Στην Κρήτη σήμερα ο Στ. Αραχωβίτης για τις αμέτρητες καταστροφές στο νησί

Κρήτη
Στην Κρήτη σήμερα ο Στ. Αραχωβίτης για τις αμέτρητες καταστροφές στο νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα Χανιά ξεκινά τη διήμερη περιοδεία του ο υπουργός - Αύριο η συνάντηση με αγροτικούς φορείς στον Προφήτη Ηλεία

Ουσιαστικό, με την ευχή όλων να είναι και αποτελεσματικό, θα είναι το πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη στην Κρήτη, όπως φαίνεται από την επίσημη ανακοίνωση με τις επαφές που θα έχει, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ ήδη η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” φιλοξενούσε τις δηλώσεις του τόσο για τις καταστροφές όσο και για τα προϊόντα μας.

Από τον νομό Χανίων σήμερα αρχίζει η περιοδεία του Σταύρου Αραχωβίτη, πέμπτου κατά σειρά υπουργού - μετά τους κ. Σπίρτζη, Σταθάκη, Πολάκη και Αποστολάκη - που επισκέπτεται μέσα σε λίγες μέρες τον τόπο των βιβλικών καταστροφών.

Συγκεκριμένα, στις 9:30 το πρωί, ο υπουργός θα λάβει μέρος σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, βουλευτές, δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μετά το πέρας της σύσκεψης θα γίνουν από τον Σταύρο Αραχωβίτη και τον Σταύρο Αρναουτάκη δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός θα συνοδεύεται σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές κατά μήκος των όχθων και των παραποτάμων των ποταμών Κερίτη και Ταυρωνίτη (Φουρνές, Σκινές, Μεσκλά, Ταυρωνίτης, Συρίλι, Ντερές και Παλαιά Ρούματα).

Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων για το αβοκάντο και τις νέες καλλιέργειες.

Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Το πρόγραμμα του υπουργού, όμως, για λίγο περιλαμβάνει και το Ρέθυμνο. Όπως ανακοινώθηκε, αύριο στις 8:30 το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, θα έχει συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Ακολούθως ο υπουργός, με τη συνοδεία του, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο στις 11 το πρωί. Και μάλιστα όχι στην πόλη, αλλά στον πρώην δήμο Τεμένους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις.

Στις 5 το απόγευμα ο Σταύρος Αραχωβίτης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τη Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία.

Και στις 6 το απόγευμα, θα πάρει μέρος σε σύσκεψη με τοπικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία, με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Οι δηλώσεις Αραχωβίτη στη “Ν.Κ.”

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας ότι θα γίνουν όσο γίνεται πιο έγκαιρα και σωστά όλες οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τα ΠΣΕΑ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν για να διεκδικήσει κονδύλια για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μας μίλησε για το ελαιόλαδο και τη σταφίδα, επιβεβαιώνοντας ότι δε θα διατεθούν χρήματα για τον ελαιοκομικό τομέα από το πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας”, αφού, όπως είπε, είναι ένα μικρό χρηματοδοτικό εργαλείο και δεν επαρκεί για να καλύψει έναν τόσο μεγάλο κλάδο παραγωγής.

Για τη σταφίδα είπε ότι είναι ένα προϊόν που έχει μέλλον αφού κατατάσσεται στην κατηγορία “σούπερ φουντ”, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να στηρίξει μια νέα αναμπέλωση στην Κρήτη αναγνωρίζοντας ότι τα αμπέλια έχουν πλέον παλιώσει και έχουν προβλήματα, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τις νοθείες στο αιγοπρόβειο γάλα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι έλεγχοι θα εντείνονται ολοένα και περισσότερο, έχοντας ήδη φέρει στην επιφάνεια... “λαβράκια” και συνεπώς πολύ τσουχτερά πρόστιμα...

Συνάντηση με τον Παύλο Πολάκη για τις καταστροφές

Χθες, εξάλλου, για το θέμα των καταστροφών από την πρόσφατη θεομηνία στην Κρήτη, είχε συνάντηση με τον Σταύρο Αραχωβίτη ο Παύλος Πολάκης, προκειμένου να συζητήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία για την αποζημίωση και τη στήριξη του εισοδήματος και της παραγωγής στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, που επλήγη σφοδρότατα από την πρόσφατη θεομηνία.

Ο κ. Αραχωβίτης, ενόψει της σημερινής επιτόπιας επίσκεψης στα Χανιά, δήλωσε ότι θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ενημέρωσε τον κ. Πολάκη ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και με τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού, Γιώργο Σταθάκη, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη, και ότι ήδη γίνονται εκτιμήσεις ζημιών από τον οργανισμό, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και την αποκατάσταση των υποδομών, έτσι ώστε ο αγροτικός κόσμος της περιοχής να μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του». Πρόσθεσε δε ότι «αναλυτικά το ποια εργαλεία θα αξιοποιηθούν κατά περίπτωση θα τα ανακοινώσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα)».

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι «φέτος δεν είχαμε μία, αλλά τρεις καταστροφές στα Χανιά, με σκληρότερη και πιο καταστροφική την τελευταία. Υπάρχει απώλεια εδαφών, φυτικού κεφαλαίου, δέντρων, υποδομών, αντλιοστασίων, αρδευτικών δικτύων, μηχανημάτων και σταβλικών εγκαταστάσεων, σε μεγάλη έκταση του νομού, με καρδιά τον Πλατανιά, αλλά και στην Κίσσαμο, στα Σφακιά, στο Σέλινο και στον Αποκόρωνα. Έχουν χαθεί πρόβατα, που τα ’χει πάρει ο ποταμός ή τα έχει πλακώσει η λάσπη. Καταστράφηκαν σε μεγάλη έκταση δημόσιες υποδομές και είχαμε μια πολύ γρήγορη αντίδραση συνολικά, και σαν κυβέρνηση και σαν Περιφέρεια, στο να αποκαταστήσουμε καταρχήν την πρόσβαση. Έχουν χαλάσει αγροτικοί δρόμοι στους οποίους θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τέλος, διαβεβαίωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης «να στηρίξουμε σοβαρά, άμεσα και γρήγορα όλη την παραγωγή της περιοχής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News