Κρήτη

«Παίρνει πάνω του» τη δακοκτονία το υπουργείο

Τροπολογία του Στ. Αραχωβίτη φέρνει αλλαγές στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου

Ένα από τα βασικά αιτήματα της Περιφέρειας Κρήτης - να... “πάρει πάνω του” το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον διαγωνισμό για την προμήθεια των φυτοφαρμάκων - αποδέχτηκε ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, όπως φαίνεται από τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας “Για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. - Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις”.

Σύμφωνα με την τροπολογία, με τον τρόπο αυτό «ρυθμίζονται θέματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου σε όλες τις ελαιοκομικές περιφέρειες της χώρας και κατέδειξαν αδυναμίες, οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου».

«Εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώνεται κάθε χρόνο στη διαδικασία του διαγωνισμού, πάει πίσω η καταπολέμηση του δάκου. Έτσι, τώρα θα είναι αρμόδιο το κράτος για τη δουλειά αυτή»

Θεανώ Βρέντζου, πρώην αντιπεριφερειάρχης

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «παρουσιάζονταν σοβαρά προβλήματα στις προμήθειες των δακοκτόνων υλικών (εντομοκτόνα και ελκυστικές ουσίες), δεδομένου ότι οι διαδικασίες των προμηθειών δεν ολοκληρώνονταν εγκαίρως, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου, ενώ παράλληλα παρατηρούνταν φαινόμενα διαφοροποίησης της τιμής των ίδιων υλικών δακοκτονίας από περιφέρεια σε περιφέρεια».

Επίσης, με την τροπολογία προβλέπεται ότι η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ θα εισηγείται στο υπουργείο Εσωτερικών το ύψος των δαπανών προμήθειας υλικών δακοκτονίας, προκειμένου να γίνει μεταφορά της συγκεκριμένης πίστωσης στον προϋπολογισμό του υπουργείου από τις Περιφέρειες.

Παράλληλα, παρατείνεται και για το έτος 2019 (ίσχυε για τα έτη 2017 και 2018) η δυνατότητα ανάθεσης της εκτέλεσης των εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων.

 

«Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή χθες, προς τη “Νέα Κρήτη”, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη είπε: «εμείς ζητούσαμε πλήρη αποκέντρωση του προγράμματος. Αλλά από τη στιγμή που δε μας έδωσαν την πλήρη αποκέντρωση του προγράμματος, εμείς ζητήσαμε να κρατήσουν αυτοί το θέμα των φαρμάκων. Διότι, εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώνεται κάθε χρόνο στη διαδικασία του διαγωνισμού, πάει πίσω η καταπολέμηση του δάκου. Έτσι, τώρα θα είναι αρμόδιο το κράτος για τη δουλειά αυτή. Στα υπόλοιπα θα έχουμε εμείς την ευθύνη. Και σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των προσωρινών μειοδοτών, εμείς είχαμε από παλιά καταφέρει να κλείσουμε την απόφαση για μια τριετία για να κερδίσουμε χρόνο»...

 

Η πρόταση

Η Θεανώ Βρέντζου τόνισε, εξάλλου, ότι η πρόταση που από παλιά είχε η ίδια προωθήσει εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ήταν να αλλάξει εντελώς ο τρόπος καταπολέμησης του δάκου.

«Μόνο στο θέμα των φαρμάκων είπαμε να το κρατήσουν εκείνοι στο υπουργείο, γιατί, ενώ είχαμε εμείς την ευθύνη να πάρουμε τα φάρμακα, καθυστερούσαν από την Αθήνα να προκηρύξουν τον διαγωνισμό. Δεν μπορεί λοιπόν να μας έχουν εμάς δέσμιους. Και αφού δε μας αποκεντρώνουν την αρμοδιότητα, να ορίσουμε εμείς πότε θα κάνουμε τον διαγωνισμό, τους λέμε να αναλάβουν τη διαδικασία αυτοί, αλλά συνολικά εμείς ζητούμε πλήρη αλλαγή της δακοκτονίας. Δηλαδή, να γίνεται με πιο απλό τρόπο. Να μην υπάρχει τόση γραφειοκρατία. Να μη χρειάζονται τόσες οικονομικές επιτροπές, ούτως ώστε να μπορούμε με απλές διαδικασίες να ξεκινάμε τους ψεκασμούς. Φανταστείτε ότι το 2014 περάσαμε 85 οικονομικές επιτροπές για τη δακοκτονία. Και για ένα τέτοιο πρόγραμμα αυτό δεν έχει καμία λογική»...

Στο σημείο αυτό, η κ. Βρέντζου διευκρινίζει: «Παράλληλα, αυτό που ζητάμε είναι να μας δώσουν τους πόρους, να μην επεμβαίνουν δηλαδή στα θέματα των πόρων. Αυτοί λένε “φέτος έχουμε 22 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα. Θα πάρει η Κρήτη, ας πούμε, 7 εκατομμύρια ευρώ”... Δηλαδή βάζουμε εμείς τα χρήματα. Αυτοί αποφασίζουν το ποσό. Και είναι τόσο στραβό το σύστημα, που αν σε μια περιοχή χρειαστούν έξτρα ψεκάσματα, δεν μπορούμε να τα κάνουμε»...

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια