Κρήτη

Τι άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Κρήτη

Γέφυρες που κατέρρευσαν, πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμοι-ποτάμια μετά την κακοκαιρία

Μετρούν τις «πληγές» τους οι κάτοικοι της δυτικής Κρήτης που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μετά την κακοκαιρία.Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και των κατολισθήσεων, πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου έκλεισαν, ενώ με απόφαση των Δήμων δε λειτούργησαν χθες τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό. Σήμερα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στον δήμο Πλατανιά, όπου έχουν σημειωθεί βιβλικές καταστροφές, αλλά και στον δήμο Κισσάμου.

Σύσκεψη για να κηρυχτούν τα Χανιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχτούν τα Χανιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα προεδρεύσει σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων.

«Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί, οι δήμαρχοι με τον περιφερειάρχη και εμένα πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσουμε και το οδικό δίκτυο», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος εξήγησε ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λυθούν όλα τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι «εκτός από το αίτημα να κηρυχθεί ο νομός Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στάλθηκε και στην Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών αίτημα για οριοθέτηση των περιοχών που είναι πλημμυροπαθείς, ώστε να διεκδικήσουμε τους πόρους που πρέπει να έχουμε και να γίνουν τα απαραίτητα έργα».

Κλειστό το επαρχιακό δίκτυο

Το χτύπημα της κακοκαιρίας ήταν για μια ακόμη φορά ανελέητο για τον δυτικότερο νομό του νησιού. Η αδιάκοπη καταιγίδα προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στις οδικές υποδομές απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού. Στο τμήμα της εθνικής οδού από Γαλατά προς Πλατανιά, που παραμένει κλειστό από τις 2 Ιανουαρίου, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική λόγω των κατολισθήσεων σε πολλά ακόμη σημεία εκτός από το επίμαχο στο ύψος του Σταλού.

Χαοτική είναι η εικόνα στα Μεσκλά του δήμου Πλατανιά. Το οδόστρωμα υποχώρησε και κορμοί δέντρων ξεριζώθηκαν κι έκοψαν τον δρόμο στα δύο.

Στον επαρχιακό δρόμο Ταυρωνίτη-Παλαιόχωρας, στο ύψος της Νεραντζιάς, η πλαγιά του βουνού κατέρρευσε και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.Στο Συρίλι μεγάλο τμήμα της γέφυρας υποχώρησε, ενώ αγροτικοί δρόμοι σε πολλά χωριά του δήμου Πλατανιά κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν από τον όγκο των φερτών υλικών που μετέφεραν οι χείμαρροι.

Με απόφαση του δημάρχου Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα και αύριο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί Βουκολιών, Σκινέ και Κολυμπαρίου, με γνώμονα την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία. Όπως ανακοίνωσε χθες η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, λόγω των σοβαρών καταστροφών στο οδικό δίκτυο κλειστοί παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι Ταυρωνίτη-Παλαιόχωρας στην τοποθεσία του πάρκου Πολέντα, Χανίων-Σούγιας (θέση Λάγκος), Χανίων-Καράνου (από το ύψος του Σκινέ), Χανίων-Μεσκλών (και από τις δύο πλευρές), Ταυρωνίτη-Νεριανών, Κισσάμου-Σφηναρίου, η σήραγγα Τοπολίων και η περιοχή της Κάτω Σούδας.

Αίτημα για αποζημιώσεις οικοσυσκευών

Σύμφωνα με το Δήμο Κισσάμο: «Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη πληγέντων από θεομηνίες για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγέντων κατοικιών και αντικατάσταση της οικοσυσκευής τους, καλούνται οι πληγέντες της θεομηνίας της 14-2-2019, να καταθέσουν αίτημα με τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  • Αίτηση δικαιούχου
  • Αποδεικτικό ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια κατοικία (μισθωτήριο, αντίγραφο

λογαριασμού ΔΕΚΟ, ένορκη βεβαίωση κλπ)

  • Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης
  • Αντίγραφο Ε9
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  • Πόρισμα Πυροσβεστικής(εάν υπάρχει)

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019 στο Δήμο Κισσάμου.

