Κρήτη

Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Κλείνουν δρόμοι σε Ηράκλειο και Χανιά και Ρέθυμνο, λόγω κατολισθήσεων και υψηλής στάθμης του νερού

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις των τελευταίων ωρών λόγω κακοκαιρίας έφεραν «βροχή» προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Κλειστό παραμένει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην εθνική οδό στο ύψος του Φόδελε λόγω των κατολισθήσεων και η κίνηση διεξάγεται εκ περιτροπής. Στο σημείο βρέθηκαν μηχανήματα της Περιφέρειας ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα. 

Προβλήματα σε Φόδελε και Σκεπαστή

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής διαμορφώθηκαν ουρές χιλιομέτρων από το Μπαλί ως το Φόδελε, ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους καθώς φερτά υλικά έπεφταν στο οδόστρωμα και έντονη ήταν η χαλαζόπτωση.

Το πρωί της Δευτέρας η εθνικής οδός Ηρακλείου - Ρεθύμνου στο ύψος της Σκεπαστής έκλεισε σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Λιονή που μίλησε  στο ράδιο 98,4. Πολλά είναι τα εμπόδια από Σκεπαστή μέχρι Πάνορμο με τα συνεργεία να δουλεύουν πυρετωδώς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας νομού Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης κ.Τζανοκωστάκη «τα νερά δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών και  τα μηχανήματα εργάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

(Βομβαριδμένο τοπίο ο ΒΟΑΚ από το Ηράκλειο μέχρι το Ρέθυμνο)

Ενώ, κλειστός είναι και ο δρόμος Πάνορμο - Πέραμα.

Κλειστοί οι δρόμοι και στο Δήμο Βιάννου

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Βιάννου: «Για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τον Δήμο Βιάννου αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών.

- Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη

- Δημοτική οδός από  Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα

- Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο

- Από παράκαμψη Άνω Βιάννου προς Δημαρχείο Βιάννου

Επίσης ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι οδηγοί που κινούνται  τόσο στο επαρχιακό όσο στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Βιάννου λόγο συνεχών καταπτώσεων από βράχους και χώματα. Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια  Κρήτης επιχειρούν ήδη στο οδικό δίκτυο που καταγράφονται τα προβλήματα.»

Διεκόπη η κυκλοφορία στα Χανιά

Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψους του Αγίου Φανουρίου στον Αποκώρωνα, λόγω κατολίσθησης. Η κυκλοφορία πραγματοποιείται από την Περιφερειακή Εθνική Οδό.

- Η κυκλοφορία διεκόπη στην εθνική οδό στο ύψος των Βρυσών και Αγίων Πάντων και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική.

- Επίσης διεκόπη και στην Κίσαμο προς Καλάθαινα λόγω κατολισθήσεων

- Ο δρόμος έκλεισε και από Περιβόλια προς Θέρισσο στα Χανιά

- Κατολισθήσεις σημειώνονται και στο ύψος του Ναυστάθμου Χανίων

Σημειώνεται πως και το Ενετικό Λιμάνι Χανίωνπαραμένει κλειστό, τόσο για οχήματα, όσο και για πεζούς.

(Κατολισθήσεις στο δρόμο Ηρακλείου - Ρεθύμνου)

Κλειστές οι γέφυρες στο Δήμο Πλατανιά

Την προσοχή των δημοτών συστήνει ο Δήμαρχος Πλατανιά, ο οποίος προτείνει την αποφυγή της κίνησης σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Πλατανιά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Μετά το πρόσφατο ανακοινωθέν για απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήματα του οδικό δικτύου του Δήμου Πλατάνια και δεδομένου ότι η  εξέλιξη του φαινόμενου είναι σφοδρή, η ένταση και η διάρκεια  των φαινόμενων είναι πολύ μεγάλη συνιστάται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων σε όλο το εύρος του Δήμου.

  • Ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχείλιση στην γέφυρα του Πλατάνια, είναι απροσπέλαστη η ΠΕΟ.
  • Ο ποταμός Ταυρωνίτης έχει υπερχείλιση στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου.

Οι κάτοικοι που μένουν σε παραποτάμιους οικισμούς να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλεια τους.

Να αποφεύγεται κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινόμενων αν δεν είναι απολύτως αναγκαία.

Υπάρχει Κίνδυνος από καθιζήσεις και κατολίσθησεις εδαφών και πέσιμο δένδρων.

Υπενθυμίζεται ότι Για τους ίδιους λόγους διατηρείται επίσης κλειστή η γέφυρα Πατελαρίου – Πλατανιά, η γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό, η γέφυρα του Συριλίου στον Αυλωνίτη και η Γέφυρα του Ιάρδανου στον Πλατάνια.»

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων:

"Παρακαλούμε να αποφεύγεται η διέλευση από τις γέφυρες των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Σελίνου λόγω επικινδυνότητας.

Κλειστή παραμένει η γέφυρα του Αλικιανού.

Διακοπή κυκλοφορίας στη γέφυρα μετά το Φουρνέ προς Λάκκους καθώς και στον επαρχιακό δρόμο από διακλάδωση από Αργυρούπολη προς Ασή Γωνιά".

Πέτρες στο οδόστρωμα στις Σίσες

Mεγάλη προσοχή χρειάζεται και στην εθνική οδό στο ύψος των Σισσών. Μεγάλες πέτρες έχουν κατρακυλήσει στο οδόστρωμα ,στα σημεία με τις απότομες στροφές και καταγράφονται συνεχείς υποχωρήσεις πρανών.

«Μη μετακινείστε άσκοπα και μην περνάτε από Ιρλανδικές διαβάσεις»

Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε και η Αρμόδια Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη - Σκυβάλου, η οποία καλεί τους δημότες να μην μετακινούνται άσκοπα στους δρόμους και να μην διέρχονται από τις Ιρλανδικές διαβάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνεργεία του Δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις  συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από το πρωί .

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην μετακινούνται στους δρόμους χωρίς σοβαρό λόγο  ώστε, να υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση των οχημάτων του Δήμου και  της Πυροσβεστικής και να αντιμετωπίζονται άμεσα όσα περιστατικά αναφερθούν.

Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι διελεύσεις των οχημάτων από τις ιρλανδικές διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.»

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης:

"Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 26/02/2019, ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα για την βατότητα του οδικού δικτύου.  Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Όλο το προσωπικό και τα διαθέσιμα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας βρίσκονται επί έργω και παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυρίως στον ΒΟΑΚ. Επισημαίνεται για ακόμα μία φορά ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες «ιρλανδικές» διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται".

Η ταλαιπωρία των οδηγών στο οδικό δίκτυο του νομού Ηρακλείου και όχι μόνο, ήταν δεδομένη με τον κ.Τζανοκωστάκη να απαντά στις επικρίσεις ότι «δεν μπορεί να προβλεφθεί που θα υπάρξει έντονη χαλαζόπτωση. Και ο κόσμος πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του καθώς υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις για τα καιρικά φαινόμενα και δεν μείωσαν μετακινήσεις αλλά ούτε είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και τα μέσα μας είναι περιορισμένα».

Σχόλια