Αποκλειστική συνέντευξη Στ. Αραχωβίτη: «Θα αποζημιωθεί όλος ο κόσμος»

Κρήτη
Αποκλειστική συνέντευξη Στ. Αραχωβίτη: «Θα αποζημιωθεί όλος ο κόσμος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και 5ος Υπουργός την Τρίτη στα Χανιά και την Τετάρτη στο Ηράκλειο για να δει το μέγεθος της καταστροφής

Μετά τους κ. Σπίρτζη, Σταθάκη, Αποστολάκη και Πολάκη, ένας ακόμη υπουργός, ο κ. Αραχωβίτης, ετοιμάζει βαλίτσες για την Κρήτη, ώστε να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε το νησί μετά ειδικά και την τελευταία θεομηνία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, θα βρίσκεται αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα, για να δει από κοντά τις ζημιές στην ύπαιθρο και να συμβάλει και ο ίδιος από την πλευρά του στην όσο γίνεται πιο έγκαιρη και ουσιαστική αποζημίωση των πληγέντων. Όπως τόνισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης, «ξεκινάμε από τον νομό Χανίων, που επλήγη περισσότερο, και θα έρθουμε την Τετάρτη και στο Ηράκλειο», προσθέτοντας πως έχει ήδη ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ και τις δημόσιες υπηρεσίες της Κρήτης πως πρόκειται για πολύ σοβαρές ζημιές, οι οποίες και θα καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι για το οποίο θα έχει προσωπική συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας τις επόμενες μέρες.

Το πρόγραμμα του υπουργού

«Θα ξεκινήσουμε την ημέρα με μια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, όπου θα έχω μια πρώτη ενημέρωση για το ποια είναι η εκτίμηση της κατάστασης και θα συνεχίσουμε να δούμε τις περιοχές, για να έχω ίδια εικόνα. Να δω, δηλαδή, και ο ίδιος τις ζημιές που έχουν γίνει τόσο στον Πλατανιά όσο και στα Παλαιά Ρούματα, που είναι τα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλα.

Στη συνέχεια, το απόγευμα θα έχουμε μια σύσκεψη κατά πάσα πιθανότητα για να συζητήσουμε και το αναπτυξιακό κομμάτι και τις προοπτικές του νομού, που είναι πάρα πολλές. Θα συζητήσουμε για τη δακοκτονία και για νέες καλλιέργειες που τα Χανιά πρωτοπορούν, όπως είναι το αβοκάντο», δήλωσε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Μεθαύριο Τετάρτη το πρωί θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, όπου θα έχει ανάλογες επαφές με όλους τους φορείς, ενώ θα μεταβεί στη συνέχεια και σε περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες θεομηνίες.

«Είναι τεράστιες οι ζημιές»

Για το ύψος των ζημιών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν στοιχεία εκτιμήσεων που μας έχει δώσει ο ΕΛΓΑ. Από την καταγραφή που έχει γίνει έχουμε στοιχεία και για τις συνδεδεμένες και για τα συναρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, θα τα δούμε πιο αναλυτικά κάτω στη σύσκεψη με τους φορείς, στις επισκέψεις που έχουμε επιτόπου με τους κατοίκους, με τους φορείς τους και με όλους τους εμπλεκόμενους»...

Για τις εκτιμήσεις αυτές και για κάποια ενδεικτικά στοιχεία, ο ίδιος μας απάντησε ότι «καλύτερα να τα δούμε κάτω, αφού έχω αποκτήσει και ίδια άποψη ο ίδιος».

«Θα απευθυνθούμε στις Βρυξέλλες»

Στο ερώτημά μας για την πηγή των αποζημιώσεων, ο υπουργός μάς μίλησε τόσο για τα ΠΣΕΑ, όσο και για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Τα εργαλεία που έχουμε είναι αρκετά περισσότερα. Και φυσικά η Ε.Ε. και η συνδρομή της είναι ένα από αυτά. Θα έχουμε στο επόμενο διάστημα μια νεότερη συνάντηση με τον Φιλ Χόγκαν, όπου εκεί θα ξανατεθεί το ζήτημα της έκτακτης ενίσχυσης της χώρας μας για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που είχαμε το 2018 και απ’ ό,τι φαίνεται συνεχίζουν ακόμα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «ήδη έγκαιρα η χώρα μας έχει τεκμηριώσει ότι υπήρχαν ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών για όλο το 2018. Έχει σταλεί η τεκμηρίωση προς την Ε.Ε. και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη συνδρομή και τη βοήθεια των εταίρων μας. Ήδη έγκαιρα η χώρα μας έχει τεκμηριώσει ότι υπήρχαν ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών για όλο το 2018. Έχει σταλεί η τεκμηρίωση προς την Ε.Ε. και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη συνδρομή και τη βοήθεια των εταίρων μας».

