Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία - Ήρθε η ώρα για τις αποζημιώσεις

Κρήτη
Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία - Ήρθε η ώρα για τις αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση οι ομάδες εργασίας

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων 24ώρων στο νησί μας ενισχύουν το “οπλοστάσιο” της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, αλλά και όλων των φορέων που στηρίζουν την όλη προσπάθεια, με την Περιφέρεια Κρήτης να μπαίνει μπροστά για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς στο νησί μας λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί από την κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της οργάνωσης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ανέφερε ότι οι τρεις Επιτροπές εργασίας που αποφασίστηκε να δημιουργηθούν, για να προβούν σε σχετικές μελέτες, είναι έτοιμες και ξεκινούν τη δράση τους, ώστε να μαζέψουν όλα τα στοιχεία εκείνα που θα συμπεριληφθούν στους αντίστοιχους φακέλους.

«Μέσα από αυτά τα καιρικά φαινόμενα γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι έχουμε απόλυτο δίκιο που ζητάμε, πέρα από τον γενικό φάκελο που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες για όλη τη χώρα, εμείς ως Κρήτη να στείλουμε ξεχωριστό φάκελο», λέει στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Υπάρχει η ιδιαιτερότητα της Κρήτης. Και οι Επιτροπές εργασίας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν να δουλεύουν. Εμείς τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουμε ξανά. Σκοπός είναι να αναδείξουμε την υπόθεση αυτή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει να κάνει μόνο με τους ελαιοπαραγωγούς. Απλά δίνουμε προτεραιότητα στην ελιά. Και ενώ το ένα ζήτημα είναι η οικονομική στήριξη, το άλλο θέμα, που είναι και το σημαντικότερο, έχει σχέση με τις αναγκαίες υποδομές που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν στο νησί μας για την προστασία μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση των υδατικών πόρων, είτε αφορά το θέμα της αγροτικής οδοποιίας κ.ά. Η Κρήτη έχει μείνει πίσω σε όλα αυτά και χρειάζεται μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε. Και ζητάμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κατέβει κάτω να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αλλά δεν είναι θέμα μόνο του συγκεκριμένου υπουργού. Είναι και θέμα του υπουργού Οικονομικών αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης»...

Για τη νέα δέσμευση Αραχωβίτη να κατέβει στην Κρήτη μέχρι το τέλος του μήνα, κάτι που ούτε τώρα δείχνει να γίνεται, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης λέει «ότι το θέμα δεν είναι αν θα κατέβει στην Κρήτη σήμερα ή μετά από 10 μέρες.

Το θέμα είναι να προχωρήσει σωστά ο φάκελος των αποζημιώσεων και της γενικότερης στήριξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση είτε με τη στήριξη του υπουργού είτε και μόνοι μας», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Έτσι, η απόφαση που είχε ληφθεί πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης ήταν για τον κάθε φάκελο με τις προτάσεις της Κρήτης να δημιουργηθεί και από μία επιτροπή. Η μια επιτροπή θα ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή, η άλλη με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η τρίτη επιτροπή θα ασχοληθεί με τη δακοκτονία.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, εξάλλου, θα υπάρχει ξεχωριστός φάκελος. Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς είπε ότι «οι προτάσεις που θα κάνουμε θα αναφέρονται στον τρόπο αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών για διάφορα παθογόνα της ελιάς που σήμερα δε συμπεριλαμβάνονται στα αίτια των αποζημιώσεων. Και θα δούμε πώς μπορεί να βρεθεί η “χρυσή τομή” με το αρμόδιο υπουργείο. Μια άλλη ομάδα θα χειριστεί το θέμα της δακοκτονίας, που έχει να αλλάξει από το 1951. Και πρέπει να αλλάξει μέσα στα πλαίσια που εμείς θέλουμε, ώστε ο νόμος να είναι λειτουργικός. Και για να γίνει λειτουργικός θα πρέπει τα χρήματα να οδηγούνται στις Περιφέρειες. Και η Περιφέρεια η ίδια να μπορεί να οδηγείται στη διαδικασία της γρήγορης αντιμετώπισης των ασθενειών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News