Το φράγμα Αποσελέμη όπως δεν το έχουμε ξαναδεί - Εντυπωσιακό video από ψηλά

Κρήτη
Το φράγμα Αποσελέμη όπως δεν το έχουμε ξαναδεί - Εντυπωσιακό video από ψηλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη υπερχείλισε με ελεγχόμενο τρόπο ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η παροχή νερού από το φράγμα προς τους τρεις Δήμους.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν στην Κρήτη, «έφεραν» τα πιο χαρμόσυνα νέα για το φράγμα Αποσελέμη, αφού ως γνωστόν ο ταμιευτήρας υπερχείλισε γράφοντας μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του και ανακουφίζοντας φορείς και χιλιάδες κατοίκους .  

Αφού νερό για τουλάχιστον 3 χρόνια θα έχουν καθημερινά οι Δήμοι Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου που πλέον και κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού θα υδροδοτούνται ημερησίως με 30.000 κυβικά μέτρα νερού.

Ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη υπερχείλισε με ελεγχόμενο τρόπο ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η παροχή νερού από το φράγμα προς τους τρεις Δήμους.

Παρακολουθήστε ένα εντυπωσιακό video που κατέγραψε με drone ο κ.  Μανόλης Χαμιλάκης με πανέμορφες εικόνες του φράγματος Αποσελέμη από ψηλά, την πρώτη ημέρα υπερχείλισης του φράγματος.

«Στους τρεις δήμους που υδρεύονται από τον Αποσελέμη, Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου, έχουμε συμφωνήσει να διοχετεύονται αθροιστικά ετησίως λίγο πάνω από 8 εκατ. κυβικά. Ξεκίνησε ήδη η παροχή και πρέπει να σας πω ότι τις επόμενες ημέρες θα δίνονται 30.000 κυβικά ημερησίως.

Με τα τωρινά δεδομένα, χωρίς άλλη είσοδο νερού, η σημερινή ποσότητα στο φράγμα, στη βάση αυτής της συμφωνίας με τους τρεις Δήμους για παροχή 8 εκατ. κυβικών ετησίως, επαρκεί για 3 χρόνια!

Άρα, δεδομένου ότι ο Αποσελέμης δεν είναι η βασική αλλά πρόσθεση πηγή ύδρευσης για τις τρεις ΔΕΥΑ, οι τρεις δήμοι αυτοί δε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρόβλημα έλλειψης νερού για την προσεχή τουλάχιστον 3ετία», είχε αναφέρει προ ημερών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “KΡHTH ΤV” ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης κ. Μαμαγκάκης.

Έπιασε ταβάνι: Ιστορική στιγμή και μέσα από τους αριθμούς

Το ιστορικό στοιχείο για το φράγμα Αποσελέμη αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία για τις μέχρι τώρα “αποδώσεις” του έργου. Με βάση τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στην πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ του ΟΑΚ και των τριών ΔΕΥΑ που υδρεύονται από τον Αποσελέμη, το 2015 το φράγμα είχε φτάσει ως απόθεμα τα 19.997.916 κυβικά μέτρα νερού. Την υδρολογική χρονιά 2015-2016 είχαμε εμπλουτισμό στο φράγμα κατά 1.353.374 κυβικά και την επόμενη χρονιά 3.259.541 κυβικά, ενώ η χειρότερη περίοδος είναι αυτή της υδρολογικής χρονιάς 2017-2018, που περιορίστηκε στις 388.378 κυβικά μέτρα νερού.

Το φετινό υδρολογικό έτος ο Αποσελέμης, χάρη βεβαίως και στην ολοκλήρωση του αγωγού και στην έναρξη διοχέτευσης των πλημμυρικών νερών του Οροπεδίου μέσω της σήραγγας, έπιασε για πρώτη φορά το “ταβάνι” του, υπερχειλίζοντας  με ελεγχόμενο τρόπο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News