«Συνολικά η Ελλάδα»

Τι λέει όμως ο υπουργός στο αίτημα της Κρήτης για ξεχωριστή αντιμετώπισή της για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

«Η χώρα έχει πληγεί λιγότερο ή περισσότερο σε όλες τις περιοχές. Και φυσικά η Κρήτη ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Με όλους τους φορείς έχω συναντηθεί. Και στη διήμερη αυτή επίσκεψή μου θα συναντηθώ πάλι με τους φορείς, αυτή τη φορά στην Κρήτη. Και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με τους φορείς εκεί. Ωστόσο, το αίτημα της χώρας είναι συνολικό. Μετά, τεκμηριώνοντας ένα-ένα τα ερωτήματα, αν και εφόσον καταφέρουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα - που νομίζω ότι θα τα έχουμε - θα γίνει καταμερισμός εντός της χώρας, ανάλογα τις καλλιέργειες και ανάλογα τις περιοχές όπου είχαμε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο, να σας θυμίσω ότι ήδη με τα μέσα που έχουμε, και αναφέρομαι στο πρόγραμμα ήσσονος σημασίας, προσπαθούμε να καλύψουμε σε ένα μέρος το χαμένο εισόδημα σε διάφορες καλλιέργειες και σε διάφορες περιοχές. Χρησιμοποιούμε, δηλαδή, όλα τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα σαν χώρα».

Στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Αραχωβίτης επιβεβαιώνει τις πρόσφατες καταγγελίες που έκανε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, λέγοντας ότι πράγματι από τα εναπομείναντα κονδύλια του προγράμματος ήσσονος σημασίας δεν περισσεύουν χρήματα για τους ελαιοπαραγωγούς.

«Η ελαιοκαλλιέργεια δεν μπορεί να καλυφθεί από το de minimis. Το έχουμε πει και το έχουμε ξεκαθαρίσει. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Και για να υπάρχει μια ουσιαστική στήριξη, χρειάζεται μια μεγαλύτερη στήριξη. Ένα μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι το de minimis. Δεν προβλέπεται η χρήση του σε τόσο εκτεταμένες καλλιέργειες και μείωση παραγωγής. Για την ελαιοκαλλιέργεια το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι προσπαθούμε να έχουμε τη συνδρομή της Ε.Ε.», δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός στη “Νέα Κρήτη”.

«Για νέα ΚΑΠ ας μη βιαζόμαστε»...

Αναφορικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τις ανησυχίες που εκφράζονται ως προς τη δραματική μείωση των κονδυλίων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των χωρών-μελών και της χώρας μας ειδικότερα, ο Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε: «Θα δούμε αν θα υπάρξουν τελικά μειώσεις. Ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης της νέας ΚΑΠ, έτσι ώστε να μην έχουμε καθόλου μείωση. Άρα δεν έχει κλείσει τίποτα ακόμα. Είναι πολύ πρόωρο, νομίζω, να μιλάει ο οποιοσδήποτε για μείωση ή πιθανή μείωση της νέας ΚΑΠ, όταν αυτή την ώρα η εξωτερική μας προσπάθεια από τον πρωθυπουργό, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και από τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών είναι στην κατεύθυνση να μην έχουμε μείωση της νέας ΚΑΠ. Έτσι νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Η νέα αρχιτεκτονική της ΚΑΠ προβλέπει, και αυτό συζητάμε στα συμβούλια υπουργών, τη δημιουργία ταμείου που να υπάρχει για τις φυσικές καταστροφές. Άρα αυτά είναι εργαλεία τα οποία τα δημιουργούμε για να τα αξιοποιήσουμε»...

