«Πλοκάμια» και στην Κρήτη για το κύκλωμα κοκαΐνης

Κρήτη
«Πλοκάμια» και στην Κρήτη για το κύκλωμα κοκαΐνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πολύκροτη υπόθεση εμπλέκονται τέσσερις κάτοικοι Κρήτης - Και στο νησί μας διακινούνταν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης και χασίς

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο είχε η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε πριν από μερικές ημέρες από την Αντιμετώπιση Οργανωμένου Εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Την ώρα που η κύρια ανάκριση για την υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έρχονται στο “φως” πτυχές της δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε απλώσει τα “πλοκάμια” της σε όλη τη χώρα, αλλά και στο νησί μας.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται συνολικά 39 άτομα: Οι 20 εξ αυτών φέρονται να βαρύνονται με κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως φαίνεται, το κύκλωμα διακίνησης, το οποίο είχε έναν “σκληρό” πυρήνα ατόμων με έδρα την Αθήνα, διακινούσε - κατά περίπτωση - μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης αλλά και χασίς, σε Αττική, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Μαγνησία, αλλά και σε Σαντορίνη, Σκιάθο, Λέσβο και φυσικά... Κρήτη.

Οι “20”

Πρόκειται για 12 Αλβανούς (κάποιοι εκ των οποίων ήταν μέλη του “σκληρού” πυρήνα), έξι Έλληνες, μία Ουκρανή κι έναν Ιρακινό. Ενδεικτικό του μεγέθους της δράσης της φερόμενης οργάνωσης είναι το ότι - σύμφωνα με τις Αρχές - οι 4 Αλβανοί του πυρήνα φέρονται να διακίνησαν τους προηγούμενους μήνες... τουλάχιστον 150 κιλά κάνναβης!

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη των 12 εκ των 20. Πέντε από τους εμπλεκόμενους ήταν ήδη έγκλειστοι για άλλες υποθέσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ενώ σημειώνεται ότι κάποιοι από τους 20 βασικούς κατηγορούμενους αναζητούνται. Οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων είναι κάτοικοι Αττικής, ωστόσο υπάρχουν και κάτοικοι Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας και... Κρήτης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κομβικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται να είχαν 4 με 5 Αλβανοί υπήκοοι, κάτοικοι Αττικής. Ο ένας εξ αυτών, ένας 36χρονος, ο οποίος αναζητείται από τις διωκτικές Αρχές, φέρεται να είχε σημαίνοντα ρόλο στη διακίνηση των ναρκωτικών στην Αττική.

Η... εμπλοκή της Κρήτης

Στην πολύκροτη υπόθεση εμπλέκονται τέσσερις κάτοικοι Κρήτης, οι οποίοι φέρονται να δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Πρόκειται για τέσσερις Αλβανούς ηλικίας 27, 32, 35 και 52 ετών. Και οι τέσσερις είναι κάτοικοι είτε της πόλης, είτε της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. Ο 35χρονος δεν κατέστη δυνατό να συλληφθεί και μέχρι σήμερα αναζητείται, ωστόσο οι υπόλοιποι 3 οδηγήθηκαν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών στην Αθήνα.

Εκτός από τους 4-5 του πυρήνα της οργάνωσης στην Αττική, ουσιώδη εμπλοκή στη διακίνηση της κοκαΐνης φέρεται ότι είχαν δύο από τους 4 Αλβανούς που κατοικούν μόνιμα στο Ηράκλειο: Πρόκειται για τον 35χρονο, που αναζητείται, και τον 27χρονο.

Σύμφωνα πάντα με τις διωκτικές Αρχές, τόσο ο 35χρονος, όσο και ο 27χρονος είχαν συγκροτήσει ο καθένας τους από μια “υποομάδα” και προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, τις οποίες κατόπιν διακινούσαν στην Κρήτη. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο “Κρητικών” και του “πυρήνα” της Αθήνας για την τιμή, την ποσότητα και το σημείο παράδοσης των ναρκωτικών γίνονταν είτε τηλεφωνικά, είτε διά ζώσης.

