Οι 3 λόγοι που η Κρήτη «πνίγηκε» από την κακοκαιρία

Κρήτη
Οι 3 λόγοι που η Κρήτη «πνίγηκε» από την κακοκαιρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κώστας Λαγουβάρδος αναλύει τις αιτίες που η επέλαση της «Ωκεανίδος» «έπνιξε» την Κρήτη

Στο συνδυασμό τριών παραγόντων οφείλονται οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Κρήτη.

Πρόκειται για τρεις παράγοντες που, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνο της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo, «λειτούργησαν συνεργατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των 24 ωρών, με αποτέλεσμα την εμμονή των φαινομένων, ιδίως των ισχυρών βροχοπτώσεων, για πολλές ώρες πάνω από την Κρήτη, με τα εντονότερα φαινόμενα στα δυτικά του νησιού. Η εμμονή αυτή προκάλεσε τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στα δυτικά, με αποτέλεσμα τις πολύ σημαντικές καταστροφές».

Οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι:

  • Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης.
  • Η ύπαρξη μια ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υπήρξε επίσης σημαντική κεραυνική δραστηριότητα στο νησί αλλά και στη θάλασσα, στο Κρητικό και στο Λιβυκό Πέλαγος.
  • Η τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της Δυτικής Κρήτης, που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια και επομένως την εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.

Επιπροσθέτως, ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε πως «η προγνωσιμότητα του φαινομένου ήταν στην περίπτωση αυτή πολύ καλή, δηλαδή από το Σάββατο και κυρίως τη Κυριακή το πρωί, οι προγνωστικοί χάρτες της βροχής έδειχναν την πρωτοφανή ένταση του αναμενόμενου φαινομένου, για το λόγο αυτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε εκδώσει σχετική προειδοποίηση, τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News