Φράγμα Αποσελέμη: Εντυπωσιακές εικόνες μία ανάσα πριν την υπερχείλιση

Κρήτη
Φράγμα Αποσελέμη: Εντυπωσιακές εικόνες μία ανάσα πριν την υπερχείλιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο όψεις του νομίσματος για τα φράγματα στην Κρήτη - Γιατί δε μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως τα αποθέματα νερού

Μπορεί οι φετινές αδιάκοπες βροχοπτώσεις να έχουν φέρει τα φράγματα στην Κρήτη σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με την απογοητευτική εικόνα που υπήρχε πέρυσι, ταυτόχρονα όμως εκθέτουν και τον σχεδιασμό που έγινε σε επίπεδο εγγειοβελτιωτικών έργων στο νησί... Σχεδιασμό, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”, που παραπέμπει σε... μισές δουλειές!

Στην περίπτωση του Αποσελέμη, που εντός των ημερών θα υπερχειλίσει για πρώτη φορά στα χρονικά, χρειάστηκε να επιστρατευτεί στην πορεία υλοποίησης ένα καινούργιο συμπληρωματικό έργο, που δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό. Μιλάμε φυσικά για τη σήραγγα που κατεβάζει τα πλημμυρικά νερά από το Οροπέδιο, εμπλουτίζοντας καθοριστικά το φράγμα...

Στην περίπτωση του φράγματος Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου, που έχει υπερχειλίσει εδώ και 2 μήνες, μέχρι στιγμής έχουν διαφύγει αναξιοποίητα προς τη θάλασσα περί τα 20 εκατ. κυβικά νερού!

Το φράγμα Ποταμών θα μπορούσε να είχε λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης και άρδευσης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του νομού Ρεθύμνου, αν είχαν εγκαίρως δρομολογηθεί δύο βασικά κομμάτια του “παζλ” που λείπουν: Το υδραγωγείο-διυλιστήριο για να εξασφαλιστεί η ύδρευση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, και η επέκταση των αρδευτικών δικτύων για να αξιοποιηθεί η μεγάλη αρδευτική δυναμική του εν λόγω φράγματος.

Και για το φράγμα των Μπραμιανών οι φετινές αυξημένες βροχοπτώσεις και η μεγάλη ποσότητα πλημμυρικών νερών έρχονται να αναδείξουν τη μισή δουλειά που έγινε σε επίπεδο σχεδιασμού και υποδομών. Οι τεράστιοι όγκοι νερού που κατεβαίνουν από τον Καλαμαυκιανό ποταμό και από τον ποταμό των Μύθων στην περιοχή του φαραγγιού της Σαρακήνας δε χωρούν στους μικρούς και προβληματικούς αγωγούς, που κατασκευάστηκαν πριν από 35 περίπου χρόνια, με αποτέλεσμα το περισσότερο βρόχινο νερό να καταλήγει... άδοξα στο Νότιο Κρητικό πέλαγος!

“Ένα μεγάλο κρίμα” είναι ο τίτλος που ταιριάζει... γάντι στο φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά. Το “πληγωμένο” από τεχνικά προβλήματα και αστοχίες φράγμα Βαλσαμιώτη, στο οποίο βρέθηκε η δημοσιογραφική αποστολή του Ομίλου της “KΡΗΤΗ TV”, έχει μπλέξει αυτή τη στιγμή σε ένα τέλμα, σε ένα φαύλο κύκλο...

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης αρνείται να το παραλάβει και να το λειτουργήσει εξαιτίας των διαρροών που εμφανίζει, έχοντας διακόψει επί του παρόντος την τροφοδοσία του μέχρι να επιδιορθωθούν οι αστοχίες.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας διαμηνύει πως, αν δε δοθεί η περίφημη βεβαίωση περαίωσης και αν δεν κλείσει η πρώτη εργολαβία, δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει μια νέα, που θα αφορά στις επισκευές του φράγματος!

Εντυπωσιακές εικόνες

Στο μέτωπο των φραγμάτων, εκείνο στο οποίο έχουν επικεντρωθεί τα βλέμματα και οι συζητήσεις είναι ο Αποσελέμης.

Το φράγμα Αποσελέμη σπάει το ένα ρεκόρ μετά τον άλλο... Στον ταμιευτήρα του εισέρχονται 55.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα και, όπως προαναγγέλλουν τα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, μέχρι αύριο ή το πολύ μεθαύριο θα έχει υπερχειλίσει!

Οι εικόνες που κατέγραψε το δημοσιογραφικό οδοιπορικό μας μέσα στο φράγμα αλλά και στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι αποκαλυπτικές. Και έρχονται να επιβεβαιώσουν την αισιόδοξη εκτίμηση που υπάρχει στους αρμόδιους, πως καλύπτονται οι ανάγκες ύδρευσης σε Ηράκλειο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=RrWDbuqRuMM?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Όπως διαπιστώσαμε, άλλωστε, με τα μάτια μας, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που περνούν από την περιοχή και σταματούν προκειμένου να δουν με τα ίδια τους τα μάτια το φράγμα γεμάτο νερό, έτοιμο να υπερχειλίσει...

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, οι εκτάσεις έχουν λιμνιάσει, καθώς οι μεγάλες ποσότητες νερού είναι αδύνατον να κατευθυνθούν προς τον ταμιευτήρα. Κάτοικοι, παρά τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, μιλούν για ευλογία Θεού, καθώς, όπως σημειώνουν και υπογραμμίζει και ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, είχαν ολόκληρες δεκαετίες να αντικρίσουν αυτές τις πρωτόγνωρες εικόνες!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News