Αδικία για τους αγρότες: Σοβαρά προβλήματα προς τον ΕΦΚΑ

Κρήτη
Αδικία για τους αγρότες: Σοβαρά προβλήματα προς τον ΕΦΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πληρωμές άρχισαν για τους ανθρώπους της υπαίθρου

Μπορεί τα 73,85 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία εισφορά αγροτών για το 2019 στον ΕΦΚΑ να είναι μικρότερη σε σχέση με αυτά που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, όμως υπάρχει μια μεγάλη αδικία σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας μας.

Όσο αυξάνεται η παραγωγή που δηλώνουν οι παραγωγοί, αυξάνονται αντίστοιχα και οι συντελεστές, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές. Την ίδια ώρα, χιλιάδες αγρότες στα χωριά αδυνατούν να καταβάλλουν τα χρήματα αυτά, ενώ παράλληλα ηλικιωμένοι, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να βγουν στη σύνταξη, επειδή έχουν χρέη προς τον πρώην ΟΓΑ δε συνταξιοδοτούνται και βιώνουν δραματική κατάσταση, αδυνατώντας να επιβιώσουν!

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει η πληρωμή της εισφοράς ΕΦΚΑ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Όπως έχουμε ξαναγράψει, στα 73,85 ευρώ τον μήνα διαμορφώνεται, σύμφωνα με την εγκύκλιο 7/2019 του ΕΦΚΑ, η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά για το 2019 μετά τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών Κλάδου Σύνταξης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, γίνονται γνωστά τα εξής:

Με τις νέες διατάξεις διατηρούνται:

- Το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα (ΚΦΑ) προηγούμενου έτους ως βάση υπολογισμού των εισφορών,

- η διαδικασία υπολογισμού και εισφοροδότησης,

- η διαδικασία ετήσιας εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών, ως αποτέλεσμα της σχέσης καταβλητέων και καταβληθεισών εισφορών, και θεσπίζεται μείωση στο ποσοστό εισφορών Κλάδου Σύνταξης Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.

«Διαφωνούμε με την απόφαση»

«Τα χρήματα της κατώτερης εισφοράς είναι λιγότερα από πριν», όπως λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Διαφωνούμε όμως με το σύστημα της αύξησης των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα. Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Είναι δεύτερη φορολόγηση. Και φεύγει ο άλλος από την παραγωγική διαδικασία, διότι όσο παράγει περισσότερα προϊόντα, τόσο αυξάνεται το ΕΦΚΑ του. Για μένα είναι μια ανόητη πολιτική, που πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία ο παραγωγός όσο πιο πολύ παράγει τόσο πιο πολύ να ενισχύεται», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

«Εμείς από στοιχεία που έχουμε γνωρίζουμε ότι το 50% δεν πληρώνει», είπε χαρακτηριστικά ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Ή δεν έχει να πληρώσει ή αδυνατεί να πληρώσει. Σε αυτά λοιπόν πρέπει να προχωρήσουμε σε ρύθμιση».

Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «όσο παράγει κάποιος, τόσο περισσότερο διώκεται. Και έχουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να δηλώσουν τα προϊόντα σε άλλο όνομα της οικογένειάς τους. Και επειδή δηλώνουν στον εαυτό τους την παραγωγή που βγάζουν, εκτοξεύεται η εισφορά ΕΦΚΑ στα 300 ευρώ ή και παραπάνω. Αυτό λοιπόν είναι δεύτερη φορολόγηση. Είναι ανόητο και δε συμβαίνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News