Κρήτη

«Εκκλησία, Προσφορά και Άνθρωπος» στον Ορθόδοξο Λόγο

Με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου – Στην παρουσίαση ο καθηγητής Δογματικής Θεολογίας Ιωάννης Λίλης

Η θεολογία της Εκκλησίας έχει τοποθετήσει τον Άνθρωπο στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης. Ο Άνθρωπος για την Εκκλησία είναι, σύμφωνα και με την έκφραση του Αποστόλου, «ναός Θεού ζώντος».

Ενός ναού που ενώνει τον κόσμο. Που ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των Ανθρώπων και αναδεικνύει την προσφορά και την αγάπη στον οποιονδήποτε Άνθρωπο, ανεξαιρέτου φυλής, χρώματος ή θρησκεύματος. Διότι, Εκκλησία χωρίς αναφορά στον Άνθρωπο και τις ανάγκες του δεν υπάρχει.

Η Εκκλησία είναι ελπίδα, γιατί ο ίδιος ο Χριστός είναι η ελπίδα και η ζωή. Ζωή χωρίς Χριστό είναι ζωή χωρίς ελπίδα. Ο Χριστός προτρέπει και παρακινεί τον καθέναν από εμάς να μην μένει αμέτοχος και κλεισμένος στον εαυτό του, αλλά να μετέχει στην Εκκλησία και να συμβάλει ενεργά, ώστε η ελπίδα να γίνεται πράξη.

Το πιο εύκολο και βολικό είναι να μένει κανείς αμέτοχος και αδρανής. Να παρακολουθεί τις εξελίξεις αντί να τις διαμορφώνει. Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη, ωστόσο, σε όσους έχουν ανάγκη, μέσα από τον εθελοντισμό και την προσφορά όχι μόνο υλικών αγαθών αλλά και προσωπικής μέριμνας, αποτελούν την μαρτυρία της Εκκλησίας στον κόσμο.

Η εκπομπή του «Ορθόδοξου Λόγου» της Κυριακής 3/3/2019, ώρες 15:30-16:30, συζητά ενημερωτικά για την προσφορά της Εκκλησίας στον κόσμο, αναδεικνύοντας παράλληλα και τη χαρά που λαμβάνει ο Άνθρωπος όταν "θυσιάζεται", "κουράζεται" και προσφέρει στον συνάνθρωπό του, που καταλήγει να έρχεται τελικά ως "αντίδωρο" στον ίδιο.

Σχόλια