Πληροφορίες: Κουφάκη Μαρία τηλ 28223-40225 καθημερινά 9.00-14.00».

Στην Κάτω Σούδα, πολλοί δρόμοι ήταν για δεύτερο 24ωρο χθες πλημμυρισμένοι, όπως και ισόγεια σπίτια. Ο ποταμός Μορόνης έφτασε στο όριο της υπερχείλισης, ενώ οι αγωγοί της ΔΕΥΑΧ δεν άντεξαν για ακόμη μια φορά τον τεράστιο όγκο του νερού.

Στο έλεος και το Ρέθυμνο

Στο έλεος της κακοκαιρίας “Χιόνη” βρέθηκε χθες και η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Το αγροτικό δίκτυο υπέστη μεγάλες ζημιές, τα κύματα και οι θυελλώδεις άνεμοι “σφυροκοπούσαν” αλύπητα το λιμάνι, χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες και παντού “ξεπηδούσαν” ρυάκια και καταρράκτες. Πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους, καθιζήσεις και κατολισθήσεις συμπλήρωναν το σκηνικό του καιρού.

Στα Γουλεδιανά το καλυμμένο ρέμα φούσκωσε, σπάζοντας τον δρόμο για να βρει διέξοδο, πλημμυρίζοντας σπίτια, επιχειρήσεις και υπόστεγα με σοδειά και αγροτικό εξοπλισμό. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου να τρέχει και να μη φτάνει.

Αναλυτικότερα, σε 30 σημεία το οδικό δίκτυο του μητροπολιτικού δήμου ήταν προβληματικό, ενώ στους περιφερειακούς δήμους το αγροτικό οδικό δίκτυο καταστράφηκε. Στο Σπήλι κατέρρευσε ο δρόμος προς την Παναγία, στην Κοξαρέ το ποτάμι κινδύνευσε να πλημμυρίσει τον επαρχιακό δρόμο, ενώ στον Μυλοπόταμο έκλεισαν τα σχολεία σε Σίσες και Απλαδιανά.

Ηράκλειο: Έκλεισαν δρόμοι - Υπήρξαν κατολισθήσεις

Στη Φοινικιά Ηρακλείου και στον πολύπαθο δρόμο Μάνου Κατράκη, ο κόσμος ήταν για άλλη μια φορά σε απόγνωση, με τα νερά να δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα σε κατοίκους και περαστικούς.

Η ορμή του νερού ήταν τέτοια, που ήταν αδύνατο σε κάποιον να διασχίσει τον δρόμο με τα πόδια. Και στη συμβολή του δρόμου με τη Γεωργίου Καργάκη, όπου βρίσκεται το Παιδικό Χωριό SOS, τα παιδιά, για να μπορέσουν να φτάσουν ή να επιστρέψουν από το σχολείο τους, δεν μπορούσαν να μετακινηθούν παρά μόνο με αυτοκίνητο, όπως μετέδωσε η Ράνια Μωραΐτη μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV”. Εικόνες ντροπής και μέσα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο στις Γούρνες, όπου η αυλή μετατράπηκε σε λίμνη. Οι μαθητές ακόμα και τις ώρες που δεν έβρεχε αδυνατούσαν να βγουν στην αυλή του σχολείου, ενώ και η αποχώρησή τους από την αυλή έγινε με ιδιαίτερη δυσκολία.

Στις Αρχάνες - όπως δείχνει και η φωτογραφία που μας έστειλε η γεωπόνος Χαρά Φραγκουλάκη - η κακοτεχνία είναι τρομακτική. Ο δρόμος περιφερειακά των Αρχανών, από την πλευρά της πρόσβασης προς το φαράγγι της Συλλάμου και τις Βασιλειές, έχει ανάποδη κλίση. «Αντί η κλίση να είναι τέτοια που να οδηγεί τα νερά στο ποτάμι, είναι ανάποδη και τα φέρνει προς τα σπίτια και τα καταστήματά μας. Εμείς πριν από δύο χρόνια στο μαγαζί μας πλημμυρίσαμε. Και αναγκαστήκαμε να θωρακιστούμε χτίζοντας τσιμεντένιο ανάχωμα για να μην μπορεί να περάσει το νερό», τόνισε με αγανάκτηση στην εφημερίδα μας η Χαρά Φραγκουλάκη. Μάλιστα, μας είπε πως η Περιφέρεια Κρήτης παραδέχεται πως ο εργολάβος έκανε πολύ λάθος τη δουλειά του στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά από ’κει και πέρα τίποτα δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση της κακοτεχνίας.

