default-image

Νέο κρούσμα γρίπης στην Κρήτη - Στην εντατική ένας άντρας

Κρήτη
Νέο κρούσμα γρίπης στην Κρήτη - Στην εντατική ένας άντρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ενώ η Κρήτη μετρά ήδη 5 νεκρούς

Νέο περιστατικό με ιό της γρίπης ταυτοποιήθηκε στην Κρήτη. Αυτήν την φορά ένας 76χρονος άντρας νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε σοβαρή κατάσταση. Ο ίδιος μεταφέρθηκε στις 18 Φεβρουαρίου από το νοσοκομείο της Σητείας ενώ σύμφωνα και με τον διευθυντή της Μονάδας κ. Μασούντ , ο ασθενής δεν έχει διασωληνωθει καθώς υποβάλλεται σε επεμβατικό αερισμό και υποστηρίζεται με ειδικό αναπνευστήρα και μάσκα.

Πρόκειται για έναν 76χρονο που νοσηλεύεται τα τελευταία 24ώρα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, σε σοβαρή κατάσταση , χωρίς να είναι διασωληνωμένος . Αερίζεται μηχανικά.

Ο συγκεκριμένος άντρας σύμφωνα με τον κ. Μασούντ δεν ειχε εμβολιαστεί ενώ ανήκει στις ευπαθείς ομάδες αφού νοσεί και από ζαχαρώδη διαβήτη .

Επίσης στην ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου  νοσηλεύεται και ένας 44χρονος που και εκείνος μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Σητείας. Δεν έχει ταυτοποιηθεί ως κρούσμα γρίπης , όμως η κλινική του εικόνα είναι τέτοια που παραπέμπει σε  Η1Ν1.

Ενώ όπως εξηγεί ο κ. Μασούντ  ο ασθενής, που δεν είχε εμβολιαστεί,  προτού δώσει δείγμα για να διαπιστωθεί αν πάσχει από την συγκεκριμένη γρίπη, λάμβανε ήδη από το νοσοκομείο της Σητείας αντιική αγωγή και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να πέρασε την γρίπη χωρίς όμως πλέον να μπορεί να ταυτοποιηθεί .

Και όλα τα παραπάνω ενώ η Κρήτη μετρά ήδη 5 νεκρούς λόγω γρίπης . Με τελευταίο κρούσμα μια 55χρονη που εξέπνευσε την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προληφθεί η γρίπη:

– Εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

 – Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι:

– Καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

– Τακτικό πλύσιμο χεριών

– Βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

– Όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Πλήττει όλες τις ηλικίες, κάτω τους ενός έτους και μέχρι 90 ετών. Το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News