Από 28 Φεβρουαρίου η πρόσκληση της Βιολογικής Καλλιέργειας από τη «Διαύγεια»

Κρήτη
Από 28 Φεβρουαρίου η πρόσκληση της Βιολογικής Καλλιέργειας από τη «Διαύγεια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρόσκληση, μπορούν να εντάξουν τα αγροτεμάχιά τους όλοι οι ενεργοί αγρότες που έκαναν ΟΣ∆Ε το 2018

Από τις 28 Φεβρουαρίου ως και τις 28 Μαρτίου θα είναι σε λειτουργία τελικά το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή αιτήσεων στα πλαίσια του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει τροποποίηση της προκήρυξης που δημοσιεύεται στην «Διαύγεια».

Στην πρόσκληση, μπορούν να εντάξουν τα αγροτεμάχιά τους όλοι οι ενεργοί αγρότες που έκαναν ΟΣ∆Ε το 2018 (έτος βάσης).

Οι επιλέξιμες καλλιέργειες είναι: Ελιά, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, σταφύλια οινοποιήσιμα, καλαμπόκι, χειμερινά σιτηρά, μηδική, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι κ.λπ.), βολβώδη (κρεμμύδι, σκόρδο κ.λπ.), καρότο, πατάτα και ακρόδρυα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος, αν ο καλλιεργητής επιθυμεί να εντάξει αγροτεμάχια που είναι ήδη πιστοποιημένα ως βιολογικά τότε αυτά εντάσσονται στη Δράση, ενώ προβλέπεται μέχρι και μετατροπή αγροτεμαχίων που μέχρι σήμερα δεν είχαν πιστοποιηθεί ως Βιολογικά.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, οι πιστώσεις θα αγγίξουν τα 11,5 περίπου εκ. ευρώ από τα οποία τα 3,5 εκ ευρώ θα αφορούν εντάξεις νέων καλλιεργειών, ενώ τα υπόλοιπα 8, για συνέχιση των παλαιών.

Το ενδιαφέρον πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη είναι ήδη αυξημένο από παραγωγούς της Κρήτης, ιδίως από τους νέους, ενώ χαρακτήρισε ιδανικό το πρόγραμμα της βιοκαλλιέργειας που έρχεται να αναβαθμίσει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News