Τουρισμός: Σε… «χαμηλές πτήσεις» το ενδιαφέρον των Ρώσων για την Κρήτη

Κρήτη
Τουρισμός: Σε… «χαμηλές πτήσεις» το ενδιαφέρον των Ρώσων για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί λέει «όχι» στην Κρήτη η Ρωσία τη φετινή τουριστική σεζόν;

Σε χαμηλές... πτήσεις κινείται το ενδιαφέρον των Ρώσων για την Κρήτη και για την Ελλάδα γενικότερα για το νέο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ωστόσο, οι ειδικοί του τουρισμού προτρέπουν για ψυχραιμία, κάνοντας σαφές πως τα στοιχεία ενδέχεται να ανατραπούν και η όποια εκτίμηση κρίνεται επισφαλής.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ήταν μια από τις αγορές που στήριξαν τον ελληνικό τουρισμό μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η Ελλάδα εισερχόταν στην εποχή των μνημονίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς της Ρωσίας, στο 11μηνο του 2018 υπήρξε μείωση επισκεπτών 13,2% και εισπράξεων 20,8% σε σύγκριση με το 2017. Πτώση η οποία είχε “προαναγγελθεί” από τη ρωσική αγορά ήδη από το 2017, όταν καταγράφηκε οριακή πτώση 0,1% των Ρώσων επισκεπτών και μείωση 3,6% των ταξιδιωτικών εισπράξεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016. Τι συμβαίνει όμως σήμερα;

Από την επεξεργασία των οριστικών στοιχείων 9μήνου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτE) προκύπτει, ταυτόχρονα, πως από τη “χειμερία νάρκη” της ρωσικής αγοράς δε βγαίνουν όλοι χαμένοι. Για την ακρίβεια, χαμένοι αναδεικνύονται οι τρεις από τους τέσσερις βασικούς προορισμούς των Ρώσων στην Ελλάδα (Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Κεντρική Μακεδονία) και μεγάλη κερδισμένη η περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).

Με την “πίτα” της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία να μικραίνει την τελευταία διετία, επί της ουσίας καταγράφεται “μετανάστευση” σημαντικού μέρους των Ρώσων τουριστών από την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά και την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Χαλκιδική) προς το Νότιο Αιγαίο (κυρίως τη Ρόδο).

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 (συμπεριλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αιχμής) η Κρήτη κατέγραψε μείωση εισπράξεων από Ρώσους επισκέπτες της τάξης του 80,6% και τα έσοδά της περιορίστηκαν σε 17,1 εκατ. ευρώ, έναντι 87,9 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2017.

Μείωση εισπράξεων από Ρώσους 55,7% κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα τα Ιόνια νησιά, που είδαν τα έσοδά τους να υποχωρούν στα 23,3 εκατ. ευρώ, έναντι 52,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2017.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι της ρωσικής “πίτας” του 2018 (εννεάμηνο) απέσπασε η Κεντρική Μακεδονία με εισπράξεις 52,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας, ωστόσο, μείωση 24,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (70 εκατ. ευρώ).

Μεγάλη νικήτρια αναδείχτηκε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία κατάφερε να αυξήσει τις ταξιδιωτικές της εισπράξεις από Ρώσους επισκέπτες κατά 56,4%, φτάνοντας σε έσοδα 127,4 εκατ. ευρώ (81,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2017).

Στελέχη της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς, πάντως, επισημαίνουν το γεγονός πως ο προγραμματισμός θέσεων δεν αποτελεί παρά ένδειξη προθέσεων, αλλά οι Ρώσοι που θα έρθουν τελικά θα αποδείξουν ποια ήταν πραγματικά η ζήτηση. Αναφέρουν, μάλιστα, παραδείγματα αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες σπεύδουν να “κλείσουν” slot ιδιαίτερα σε αεροδρόμια υψηλής ζήτησης, προκειμένου να μη μείνουν εκτός “νυμφώνος”.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μιχάλη Βλατάκη, πρόεδρο τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, ο οποίος μας έδωσε την εκτίμησή του.

«Τα στοιχεία που έχουμε είναι πως οι προγραμματισμένες πτήσεις και τα κρεβάτια που έχουμε κρατήσει είναι τα ίδια με πέρυσι. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχε γίνει μια πολύ μεγάλη αύξηση. Μετά, όταν είδαν ότι δεν πήγαινε καλά η αγορά με τις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου-Πατριαρχείου Ρωσίας, άρχισαν να συμπτύσσουν πτήσεις και τέλειωσε η περυσινή σεζόν με μείωση. Η δική μου προσωπική άποψη είναι πως η ζήτηση θα είναι ίδια με πέρυσι. Ίσως και καλύτερη. Αυτή είναι η δική μου διαίσθηση. Ας είμαστε ψύχραιμοι.

Τα στοιχεία που δείχνουν μείωση από τη Ρωσία έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα της μεγάλης αύξησης από τη Ρωσία. Η αίσθησή μου είναι πως θα είναι ίδια με πέρυσι. Ο προγραμματισμός είναι ο ίδιος με τα αποτελέσματα τα περυσινά. Με βάση τα αποτελέσματα του 2018, πιστεύω πως η ζήτηση θα είναι η ίδια και μπορεί και καλύτερη. Πέρυσι είχαμε μεγάλη μείωση σε σύγκριση με πρόπερσι», είπε χαρακτηριστικά.

Δύο “βοήθειες” από Τουρκία

Ένα μεγάλο “δώρο” φαίνεται να κάνει η Τουρκία στους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το euro2day.gr.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι ξενοδόχοι συνέδεσαν τα συμβόλαιά τους με το ευρώ αντί με το δολάριο που ήταν μέχρι πέρυσι, γεγονός που καθιστά πιο ακριβό το τουρκικό τουριστικό “πακέτο”.

Σύμφωνα επομένως με τις ίδιες πηγές, οι Τούρκοι ξενοδόχοι φέρονται να έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις τιμών έως και 20%, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσουν την υψηλή ζήτηση για διακοπές στην Τουρκία, αλλά και να ισοσταθμίσουν μέρος των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

«Η Τουρκία είχε μια πολύ μεγάλη αύξηση στις προκρατήσεις. Οι προκρατήσεις είναι ουσιαστικά κρατήσεις που έρχονται νωρίς. Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει αυτό. Και όταν θα δουν μεγάλη αύξηση, θα αυξήσουν τις τιμές. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να κοιτάζουμε τι θα κάνει η Τουρκία, αλλά τι θα κάνουμε εμείς», σημείωσε ο κ. Βλατάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News