Τέλος στο απαγορευτικό απόπλου - Αναχώρησαν κανονικά τα πλοία

Κρήτη
Τέλος στο απαγορευτικό απόπλου - Αναχώρησαν κανονικά τα πλοία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη η Κρήτη ήταν αποκομμένη

Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα η Κρήτη να παραμένει αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα πλοία για τουλάχιστον τρία 24ώρα παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στα πελάγη, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτικό τον απόπλου από Κρήτη για Πειραιά και αντίστροφα.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες η ένταση των ανέμων έχει κοπάσει και έτσι τα πλοία της γραμμής, όπως έγινε γνωστό και από το λιμεναρχείου Ηρακλείου αναχώρησαν γύρω στις 8 το πρωί για τους προορισμούς τους.

Ωστόσο, από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Μαρμάρι, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Ο καιρός σήμερα

Βελτιώνεται σταδιακά από σήμερα το καιρικό σκηνικό στην Κρήτη. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα το νησί δε θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η βελτίωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από το μεσημέρι και μετά... Εξάλλου, όπως ενημέρωσε χθες και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η κακοκαιρία θα διαρκέσει σε διάφορες περιοχές του νησιού μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης.

«Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 26/02/2019 (σ.σ. σήμερα), ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία.

«Επισημαίνεται για ακόμα μια φορά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους, στις λεγόμενες “ιρλανδικές διαβάσεις”, που λόγω της έντονης απορροής δε θα πρέπει να διασχίζονται», τονίζεται, εντέλει, στην εν λόγω ανακοίνωση.

Χθες, εξάλλου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, καθώς και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφάλεια των σκαφών τους.

Σταδιακή βελτίωση

Εξάλλου, όπως επισήμανε χθες ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την Κρήτη και τις επόμενες ώρες, με ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς βόρειους ανέμους.

«Σταδιακά όμως από την Τρίτη (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση του καιρού με στροφή των ανέμων από βορειοδυτικές διευθύνσεις και εξασθένησή τους στα 4-5 μποφόρ», επισήμανε ο κ. Λέκκας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένονται χιονοπτώσεις σε υψόμετρο μικρότερο των 1.500 μέτρων.

Χθες, πάντως, όπως είχε προβλεφθεί, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφτασαν και στην ανατολική Κρήτη, με παράλληλη επέκταση και ενίσχυση του βόρειου ρεύματος. Η ένταση των βροχοπτώσεων ήταν πολύ μεγάλη στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα και την ενδοχώρα του νησιού. Ωστόσο, και στα δυτικά είχαμε χθες πολύ έντονο κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο.

Χθες Δευτέρα, το βόρειο ρεύμα ενισχύθηκε, λοιπόν, σταδιακά και προς τα ανατολικά με εντάσεις που έφτασαν μέχρι τα 6-7 μποφόρ. Εξάλλου, στις δυτικές περιοχές και τοπικά στα νότια τμήματα της Κρήτης, αλλά και στα πελάγη, η ένταση των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 9 μποφόρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News