Τι γίνεται όμως με τη σταφίδα και το ελαιόλαδο;

«Η σταφίδα βρίσκεται σε μια φάση ανάκαμψης σαν προϊόν. Η φετινή χρονιά υποβάθμισε και την ποιότητα και δεν υπήρξε μεγάλη ποσότητα για διάθεση της σταφίδας. Ωστόσο, σαν προϊόν “σούπερ φουντ”, η σταφίδα η σουλτανίνα ξαναπαίρνει σιγά-σιγά τη θέση που της αναλογεί».

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, ο Σταύρος Αραχωβίτης μάς είπε: «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαρκής ζήτηση ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου, όσο και αν ήταν μειωμένη η παραγωγή την περυσινή χρονιά. Θεωρώ ότι και τα δύο αυτά ελληνικά αλλά ιδιαίτερα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα, που είναι στην ιστορία και την παράδοση της Κρήτης, είναι τα προϊόντα που την επόμενη μέρα θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό που πρέπει να δούμε και εξετάζουμε είναι με ποια εργαλεία και ποιους τρόπους θα στηρίξουμε την καλλιέργειά τους. Γιατί βλέπουμε ότι τα αμπέλια παλιώνουν και χρειάζονται ανανέωση. Και από την άλλη, πώς θα στηρίξουμε την εξαγωγική τους κατεύθυνση»...

Οι νοθείες στο αιγοπρόβειο γάλα

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο υπουργός ως προς τις νοθείες στο αιγοπρόβειο γάλα.

«Όχι μόνο ο ΕΦΕΤ, αλλά και όλοι οι ελεγκτικοί οργανισμοί έχουν εντείνει τους ελέγχους. Και προχωράνε σε αναβαθμισμένους και πολύ περισσότερους ελέγχους πιο ποιοτικά, και στοχευμένους. Και αυτό έχει βγάλει “λαβράκια”. Έχει οδηγήσει σε πρόστιμα. Έχει αναδείξει παραβάτες. Και έρχονται με τη νέα ΚΥΑ του γάλακτος, που τέθηκε σε εφαρμογή, και πιο αυστηρές ποινές. Άρα το κυνήγι για να προστατεύσουμε την ποιότητα και να πατάξουμε την εξαπάτηση του καταναλωτή και για να προστατεύσουμε και τον παραγωγό, από την άλλη, είναι σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε... Δεν είναι τόσο άμεσο, και αυτό το γνωρίζουν και οι παραγωγοί μας, το να συνδέσεις τα αποτελέσματα των ελέγχων με την αύξηση της τιμής στο γάλα. Χρειάζεται κόπος. Χρειάζεται βήμα-βήμα. Και το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται τα μέτρα αυτά και φέρνουν αποτέλεσμα σιγά-σιγά. Από την άλλη, προσπαθούμε να στηρίξουμε αυτή καθαυτή την παραγωγή. Την τόνωση, δηλαδή, της παραγωγής».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η τόνωση επιτυγχάνεται με τα σχολικά γεύματα - 153.000 σχολικά γεύματα την ημέρα - κάθε μέρα, που εμπεριέχουν φέτα και γραβιέρα ΠΟΠ. Αυτό που κάνει είναι ότι τονώνει την κατανάλωση. Άρα αφού τονώνει την κατανάλωση, τονώνει και τη ζήτηση του αιγοπρόβειου γάλακτος. Και αυτό ήταν μια εξαγγελία του πρωθυπουργού από τα Καλάβρυτα. Με κάθε τρόπο, δηλαδή, προσπαθούμε να στηρίξουμε έμπρακτα τη φέτα, τη γραβιέρα και τα ΠΟΠ ελληνικά τυριά. Άρα και τους κτηνοτρόφους».

Κόστος παραγωγής και διατροφής

«Είναι διαχρονικό αυτό το ζήτημα», είπε εξάλλου ο κ. Αραχωβίτης για το κόστος παραγωγής και εκτροφής. «Ωστόσο, αυτό που έχει φέρει τους κτηνοτρόφους σε δεινή θέση είναι ότι η τιμή τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια καθοδική πορεία. Πριν από τρία χρόνια ήταν πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό το γάλα. Και τώρα έχει πέσει αρκετά κάτω από τα 3 ευρώ»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News