Τριπλάσια ποσότητα νερού στον Αναποδάρη σε σχέση με τον Αποσελέμη

Κρήτη
Τριπλάσια ποσότητα νερού στον Αναποδάρη σε σχέση με τον Αποσελέμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυστυχώς το νερό καταλήγει στη θάλασσα όπου και χάνονται τεράστιες ποσότητες

Την ώρα που στο φράγμα Αποσελέμη  έχουν αποταμιευτεί περισσότερα από 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δίνοντας έτσι και την πολυπόθητη επάρκεια νερού με συνεχή υδροδότηση στις 3 ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, σε έναν μεγάλο ποταμό της Κρήτης, στον Αναποδάρη, οι τελευταίες βροχοπτώσεις  «κατέβασαν» τεράστιες ποσότητες νερού, τις τριπλάσιες μάλιστα από εκείνες του φράγματος Αποσελεμη.

«Το νερό που "κατέβηκε" στον Αναποδάρη ξεπέρασε τα 60 εκατομμύρια κυβικά μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών οι οποίες αν μη τι άλλο αποτέλεσαν, «δώρο» για το νησί μας» όπως δηλώνει από την πλευρά του στο neakriti, ο δήμαρχος Βιάννου κ. Μπαριτάκης προσθέτοντας όμως με νόημα ότι κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεράστια αυτή ποσότητα που καταλήγει στην θάλασσα και δυστυχώς χάνεται.

Ο συγκεκριμένος ποταμός, που εκβάλλει στον κόλπο της Δερμάτου με  ένα μοναδικό υδροβιότοπο να πρωταγωνιστεί, θεωρείται το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Κρήτης, ενώ κάθε χρόνο κατεβάζει περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά νερού στην θάλασσα περνώντας  από 3 Δήμους, Μινώα Πεδιάδιας, Βιάννου, Αρχανών Αστερουσίων, με πολλούς παραποτάμους να τον τροφοδοτούν την ίδια ώρα.  

«Με την ποσότητα που γέμισε ο Αναποδάρης θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με νερό  η Ανατολική Κρήτη και να λυθεί επιτέλους το μεγάλο θέμα της λειψυδρίας. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, έχει ενημερωθεί και η πολιτεία αλλά είναι θέμα εθνικού σχεδιασμού».  

Μάλιστα η υπερχείλιση του ποταμού οδήγησε το Δήμαρχο Βιάννου να πάρει την απόφαση να απαγορεύσει για αρκετές ώρες την κυκλοφορία σε συγκεκριμένο σημείο, στην θέση «Δέρματος», εκεί που βρίσκεται και μία γέφυρα από όπου διέρχονται κάτοικοι και κυρίως αγρότες.

Για λόγους ασφαλείας και για να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά έγινε η διακοπή της κυκλοφορίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αναποδάρη η γέφυρα που βρίσκεται στην τοποθεσία Δέρματος της οδού από Καστρί προς Τσούτσουρα του Δήμου Βιάννου, θα παραμείνει κλειστή κατά την διάρκεια της νύκτας και μέχρι στις 08:00 το πρωί.

Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η διέλευση πεζών και οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο το παραπάνω χρονικό διάστημα όπου θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Λίγα λόγια για τον Αναποδάρη ποταμό.

Ο ποταμός Αναποδάρης βρίσκεται στις νοτιοκεντρικές περιοχές του Νομού Ηρακλείου και εκβάλει κοντά στους οικισμούς του Τσούτσουρα και του Κερατόκαμπου.

Πιο συγκεκριμένα συγκεντρώνει όλα τα νερά του κεντροανατολικού Νομού Ηρακλείου και μεγάλο μέρος των νερών της νότιας Δείκτης, ενώ τροφοδοτείται από διάφορους παραπόταμους, όπως ο Μπαρίτης ποταμός.

Φωτογραφίες video απο το facebook του κ. Στέλιου Μανετάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News