Επισημαίνεται ότι στην υποομάδα που φέρεται να είχε συγκροτήσει στο Ηράκλειο ο 27χρονος συμμετείχαν ακόμη ο 32χρονος και ο 52χρονος, μαζί με άλλα δύο άτομα, τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί από τις Αρχές. Ο 32χρονος είναι ο ένας εκ των τεσσάρων ατόμων που είχαν συλληφθεί πριν από λίγες εβδομάδες, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, για υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης.

Μέχρι 55 ευρώ το γραμμάριο

Σημειώνεται ότι η τιμή της χονδρικής πώλησης της κοκαΐνης από τη βασική ομάδα στους ενδιάμεσους διακινητές κυμαινόταν μεταξύ 35 και 55 ευρώ το γραμμάριο. Το ύψος της τιμής ποίκιλλε ανάλογα τον προορισμό, την ποσότητα αλλά και τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ του κεντρικού πυρήνα και των εκάστοτε αγοραστών.

Οι ενδιάμεσοι διακινητές από την ηπειρωτική Ελλάδα αγόραζαν την κοκαΐνη μεταβαίνοντας στην Αττική. Ωστόσο, για τα νησιά (μεταξύ των οποίων και η Κρήτη), τρεις κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν διακριτό ρόλο μεταφορέα των ναρκωτικών. Πρόκειται για μια Ουκρανή και δύο Έλληνες. Σημειώνεται ότι τα ταξίδια από και προς την Κρήτη γίνονταν είτε ακτοπλοϊκώς με το πλοίο της γραμμής, είτε αεροπορικώς.

Τα “νταλαβέρια” του Ηρακλείου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η γυναίκα από την Ουκρανία είχε ταξιδέψει τον περασμένο Οκτώβριο στο Ηράκλειο, όπου πούλησε σε διακινητές κοκαΐνη. Στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο Ηράκλειο ένας εκ των δύο Ελλήνων φερόμενων μεταφορέων, ο οποίος πούλησε περισσότερα από 250 γραμμάρια κοκαΐνης. Ο ίδιος κατηγορούμενος ταξίδεψε ξανά στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο, κουβαλώντας μαζί του τουλάχιστον 1 κιλό και 140 γραμμάρια κοκαΐνης, τα οποία πούλησε χονδρικά σε διακινητές, οι οποίοι εν συνεχεία τα “διοχέτευσαν” στην τοπική αγορά.

Περίπου ένα μήνα μετά, στις αρχές Ιανουαρίου, ο εν λόγω “μεταφορέας” ταξίδεψε και πάλι στο Ηράκλειο. Ωστόσο, το τρίτο του ταξίδι ήταν και “φαρμακερό”, καθώς μετά την άφιξή του στο Ηράκλειο συνελήφθη από αστυνομικούς της Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, οι οποίοι τον έκαναν “τσακωτό” την ώρα που έβγαινε από το πλοίο με περισσότερα από 600 γραμμάρια κοκαΐνης.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Σημειώνεται ότι ο 32χρονος από την Αλβανία, ο οποίος διαμένει στο Ηράκλειο, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές στην Αθήνα. Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 32χρονου, δικηγόρος Ελευθέριος Κάρτσωνας (σ.σ. ο έτερος συνήγορος του 32χρονου είναι ο κ. Φράγκου), ανέφερε ότι «η προκειμένη ποινική δικογραφία απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, στις οποίες, ως άλλωστε πάντοτε τα τελευταία χρόνια, προσδίδονται αυθαίρετες και βεβιασμένες ερμηνείες. Με τον συνάδελφό μου κ. Εμμ. Φράγκου καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαφωτίσουμε την κυρία ανακρίτρια. Το γεγονός δε ότι ο εντολέας μας αφέθηκε ελεύθερος, δεδομένης και της βαρύτητας των αποδιδόμενων πράξεων, με τον περιοριστικό όρο της υποχρέωσης εμφάνισής μας, μας ικανοποίησε ιδιαίτερα, ενώ είμαι βέβαιος ότι θα απαλλαγεί σε μεταγενέστερο διαδικαστικό στάδιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News