Η1Ν1: Τι να προσέξουν οι εγκυμονούσες για τον ιό της γρίπης

Κρήτη
Η1Ν1: Τι να προσέξουν οι εγκυμονούσες για τον ιό της γρίπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλοί τρόποι για να προστατευτείτε από τον ιό της γρίπης

Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την εποχή η γρίπη Η1Ν1 με την ανησυχία να είναι έκδηλη σε πολλούς ανθρώπους γύρω μας αναφορικά με τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης.

«Ο ιός της γρίπης δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχει κάθε χρόνο αλλά μεταλλάσσεται και είναι πιο ισχυρός από τον απλό ιό της γρίπης. Κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα αλλά φέτος είναι περισσότερα εξαιτίας της μετάλλαξης που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό των ασθενών», αναφέρει στο neakriti.gr ο Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας στην Γυναικολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ κ. Ιωάννης Δρακάκης.

Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού λοιπόν ανήκουν, εκτός από τις ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, και οι εγκυμονούσες γυναίκες.

Τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 εκδηλώνονται πιο έντονα, ο πυρετός δεν πέφτει με αντιπυρετικά ή παυσίπονα και αυτό πρέπει να είναι ένα σημάδι που θα προκαλέσει «ανησυχία» στους ασθενείς ώστε να αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Επίσης, να υπογραμμιστεί ότι τα συμπτώματα του Η1Ν1 δεν περνάνε σε 4-5 μέρες. Μπορεί να διαρκέσουν και περισσότερο από μία εβδομάδα μέχρι και 2 ή 3 εβδομάδες. Εάν τώρα το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς είναι σε καλή κατάσταση η γρίπη ενδέχεται να αποδράμει ακόμα και σε μία εβδομάδα.

Πώς μπορούν οι εγκυμονούσες να προστατευτούν από τον ιό της γρίπης;

  1. Όλες οι γυναίκες, που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, μπορούν να αναζητήσουν και να κάνουν το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο παρέχει ανοσία.
  2. Όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συγχρωτίζονται με πολύ κόσμο οφείλουν να ακολουθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα όπως το να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους.
  3. Τήρηση των κανόνων της υγιεινής των χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό, τουλάχιστον 4-5 φορές/ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Δρακάκη η γρίπη αναμένεται να βρίσκεται σε έξαρση μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Συνεπώς ο ίδιος προτείνει σε κάθε εγκυμονούσα γυναίκα «να αναζητήσει και να κάνει το εμβόλιο της γρίπης από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης ή ακόμα κι αν πρόκειται να γεννήσει σε πέντε ημέρες». Κι αυτό, όπως εξηγεί ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας διότι «μέσω του θηλασμού το μωρό προστατεύεται ακόμα και μετά τη γέννα».

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Δρακάκης υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού για κάθε γρίπη υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία. Αυτό που οφείλουμε όλοι να πράττουμε είναι να εμβολιαζόμαστε και να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης που συστήνουν οι ειδικοί χωρίς να ερχόμαστε σε πανικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News