Ο καιρός στην Κρήτη: Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία;

Κρήτη
Ο καιρός στην Κρήτη: Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα «κινηθεί» η κακοκαιρία «Ωκεανίς» μέχρι και την Τρίτη

Με βροχές «ξύπνησαν» πολλοί Κρητικοί το πρωί της Κυριακής, λόγω της κακοκαιρίας με ονομασία «Ωκεανίς» η οποία «σαρώνει» ολόκληρη την Ελλάδα.

Πριν από τις 10 το πρωί, βροχοπτώσεις είχαν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές, κυρίως, της Δυτικής Κρήτης, όπως ο Πλατανιάς, οι Άγιοι Πάντες, η Ασή Γωνιά, οι Βρύσες, το Κολυμπάρι και τα Φαλάσαρνα στα Χανιά, ο Πλακιάς στο Ρέθυμνο και η Βαγιωνιά, η Γόρτυνα και οι Μοίρες στο Ηράκλειο, όπου μάλιστα η βροχή ήταν καταρρακτώδης.

Ενώ, χιονόπτωση σημειώθηκε στην περιοχή της Σαμαριάς στα Χανιά.

Και μπορεί η κακοκαιρία να έχει φέρει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Κρήτη, όπως αποδεικνύει πίνακας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πριν από τις 10 το πρωί, κατείχε τα «πρωτεία» των υψηλότερων θερμοκρασιών, αφού σε περιοχές του Ηρακλείου, όπως το Ηράκλειο, η Αλικαρνασσός, το Γάζι και τα Μάλια, το θερμόμετρο έδειχνε 17 βαθμούς Κελσίου.

(Χαρακτηριστικά, οι επικρατούσες θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής)

Υπενθυμίζεται πως οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη έχουν θέσει σε ακινησία τα πλοία από και προς την Κρήτη. Ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το οποίο επικαλείται το Έκτακτο Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων της ΕΜΥ, οι άνεμοι στα πελάγη της Κρήτης αναμένεται να φτάσουν σήμερα μέχρι και τα 9 Μποφώρ, για το λόγο αυτό, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου καλεί «όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης - αγκυροβολίας των σκαφών τους. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.»

(Ενδεικτικός της κατάστασης στα πελάγη είναι και ο πίνακας που αποδεικνύει ότι οι άνεμοι στα πελάγη, στις 11 το πρωί της Κυριακής, έφταναν μέχρι και τα 9 Μποφόρ)

Τα νεότερα δεδομένα της «Ωκεανίδος» για την Κρήτη

Για «νεότερα δεδομένα στην εξέλιξη του καιρού» κάνει λόγο ο μετεορολόγος, κ. Λέκκας Εμμανουήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, εντείνονται οι βροχοπτώσεις στα δυτικά για τις επόμενες ώρες, με την εμφάνιση και καταιγίδων, καθώς αποκαθίστανται σταδιακά και οι ενισχυμένοι Βόρειο - Βορειοανατολικοί άνεμοι. Η διατήρηση των φαινομένων αυτών και οι πιθανές εντάσεις των απαιτούν μία ιδιαίτερη προσοχή για τις ευπαθείς πλέον περιοχές του Ν. Χανίων.

Τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα εμφανίζουν αρκετά αυξημένες τις περιόδους βροχόπτωσης καθώς και έντασης των στις δυτικές περιοχές της Κρήτης με εκδήλωση και τοπικών καταιγίδων, στο Ρέθυμνο αλλά ακόμη περισσότερο στο Ν. Χανίων.

Βροχές, παροδικές, θα σημειώνονται και στην υπόλοιπη Κρήτη, κατά τόπους δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες έστω και πρόσκαιρα, αλλά η μεγαλύτερη ένταση των να αναμένεται κυρίως αύριο Δευτέρα. Χιονοπτώσεις δεν αναμένονται στο νησί μας παρά μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα χωρίς να προκαλούν καμία ανησυχία.

Που και πως θα «κινηθεί» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες;    

Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, στις επόμενες ώρες αναμένεται η αποκατάσταση του Βορειοανατολικού ψυχρού και ενισχυμένου ρεύματος στα δυτικά το οποίο αποτελεί μία σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης των έντονων βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα του Ν. Χανίων, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.  Τα προγνωστικά δείχνουν και μία διατήρηση των φαινομένων αυτών έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής.

Ο άνεμος προς το παρόν παραμένει γενικά από Ανατολικές διευθύνσεις με την ένταση του στα 3 - 4 Μποφώρ με λίγες τοπικές βροχές να σημειώνονται σε αρκετές περιοχές στα δυτικά. Σταδιακά όμως αναμένεται να επικρατήσουν οι Βόρειο - Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις στα 6 - 7, τοπικά στα δυτικά και νότια, έως και τα 8 Μποφώρ. Προσοχή απαιτείται και στον υψηλό κυματισμό που θα προκληθεί στο βόρειο παράκτιο μέτωπο των δυτικών περιοχών.  Στις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης θα διατηρηθεί γενικά η Ανατολική τάση των ανέμων με την ένταση τους στα 3 - 4 Μποφώρ.

Ο καιρός της Δευτέρα και την Τρίτη στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον ίδιο, για αύριο Δευτέρα αναμένεται η σταδιακή επέκταση του Βορείου ρεύματος και ανατολικότερα προκαλώντας και στις περιοχές αυτές πιο έντονες βροχοπτώσεις , το διάστημα της έντασης προσδιορίζεται προς τις μεσημβρινές ώρες. Με την επέκταση των Βορείων ανέμων και στα ανατολικά η ένταση τους θα φθάνει στα 6 - 7, τοπικά στα δυτικά τα νότια και στα πελάγη έως και τα 8 Μποφώρ. Υψηλός θα είναι και ο κυματισμός σε όλο πλέον το βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού. Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από αύριο Δευτέρα.

Το καθόλα χειμωνιάτικο αυτό σκηνικό του καιρού αναμένεται να διατηρηθεί και την Τρίτη το πρωί. Σταδιακά όμως από το μεσημέρι αναμένεται ή σταδιακή βελτίωση του καιρού η οποία μέχρι τις απογευματινές ώρες θα έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Κρήτη. Από το μεσημέρι αναμένεται και η σταδιακή εξασθένηση του Βορείου ρεύματος με τους ανέμους να στρέφονται από Βορειοδυτικές διευθύνσεις και να διατηρούν εντάσεις στα 4 - 5 Μποφώρ.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού: 

Ενώ, για καθημερινή, αναλυτική πρόγνωση του καιρού πατήστε ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News