ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η προσπάθεια για την πλήρη εξάλειψη των ανισοτήτων είναι ένας αγώνας δύσκολος και καθημερινός, καθώς η Βία κατά των Γυναικών αποτελεί παγκόσμια φαινόμενο.

Ο Δήμος μας μάλιστα λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας για τη Γυναίκα θύμα βίας και τα παιδιά της, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Οφείλουμε σεβασμό και ισότιμη αντιμετώπιση απέναντι στις γυναίκες, διευκολύνοντας τις στους πολλαπλούς τους ρόλους και στη σημαντική τους προσφορά τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία”.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελευθερία Αλιφιεράκη, επισημαίνει ότι η 8η Μαρτίου αποτελεί μέρα σύμβολο, γνωστοποιώντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Χανίων.

“Ο Ξενώνας λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και από το 2014 έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει 190 γυναίκες, παρέχοντας ψυχοκοινωνική, εργασιακή υποστήριξη, νομική υποστήριξη σε συνεργασία με εθελοντές δικηγόρους, καθώς και δικτύωση των γυναικών και των παιδιών τους με άλλες κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες. Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί 111 γυναίκες με τα παιδιά τους (55 γυναίκες και 56 παιδιά). Πολλές γυναίκες έχουν παραπεμφθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς κρίθηκε ότι υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα και έπρεπε να φυγαδευτούν, ενώ αρκετές γυναίκες υποβοηθήθηκαν στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία και τις Ξένες Πρεσβείες.

H συντριπτική πλειοψηφία (70%) ήταν Ελληνίδες, εκ των οποίων οι περισσότερες Χανιώτισσες, υπήρξαν ωστόσο αιτήματα και από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά έχουν υποστηριχθεί γυναίκες 30 διαφορετικών εθνικοτήτων (κυρίως από Ανατολική Ευρώπη και πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και Κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβία, Ασία και Αφρική).

Η πλειοψηφία ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-50 ετών, ο Ξενώνας ωστόσο έχει δεχτεί αιτήματα από κάθε ηλικιακή ομάδα. H μικρότερη γυναίκα, που φιλοξενήθηκε, ήταν 18 ετών και η μεγαλύτερη 76.

Οι περισσότερες γυναίκες ήταν έγγαμες την περίοδο, που απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στον Ξενώνα και οι περισσότερες με παιδιά. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που στον Ξενώνα έχουν φιλοξενηθεί, μητέρες με βρέφη, ακόμα και λίγων ημερών.

Το εκπαιδευτικό επίπεδο και η εργασιακή κατάσταση ποικίλουν (από αναλφάβητες έως κατόχους.

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: 8Η ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που οργάνωσε το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, παρουσία εκπροσώπων της ΟΓΕ.

Για εμάς η ισοτιμία και η χειραφέτηση της γυναίκας προϋποθέτουν την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο σύνολό τους. Τιμάμε στις 8 του ΜΑΡΤΗ τις εργαζόμενες γυναίκες του σωματείου μας που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία, στη ΔΥΠΕ, στο υπουργείο και με τις μαζικές διαμαρτυρίες διεκδικούν ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ - ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ!!!

Οι αγώνες των εργατριών του νοσοκομείου όλων των ειδικοτήτων, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Πριν από 109 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβή των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Αντλούμε διδάγματα και εμπνεόμαστε από το ιστορικό αποτύπωμα του αγώνα των εργατριών της Ν. Υόρκης το 1857.

Στον ενάμιση και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε, οι γυναίκες πήραν μέρος σε πλήθος σκληρών αναμετρήσεων. Είχαν νίκες, αλλά και ήττες. Όμως, δεν έσβησε η φλόγα του αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Όσον αφορά τον κλάδο μας, σε μια από τις πιο βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζει κόκαλα. Οι ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται ο κανόνας μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Και όλα αυτά την ώρα που η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία υποβαθμίζονται συνολικά.

Η διέξοδος για όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το σωματείο μας, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News