«Εξαφανίστηκαν» δρόμοι και γιοφύρια στην Κρήτη

Κρήτη
«Εξαφανίστηκαν» δρόμοι και γιοφύρια στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πολιορκία τα Χανιά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών κι ανυπολόγιστες οι ζημιές, λένε στον 98,4 Σταύρος Αρναουτάκης , Γιάννης Λεονταράκης, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Στα Χανιά ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών κι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης.

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», δήλωσε ο Υπουργός. 

Ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Αναφορικά με δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

«Η πολιτεία κρίνω ότι θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς για την αποκατάσταση των ζημιών. Το νερό τα πήρε όλα», είπε στον 98.4 ο περιφερειάρχης Κρήτης που σήμερα με τον Υπουργό Μεταφορών πραγματοποιεί αυτοψία στα σημεία εκείνα που χρίζουν άμεσα αντιμετώπισης. Παράλληλα σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας στέλνονται έξι μικρές γέφυρες του στρατού προκειμένου να αποκατασταθεί προσωρινά η επικοινωνία χωριών που έχουν αποκοπεί. Για τις μεγάλες θα ακολουθηθεί η οδός των μελετών.

Δήμοι Πλατανιά, Κισάμου, Αποκόρωνα και Χανίων βρέθηκαν στο μάτι της «Ωκεανίδας» βουλιάζοντας εκτεταμένες περιοχές στις λάσπες και στο νερό.

Συνεχίζονται οι έρευνες στο Εμπρόσνερο Αποκόρωνα την ίδια ώρα για τον εντοπισμό του 61χρονου αγρότη που αγνοείται από χθες το μεσημέρι.

Ενισχυμένη θα είναι από σήμερα και η δύναμη της ΕΜΑΚ με κλιμάκιο που έρχεται από την Αθήνα, βατραχανθρώπους του λιμενικού που φθάνει το βράδυ μιας κι αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία . Βομβαρδισμένο σύμφωνα με τον ίδιο είναι και το οδικό δίκτυο του Δήμου σχεδόν στο σύνολο του με τους μηχανικούς να προχωρούν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών, προκειμένου το δελτίο να κατατεθεί στην περιφέρεια.

Σκανάρουμε όλο το ποτάμι από πάνω μέχρι κάτω. Η δύναμη μας έχει ενισχυθεί από γης και αέρος αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, λέει ο Νίκος Λαγουδάκης, Περιφερειακός διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος στον 98.4.

Οι Πυροσβέστες κάνουν το ανθρωπίνως δυνατό σε Χανιά και Ρέθυμνο, με τη βροχή να έχει μαλακώσει  τα εδάφη και το χώμα να πέφτει, επισημαίνει.

Στο Ρέθυμνο από την περιοχή του Πλατανιά απομακρύνθηκαν 15 άνθρωποι από τα σπίτια τους και φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία υπό το φόβο πλημμυρικών φαινομένων. Η πόλη αντιμετωπίζει προβλήματα ύδρευσης καθώς υπάρχουν ζημιές στο κεντρικό δίκτυο σε δύο κομβικά σημεία, σύμφωνα με το Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη. 

Στην περιοχή Τσεσμέ άνθρωποι χρειάστηκε να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών τους για την ασφάλεια τους.

 Εκτεταμένες οι ζημιές στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο προς  Σπήλια, και φαράγγι Κοτσιφού.

Κλειστά τα σχολεία στους Δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου.

 Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στον κάμπο του Οροπεδίου στο Λασίθι. Έκλεισε το Αγροτικό Δίκτυο εξαιτίας αυτού, λέει ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ενώ πυκνή ομίχλη, πέτρες και χώματα στο δρόμο από την κερά και πάνω δυσχεραίνει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Δεκάδες τα σημεία του ΒΟΑΚ και των Επαρχιακών δρόμων που χρίζουν παρέμβασης και προσοχής, λένε στον 98.4 ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης και Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Έκλεισε τις Ιρλανδικές διαβάσεις ο Δήμος Βιάννου εξαιτίας του όγκου του νερού. Κλειστή και σήμερα η γέφυρα του Αναποδάρη στη Δέρματο. Επικίνδυνος ο δρόμος από Τέρτσα προς Μύρτος με τα μηχανήματα να εργάζονται συνεχώς, λέει ο Παύλος Μπαριτάκης.

Έκκληση του ιδίου να μην καταστρέφονται οι σημάνσεις της Πολιτικής Προστασίας από όλους όσους αποφασίζουν να περάσουν από επικίνδυνα σημεία για την ασφάλεια του συνόλου των πολιτών.

 Υπερχείλησε ο Γεροπόταμος στο Δήμο Φαιστού. Πληγωμένο βαθιά το Αγροτικό Δίκτυο και εκτεταμένες κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία, αναφέρει ο Δήμαρχος Γιώργος Αρμουτάκης.

 Κλειστός ο δρόμος από τον Καρτερό προς την Επισκοπή και σήμερα λόγω των κατολισθήσεων. Υπό παρακολούθηση οι ιρλανδικές γέφυρες σε Γούβες και Γούρνες, σύμφωνα με το Δήμαρχο Χερσονήσσου Γιάννη Μαστοράκη.

Πλημμυρικά φαινόμενα σε σπίτια στην Αμμουδάρα και στο τσαλικάκι στο Δήμο Μαλεβιζίου. Καταπτώσεις φερτών υλικών στο δρόμο ανεβαίνοντας προς Ροδιά. Προσοχή από τις συνεχείς πτώσεις και στο Εθνικό οδικό Δίκτυο στα όρια του ίδιου Δήμου, λέει ο Κώστας Μαμουλάκης. 

 Βελτίωση του καιρού αναμένεται από σήμερα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη  Λέκκα. 

Όπως ενημέρωσε και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, η κακοκαιρία θα διαρκέσει σε διάφορες περιοχές του νησιού μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News