Στην Κρήτη η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Κρήτη
Στην Κρήτη η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός Μαρτίου η τριμερής Σύνοδος Κορυφής, παρουσία Πομπέο - Ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμός για τα κρητικά κοιτάσματα από τις ΗΠΑ

Για τα καλά, όπως φαίνεται, “ζέστανε” το γενικότερο ενεργειακό και γεωστρατηγικό αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ΝΑ Μεσόγειο, με επίκεντρο την Κύπρο και την Κρήτη, η ανακάλυψη του αρκετά μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ!

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η είδηση ότι στην

, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, θα υπάρξει εκπροσώπηση και των ΗΠΑ! Και δη πολύ ηχηρή εκπροσώπηση, αφού στην τριμερή που θα φιλοξενηθεί στο νησί μας αναμένεται να παρευρεθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο!

Την ίδια ώρα, βεβαίως, δε λείπουν και οι αμερικανικοί προβληματισμοί, με το βλέμμα στραμμένο εδώ προς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Μπορεί στην ExxonΜobil να τρίβουν τα χέρια τους μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος στον στόχο “Γλαύκος”, μπορεί να εκφράζουν χαρά και ικανοποίηση για τις διευκολύνσεις, εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα, ωστόσο νοτιοδυτικά της Κρήτης ο Αμερικανικός κολοσσός και οι δύο επενδυτικοί “συμπαίκτες”, η γαλλική Τotal και τα ΕΛ.ΠΕ. περιμένουν καρτερικά να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις τελικές εγκρίσεις και να βάλουν μπρος τις έρευνες...

Και εδώ υπάρχει μια σχετική “μουρμούρα” και ερωτηματικά εκ μέρους της ExxonMobil, που έχει απορήσει με τις καθυστερήσεις και τους ρυθμούς της ελληνικής διοίκησης και γραφειοκρατίας. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

Δεν πρόλαβε να περάσει ένα 24ωρο μετά την πανηγυρική δημοσιοποίηση της ανακάλυψης του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον στόχο “Γλαύκος” στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και “έσκασε” μια σημαντική είδηση με “άρωμα” Κρήτης!

Η νέα τριμερής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί - το πιθανότερο - στις 20 Μαρτίου και μάλιστα κοντά στην Κνωσό.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ανακοίνωσε χθες, στο φόρουμ των Δελφών, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα παρευρεθεί στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου στην Κρήτη. Σύμφωνα μάλιστα με την “Καθημερινή”, υψηλά ιστάμενη πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της συνάντησης, και ότι η τριμερής σύνοδος έχει “κλειδώσει” για τις 20 Μαρτίου. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο εντοπισμός φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 αναβαθμίζει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο, αλλά και την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα η ανακοίνωση της παρουσίας Πομπέο στην τριμερή μεταξύ Αναστασιάδη, Τσίπρα και Νετανιάχου, που θα φιλοξενηθεί εδώ επί κρητικού εδάφους, στέλνει από μόνη της ισχυρό το μήνυμα της Ουάσινγκτον στη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και της Αιγύπτου, καθώς και την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργιών στη Μεσόγειο. Μήνυμα που εκτείνεται και προς την Άγκυρα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου (EastMed) από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Δυσφορία για την ελληνική αργοπορία!

Την ίδια στιγμή που η Κύπρος διευκολύνει τις έρευνες κολοσσών όπως η αμερικανική ExxonMobil, με αποτελέσματα σαν την πετυχημένη ανακάλυψη στο κοίτασμα “Γλαύκος”, στον αντίποδα η Ελλάδα μοιάζει να κάνει λιγάκι δύσκολη τη ζωή των επενδυτών των υδρογονανθράκων.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες γύρω από την Κρήτη και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού, όπου θα προχωρήσει σε έρευνες και μελλοντικές εξορύξεις η πολύ ισχυρή κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ.

Παρότι τυπικά δε φαίνεται να υπάρχουν εκκρεμότητες, εντούτοις η κοινοπραξία αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει την ερευνητική της δραστηριότητα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το energypress.gr, «τουλάχιστον επί δύο μήνες, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις έρευνες στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης κάθεται και περιμένει, σε κάποιο γραφείο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠ.ΕΝ., παρότι η υποβολή των παρατηρήσεων και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2018. Ουδείς γνωρίζει γιατί αυτό συμβαίνει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οι Δήμοι και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν καταθέσει εδώ και καιρό τα σχόλιά τους, επομένως η δημόσια διαβούλευση έχει τελειώσει, και εμφανής λόγος καθυστέρησης δεν υπάρχει. Εντούτοις η μελέτη παραμένει “κολλημένη” σε κάποιο γραφείο του ΥΠ.ΕΝ., προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των επενδυτών, που βλέπουν πόσο διαφορετικά τους αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ερωτήσεις γιατί καθυστερεί η έγκριση της ΣΜΠΕ έχουν απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη στελέχη τόσο της ExxonMobil, όσο επίσης της Total και των ΕΛ.ΠΕ., και όλοι έχουν πάρει καθησυχαστικές απαντήσεις. Η μελέτη ωστόσο δε λέει να ξεκολλήσει από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου.

Η ανακάλυψη στον “Γλαύκο”

Σε κάθε περίπτωση, στην πετρελαϊκή αγορά συνδέουν με άκρως θετικό τρόπο την επιτυχία στο κυπριακό κοίτασμα “Γλαύκος” με το ελληνικό εγχείρημα αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην περιοχή της Κρήτης.

Ο λόγος βεβαίως απλός όσο και προφανής... Η ανακάλυψη στον “Γλαύκο” θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ενθαρρυντικό πρόκριμα για τους ερευνητικούς στόχους στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως για την περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ο βασικός λόγος είναι ότι από τις μέχρι τώρα σεισμικές έρευνες έχουν διαπιστωθεί γεωλογικές ομοιότητες των ελληνικών στόχων, όπου τα βάθη είναι εξίσου μεγάλα (3.000 χλμ. στην Κρήτη) με εκείνους της κυπριακής ΑΟΖ (2.000 χλμ.) που δίνουν θετικά αποτελέσματα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News