Κρήτη

Στο ΠΑΓΝΗ για επέμβαση ο εργάτης που χτύπησε σοβαρά σε εργατικό ατύχημα

Πήγε για το μεροκάματο ο Σύριος μετανάστης και έκανε βουτιά στο κενό

Στο Ηράκλειο μεταφέρθηκε ο αλλοδαπός εργαζόμενος που νωρίς το πρωί της Παρασκευής υπέστη εργατικό ατύχημα στην οδό Δημακοπούλου στα Χανιά.

Σύμφωνα και με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Βουλγαρίδη, «ο άντρας φέρει σοβαρο κάταγμα στην σπονδυλική στήλη και για τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο τραυματίας έφτασε στο ΠΑΓΝΗ όπου τις μεσημβρινές ώρες υποβαλλόταν σε απεικονιστικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα αυτής της εξλετασης θα κρίνουν ποια θα είναι η συνέχεια της νοσηλείας του άντρα στο νοσοκομείο, αν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή όχι. 

Εξ αρχής η κατάσταση της υγείας του θεωρούνταν σοβαρή αφού ο περίπου 45ετών αλλοδαπός, έκανε βουτιά στο κενό από μεγάλο ύψος σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή με τους διασώστες να τον μεταφέρουν με τις αισθήσεις του αλλά με πολλαπλά τραύματα στο νοσοκομείο Χανίων.

Δεν αποκλείεται πάντως μετά την επέμβαση να μεταφερθεί στη ορθοπεδική κλινική για περαιτέρω νοσηλεία.  

Να σημειωθεί ότι το εργατικό ατύχημα συνέβη όταν εργαζόμενος με καταγωγή τη Συρία, σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έκανε βουτιά στο κενό όταν έπεσε από τον 3ο όροφο και βρέθηκε μέσα σε φρεάτιο.

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, άνδρες της αστυνομίας και κλιμάκιο της επιθεώρησης  εργασίας.

 Σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Χανίων αναφέρει:

«Σήμερα για άλλη μια φορά ένας συνάδελφος οικοδόμος, αγωνιζόμενος για το μεροκάματο, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.

Ο συνάδελφος ήταν 45 ετών, Σύριος μετανάστης, που πάλευε  για το μεροκάματο, αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Εργαζόταν σε οικοδομικές εργασίες (σοβάδες) και έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας μέσα στο κλιμακοστάσιο, στην οδό Δημακοπούλου στον Αγ. Ιωάννη, κοντά στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Ο τραυματισμός του είναι πολύ σοβαρός και μεταφέρεται στο Ηράκλειο.

Άμεσα μεταβήκαμε στον χώρο του ατυχήματος και κατόπιν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Αναμένουμε τα πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών που διερευνούν το ατύχημα.

Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας στην εργασία μας. Το οφείλουμε στις οικογένειές μας.

Πρώτιστη και κυρίαρχη διεκδίκηση  του αγώνα  του συνδικαλιστικού κινήματος ,  θα είναι πάντοτε  το ιερό και αδιαπραγμάτευτο  δικαίωμα των εργαζομένων να επιστρέφουν σώοι και αβλαβείς πίσω στην οικογένειά τους, μετά τη δουλειά.

Ευχόμαστε την καλύτερη εξέλιξη στην υγεία του και ελπίζουμε να είναι το τελευταίο εργατικό ατύχημα».

 

 

Συνδικάτο Κατασκευών Νομού Χανίων: Με αίμα ποτίζουν οι εργάτες τη «δίκαιη ανάπτυξη»

«Κυριολεκτικά με αίμα βάφεται η ανάπτυξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κατασκευών Νομού Χανίων, με αφορμή το σοβαρό εργατικό ατύχημα, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

 «Το Συνδικάτο Κατασκευών Ν. Χανίων καταγγέλλει την κυβέρνηση, που ουσιαστικά έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σφαγείο, κάνοντας πλάτες στους μεγαλοεργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρίες που μπροστά στο κυνήγι του κέρδους θυσιάζουν ζωές εργατών.

Δεν είναι τυχαίες οι «δολοφονίες» συναδέλφων, όταν με τις πλάτες της κυβέρνησης δουλεύουν οι οικοδόμοι 12ωρα και 14ωρα χωρίς καθόλου μέτρα ασφαλείας. Παρά τη μεγάλη ανεργία που έχει ο κλάδος τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα παραμένουν σε μεγάλα επίπεδα. Ακόμα δεν ξεκίνησε η σεζόν και ήδη φτάνουμε στο 3ο εργατικό ατύχημα στο νομό μας, από αυτά που γνωρίζουμε βέβαια. 

Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1/3/2019 σε οικοδομή στον Αγ. Ιωάννη με αποτέλεσμα ένας εργάτης να πέσει από τον 3ο όροφο, μέσα σε φωταγωγό οικοδομής και να σακατευτεί. Ο συνάδελφος μας μετακομίστηκε άμεσα σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του ΠΑΓΝΗ, με βαρύ τραύμα στην σπονδυλική στήλη. Αυτό είναι αποτέλεσμα των εξαντλητικών ωραρίων, της εργασίας χωρίς καθόλου μέτρα ασφαλείας. Να τονίσουμε ότι το 2009 με 300.000 οικοδόμους στα μητρώα του ΙΚΑ, καταγράφτηκαν 6515 ατυχήματα με 45 θανατηφόρα, ενώ σύμφωνα με την μέχρι τώρα στατιστική (2017) με 40000 οικοδόμους καταγεγραμμένους έχουμε 6456 με 68 θανατυφόρα. Αριθμοί που φανερώνουν ξεκάθαρα την εντατικοποίηση στον κλάδο μας.

Κυριολεκτικά με αίμα βάφεται η ανάπτυξη τους!

Όλα αυτά τα ατυχήματα δεν είναι αποτέλεσμα της «κακιάς ώρας», αλλά της εντατικοποίησης της δουλειάς από την εργοδοσία και της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών στα εργοτάξια. Βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν σε χώρους που δεν προστατεύονται είτε για να μειώνουν το κόστος είτε για να μην καθυστερεί η δουλειά.  Οι ζωές μας δεν είναι για πέταμα! Απαιτούμε εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση και από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Βασική προϋπόθεση είναι να στελεχωθούν άμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στο ΣεΕ αυτή την στιγμή έχουμε 251 ελεγκτές για να επιθεωρήσουν 220.000 επιχειρήσεις.......!!!

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας, φοβούμενοι την ουρά της ανεργίας. Να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, εντάσσοντάς τα στην πάλη μας απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που τους εργάτες τους υπολογίζει μόνο όταν βγάζουν κέρδη για τον εργοδότη και προτάσσοντας τον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας.

Παίρνουμε όλοι μέρος στις μαζικές διαδικασίες του Συνδικάτου, ώστε να δούμε πώς καλύτερα θα οργανώσουμε την πάλη μας και για αυτά τα ζητήματα.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και εργοδοσία θα μας βρουν μπροστά τους. 

Από τη Διοίκηση, ο πρόεδρος: Μανώλης Ξανθουδάκης».   

Σχόλια