Ενεργειακός πλούτος: 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Κρήτη
Ενεργειακός πλούτος: 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος στο Φόρουμ των Δελφών για τα ενεργειακά και τον ρόλο του νησιού μας

Την άποψή του πως εξελίξεις αναμένονται τους επόμενους μήνες σχετικά με τις δύο νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη εξέφρασε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι δε βλέπει σημαντικά εμπόδια για τη γρήγορη πρόοδο των ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αρχικά, την προοπτική ανάδυσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο, μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, έκανε σαφές προχθές Σάββατο από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ (Tristan Aspray).

Ο κ. Άσπρεϊ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος (5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών) στο “Οικόπεδο 10” της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων.

«Οι Έλληνες επιστήμονες της ΕΔΕΥ/ΥΠΕΝ παρουσίασαν τα γεωφυσικά στοιχεία της νορβηγικής εταιρείας PGS, σε δύο διεθνή συνέδρια που έγιναν στο Λονδίνο μεταξύ 15 και 18 Οκτωβρίου του 2017 και στις 28 Οκτωβρίου του 2017. Αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουν 16 εκμεταλλεύσιμοι στόχοι/κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Τα γεωφυσικά στοιχεία τα αγόρασαν το consortium των εταιρειών ExxonMobil, Total και ΕΛ.ΠΕ., όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEK, ενώ άλλες εταιρείες όπως η Anadarco έδειξαν πολύ ενδιαφέρον.

Οι τρεις πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης, που έχουν έκταση δύο φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των 12,5 δισ. δολαρίων», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης.

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της εταιρείας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, για τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη από το 2000 ως το 2040, επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία όμως δεν είναι ενιαία σε όλη την περιοχή, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι εισαγωγές αερίου θα αυξηθούν, καθώς η εγχώρια παραγωγή του αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, κατά 25% ως το 2040, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε σχετικά με τις δύο νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη ότι αναμένονται εξελίξεις επί αυτών μέσα στους επόμενους μήνες και πρόσθεσε ότι δε βλέπει σημαντικά εμπόδια για τη γρήγορη πρόοδο των ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, στο ίδιο Φόρουμ, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ, παρότρυνε το υπουργείο Ενέργειας και ειδικά τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να ολοκληρώσουν ταχέως τα γραφειοκρατικά προαπαιτούμενα για την ExxonMobil.

Ο ρόλος της Κρήτης: Έρευνες και East Med

Τέλος, ένα σημαντικό ερώτημα που συνάγεται είναι εάν η Ελλάδα μπορεί μέσω του αγωγού να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Ξενάκη, ο οποίος μας έδωσε την εκτίμησή του: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων. Για την προοπτική και τις δυνατότητες θα πρέπει πρώτα η εταιρεία να αναλάβει επίσημα την παραχώρηση και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα».

«Ο αγωγός East Med Pipepline είναι στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο αγωγός αυτός, που θα μεταφέρει το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κρήτης, προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμος, παρά τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο (“Αφροδίτη” τεμάχιο 12, “Γλαύκος” τεμάχιο 10 και εν δυνάμει “Καλυψώ” στα οικόπεδα 6 και 7), καθώς και τα ισραηλινά (“Λεβιάθαν”), απαιτείται η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, κάτι που, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα που υπάρχουν από τη νορβηγική PGS, θεωρείται ως βέβαιο, γεγονός που επιβεβαίωσε χθες από τους Δελφούς ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil», πρόσθεσε ο κ. Ξενάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News