default-image

Συστάσεις προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους: «Μην υπογράφετε ό,τι σας δίνουν»

Κρήτη
Συστάσεις προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους: «Μην υπογράφετε ό,τι σας δίνουν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων προειδοποιεί

Όχι συμφωνίες κάτω από τα όρια της ΣΣΕ συνιστά προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νομού Ηρακλείου η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, που ήδη έχει ζητήσει τη διαιτησία του ΟΜΕΔ, μετά την τελευταία απουσία των ξενοδόχων στην πρόσκλησή του για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου πολλά ξενοδοχεία θα προσλάβουν ή θα επαναπροσλάβουν προσωπικό, προκειμένου να εργαστεί παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες. Και ξεκαθαρίζει στους εργαζόμενους αλλά και στους ξενοδόχους ότι η ισχύς της ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι υποχρεωτική και πρέπει να εφαρμοστεί και να τηρηθεί και από τα δύο μέρη.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης τόνισε κατηγορηματικά: «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν ό,τι τους δίνουνε. Να μην κάνουν συμφωνίες κάτω από την Κλαδική Σύμβαση που ισχύει αυτή τη στιγμή, γιατί αυτό θα είναι εις βάρος τους»...

Και στο σημείο αυτό λέει, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση: «Εμείς αυτούς τους εργοδότες που λειτουργούν πάντοτε έτσι τους ξέρουμε. Και θα μας βρουν μπροστά τους συνδικαλιστικά. Γιατί ξέρουν τα κόλπα να ξεφεύγουν και να πληρώνουν όπως θέλουν. Αλλά από ’κει και μετά, εμείς συνδικαλιστικά θα δράσουμε με το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν. Άρα λοιπόν προειδοποιούμε ότι πρέπει να τηρούμε την κλαδική σύμβαση εργασίας που ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και για όλους τους ξενοδόχους. Και θέλουμε εργασιακή ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, για τους εν λόγω ξενοδόχους πρόσθεσε προς την εφημερίδα μας ότι «τους ξέρουμε πολύ καλά. Και τώρα που μιλάμε ξέρουμε ξενοδοχείο στο οποίο είχαν καλέσει εργαζόμενους και προσπάθησαν να τους κάνουν συμφωνία κάτω από τον μισθό που προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας»...

Στη σχετική λοιπόν ανακοίνωση αναφέρεται ξεκάθαρα πως «ο σκοπός του Σωματείου είναι να προλάβουμε φαινόμενα κατά τα οποία εργοδότες καλούν και συζητούν με τους εργαζόμενους προτείνοντας “συμφωνίες” υποδεέστερες της Κλαδικής Σύμβασης.

Τέτοια φαινόμενα θέλουμε να καταγγέλλονται στο Σωματείο για τις περαιτέρω ενέργειές μας. Θέλουμε εργασιακή ειρήνη, τηρώντας την εργατική νομοθεσία και καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να είναι σε ετοιμότητα για να εφαρμόσουν τους νόμους.

Καλούμε την κυβέρνηση επιτέλους να προχωρήσει στη στελέχωση αυτών των μηχανισμών και άμεση λειτουργία των ΠΕΚΑ πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Τονίζουμε ότι θα παρέμβουμε και συνδικαλιστικά για εργοδότες ξενοδόχους που δε θα σεβαστούν τους εργαζόμενους, μη εφαρμόζοντας τη Σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Δε θα αφήσουμε περιθώριο επιχειρήσεις να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, καταπατώντας τα εργασιακά δικαιώματά τους. Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους να μη συναινούν με τέτοιου είδους συμφωνίες».

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της διαιτησίας»

Σε ό,τι αφορά τη νέα τουριστική περίοδο, ο Νίκος Κοκολάκης δήλωσε: «Είχαμε κάνει μια συνάντηση με τους ξενοδόχους. Είχαμε μια δεύτερη συνάντηση να κάνουμε. Στο ραντεβού δεν ήρθαν. Και από ’κει και μετά έχουμε προσφύγει στον ΟΜΕΔ για να μας παράσχουν υπηρεσίες μεσολάβησης και αν χρειαστεί και διαιτησίας. Γι’ αυτό βρίσκομαι και στην Αθήνα», είπε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και πρόσθεσε ότι σήμερα θα γίνει η κλήρωση για τον διαμεσολαβητή.

«Εμείς θέλουμε να υπογράψουμε τοπική σύμβαση εργασίας, γιατί έχουμε ξαναπεί ότι είμαστε ένας νομός με ιδιαιτερότητες. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αμείβονται, ούτως ώστε να παρέχουν και τις υπηρεσίες τους με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

Μάλιστα, για τη φετινή χρονιά είπε ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας.

«Τα μηνύματα είναι θετικά. Και το επόμενο διάστημα, που θα γίνει στη Γερμανία η έκθεση του Βερολίνου, πιστεύω ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα. Γιατί μια δύναμη που στηρίζει τον τουρισμό μας λόγω των προτιμήσεών της στο νησί μας είναι και η Γερμανία. Τα μηνύματα είναι θετικά από τη Ρωσία. Πιστεύω κι από τις άλλες χώρες να είναι το ίδιο. Υπάρχει βέβαια και ο συναγωνισμός με την Τουρκία. Και το προηγούμενο διάστημα που πήγαινε πολύ καλά ο τουρισμός, εμείς φωνάζαμε να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, για να αυξήσουμε και το τουριστικό ρεύμα προς το νησί μας»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News