Η καλοκαιρία... έριξε τις τιμές στα κηπευτικά της Κρήτης

Κρήτη
Η καλοκαιρία... έριξε τις τιμές στα κηπευτικά της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις έφτιαξε ο καιρός, αυξήθηκε η προσφορά των υπαίθριων κηπευτικών

Μόλις άρχισε ο καιρός να “χαμογελάει” στην Κρήτη, αύξησαν την προσφορά των υπαίθριων κηπευτικών τους οι παραγωγοί και έπεσαν οι τιμές στην κατανάλωση τουλάχιστον ένα 15-20% κάτω, μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

«Αυτή η εξέλιξη δείχνει και τη μεγάλη χρησιμότητα που έχουν οι αγρότες για τους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. Οι τιμές πλέον στα υπαίθρια κηπευτικά θεωρούνται προσιτές για τους καταναλωτές, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στα πορτοκάλια, οι τιμές των οποίων αναμένεται να... απογειωθούν ακόμα περισσότερο μέσα στις γιορτές του Πάσχα!

«Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε σημαντική πτώση των τιμών στα υπαίθρια κηπευτικά», είπε ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. «Έχει αυξηθεί η ποσότητα στα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα μαρούλια, αλλά και στις πατάτες. Στα πορτοκάλια όμως, που είχαμε μεγάλη ζημιά στα Χανιά, δεν αλλάζει η κατάσταση», πρόσθεσε.

Για τις τιμές που ισχύουν σήμερα, ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών μάς είπε ενδεικτικά ότι «ενώ μπρόκολο και κουνουπίδι είχαν γύρω στα 3 ευρώ, οι τιμές τώρα έχουν πέσει στα 2 ευρώ το κιλό. Το μαρούλι από 1 ευρώ έχει πέσει στα 60-70 λεπτά το κομμάτι. Το πράσο έχει πέσει από 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ. Τα κολοκυθάκια από τα 3,50 ευρώ το κιλό έχουν πέσει στα 2,50 ευρώ το κιλό κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τα θερμοκηπιακά είδη, το αγγούρι, όπως και κάθε χρόνο τον καιρό αυτό, είναι σε υψηλά επίπεδα. Δηλαδή, το αγγούρι έχει γύρω στα 2 ευρώ, όπως και πέρυσι, ενώ η ντομάτα έχει τιμές από 1,20 έως 1,50 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι. Εμείς είχαμε μια έκρηξη τιμών στα χορταρικά λόγω των θεομηνιών, γιατί σε αυτά έκανε ζημιά ο καιρός. Όχι στα θερμοκήπια. Η παραγωγή θα αυξάνεται συνέχεια και θα είναι μεγαλύτερη η προσφορά, άρα θα έχουμε και παραπέρα μείωση της τιμής», σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη.

Όσο για τη χρησιμότητα του αγρότη, όπως αυτή φαίνεται από αυτά τα θέματα, ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών είναι κατηγορηματικός: «Ε, βέβαια! Ο αγρότης είναι μεγάλη υπόθεση. Οι αγρότες άμα δεν παράγουν, θα πεινάσουν στις πολιτείες. Θα φάνε... λεφτά σκέτα. Τρώγονται τα λεφτά;».

Τα εσπεριδοειδή

Σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή, μας είπε ότι «η περυσινή χρονιά δεν ήταν καλή. Και φέτος σε Χανιά και Ρέθυμνο έκανε ζημιά με τη βροχή. Και προβλέπεται ότι το Πάσχα οι τιμές θα είναι πολύ ψηλά. Μην ξεχνάμε ότι ο καιρός έχει καταστρέψει ολόκληρα περβόλια. Στα Χανιά έχει κάνει τεράστιες ζημιές. Και τα Χανιά τροφοδοτούν μεγάλο ποσοστό σε όλη την Κρήτη. Το Φόδελε βγάζει μικρή παραγωγή»...

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης, «ήδη η τιμή στα πορτοκάλια είναι στα 80 λεπτά το κιλό, από 70 λεπτά το κιλό που ήταν πέρυσι, που και πάλι είχαμε μια κακή χρονιά και τότε. Προβλέπεται όμως ότι θα αυξηθούν οι τιμές.

Μανταρίνια δεν έχουμε τώρα. Στα λεμόνια δεν έχουμε προβλήματα, γιατί φέτος έχουμε μεγάλη παραγωγή. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τους γεωργούς. Είναι αυτοί που θρέφουν τους ανθρώπους. Και όταν γίνονται εισαγωγές τη στιγμή που έχουμε παραγωγή δική μας, αυτό είναι εγκληματικό. Οι εισαγωγές γίνονται ανάλογα με τις ορέξεις των χονδρεμπόρων και πόσο κέρδος περισσότερο μπορούν να βγάλουν. Αυτή είναι η λεγόμενη ελεύθερη αγορά. Προστασία από το κράτος δεν υπάρχει. Σου λέει το κράτος “κάνε ό,τι θες. Τι με νοιάζει εμένα”»...

Και στις πατάτες όμως αρχίζουν να υποχωρούν οι τιμές. Στην ντόπια πατάτα, από 1,20 έχει πέσει η τιμή στο 1 ευρώ το κιλό. Και στην αιγυπτιακή πατάτα, από 1 ευρώ η τιμή έχει πέσει στα 90 λεπτά. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, ότι έχει αρχίσει πάλι να τροφοδοτείται η αγορά με πατάτες από τη Μεσαρά, ενώ σύντομα θα αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά και πατάτες από τα Μάλια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News