Αραχωβίτης από Ηράκλειο: Η δακοκτονία θα ξεκινήσει 4 μήνες νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια

Κρήτη
Αραχωβίτης από Ηράκλειο: Η δακοκτονία θα ξεκινήσει 4 μήνες νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σ. Αραχωβίτης επισκέφθηκε μονάδες παραγωγής στον πρώην Δήμο Τεμένους

«Για τη δακοκτονία έχουμε ξεκινήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα και είναι όλα έτοιμα. Και το προσωπικό, και οι πιστώσεις στις Περιφέρειες και τα φάρμακα και το ζήτημα εργατών γης, στη δακοκτονία είναι λυμένο», τόνισε από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά:

Ο κ. Αραχωβίτης από το Ηράκλειο, εξήγησε παράλληλα, ότι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ανήκουν σε συνεταιρισμούς, θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος, κάτι που ψηφίστηκε, όπως σημείωσε, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη δέσμευση τον περασμένο Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Οι συνεταιρισμένοι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ το χρόνο, είτε παράγουν είτε όχι. Αυτό είναι μια μεγάλη ελάφρυνση για τους αγρότες και επίσης είναι στήριξη και κατεύθυνση προς τους συνεταιρισμούς. Μάλιστα για τους συνεταιρισμούς έρχονται και αλλά μέτρα το επόμενο διάστημα» διευκρινησε ο υπουργός, ο οποίος πάντως αναφέρθηκε στη στρατηγική της Κυβέρνησης που στηρίζεται σε σχήματα και συνεργασίες, με στόχο το καλύτερο, δυνατόν, προϊόν και κυρίως στην επαφή, όπως τόνισε με τους αγρότες.

«Η λογική που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια και είχε προεκλογικά χαρακτηριστικά, με ένα χτύπημα στην πλάτη και να θυμηθούμε ότι υπάρχουν αγρότες επετειακά και προεκλογικά, έκλεισε τον κύκλο της. Αυτός ο φθηνός λαϊκισμός δεν ακουμπάει κανέναν. Οι αγρότες θέλουν απαντήσεις στα προβλήματα τους και προοπτική» ανέφερε ο ίδιος.

 Ο κ. Αραχωβίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του, βρέθηκε στην περιοχή του πρώην Δήμου Τεμένους, την πρότυπη μονάδα, «Μανιτάρια Τεμένους» του Μιχάλη Τζωρμπατζάκη, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος το 2010, τα συσκευαστήρια του Λάμπρου Περβολαράκη και του Βαγγέλη Κουνάλη, το τυποποιητήριο ελαιολάδου του Γιώργου Ξυλούρη, το Οινοποιείο του Πριάμου Ιερωνυμάκη και την Γαλακτοκομική Μονάδα «Γαλένι» του Γιώργου Ζερβού.

 Ο κ. Αραχωβίτης μάλιστα επισήμανε ότι: «Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στη δυναμική που δείχνει να έχει η περιοχή. Υπάρχουν πρωτοπόρα σχήματα, ομάδες παραγωγών, συσκευαστήρια, οινοποιεία, πρωτοβουλίες πρωτοπόρες» και κατέληξε «αυτή είναι η Κρήτη που συνεργάζεται, που έχει μάθει να παράγει, που δεν έχει μάθει να ζητάει και να στηρίζεται στις επιδοτήσεις, αλλά στην παραγωγή της και στα χέρια της». Το απόγευμα στις 5, ο κ. Αραχωβίτης θα έχει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Προφήτη Ηλία και αμέσως μετά στον ίδιο χώρο θα συμμετέχει σε σύσκεψη, με εκπροσώπους Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αραχωβίτης: «Παρόλο που φέτος και η Ελλάδα είχε μειωμένη παραγωγή, η εξέλιξη με την Ιταλία, ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Ήδη σε περιοχές, όπως της Λακωνίας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ξεπεράσει τα 3,60-3,65 ευρώ». 

 «Η Ιταλία μπορεί να κάνει εισαγωγή από χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «από τρίτες χώρες δεν μπορεί να κάνει εισαγωγή, πέραν αυτού που έχει συμφωνηθεί, σαν μια συμβολική ποσότητα, για τη στήριξη περισσότερο των άλλων χωρών, όπως η Τυνησία, αλλά αυτή είναι προσυμφωνημένη και μικρή».

 Ο κ. Αραχωβίτης σε σχέση με τη νέα χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι καλή για το ελαιόλαδο, καθώς εξήγησε ότι «τα δέντρα που ήταν άδεια πέρυσι, ξεκουράστηκαν, είχαμε και νερό, οπότε πιστεύουμε ότι έχει αναπτυχθεί η δυναμική, για μια καλή χρόνια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News