Στις Βασιλειές

Στις Βασιλειές η κατάσταση ήταν απελπιστική. Τεράστιες ποσότητες νερού μετέτρεψαν σε λίμνη τον προβληματικό δρόμο της λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης, που στερείται φρεατίων για την απορροή των όμβριων υδάτων. Οι κάτοικοι που έχουν τα σπίτια τους πάνω στον δρόμο, όπως και οι επιχειρηματίες, κάθε φορά που πλημμυρίζει ο δρόμος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της πλήρους αδυναμίας διέλευσης των πεζών και της παράλληλης ανάπτυξης ταχυτήτων από διάφορους ανεγκέφαλους. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λεωφόρος Εθνικής Αντίστασης Βασιλειών δεν έχει καν ταμπέλες για όρια ταχύτητας και το οδόστρωμα “πάσχει” από λακκούβες, που, όσες φορές κι αν τις κλείσουν, ξαναδημιουργούνται λίγο καιρό αργότερα.

Σε κάθε παράπονο του κόσμου ο Δήμος διαρκώς απαντά «όταν θα γίνει η... ανάπλαση του δρόμου, θα γίνουν και τα φρεάτια»...

Στον Κατσαμπά

Προβλήματα σημειώθηκαν από το πρωί χθες και στην περιοχή του Κατσαμπά, όπου σε... λίμνη μετατράπηκε το σημείο του δρόμου ακριβώς κάτω από τη γέφυρα.

Όπως αποδεικνύει και η σχετική φωτογραφία, η διέλευση των οχημάτων από το σημείο ήταν πολύ επικίνδυνη. Για τον λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να τοποθετήσουν κώνους, με αποτέλεσμα ο δρόμος από το γεφυράκι του Κατσαμπά προς την εθνική να είναι πλέον απροσπέλαστος για τα οχήματα λόγω της μεγάλης πλημμύρας από τα νερά της ισχυρής βροχής.

Μάλιστα, η κυκλοφορία διεκόπη σε αρκετούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου. Αλλά και στον δρόμο στην περιοχή των Σπηλίων, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε την κατάρρευση σημείου του λόφου, με αποτέλεσμα πέτρες, χώματα και κλαδιά να βρεθούν στο οδόστρωμα, καθιστώντας δύσκολη έως και επικίνδυνη τη διέλευση των οχημάτων από το σημείο.

Το ίδιο πρόβλημα σημειώθηκε και στην περιοχή του Καρτερού, και ειδικότερα στον δρόμο προς Πρασά, ωστόσο η δράση των αρμόδιων φορέων ήταν άμεση και οι δρόμοι, τόσο στον Καρτερό όσο και στα Σπήλια, πολύ σύντομα καθαρίστηκαν. Παράλληλα, οι Αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία και στην Επισκοπή, στο ύψος της Ελιάς, εξαιτίας κατολισθήσεων. Η κυκλοφορία διεκόπη και στην Αλικαρνασσό, και συγκεκριμένα στην οδό Δερβενακίων, λόγω υδάτων, για ώρες. Πάντως, έκκληση στους Κρητικούς κάνουν οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις για όσες μέρες συνεχιστούν παρόμοια πλημμυρικά φαινόμενα.

Συσκότιση στην Ιεράπετρα

Χωρίς ηλεκτρικό έμεινε από το απόγευμα χθες ολόκληρος ο δήμος Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, επρόκειτο για πολύ μεγάλη βλάβη, που χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ώρες για την αποκατάστασή της.

Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι διαμαρτύρονταν, κυρίως ηλικιωμένοι, καθώς η θερμοκρασία ήταν χαμηλή και έμειναν χωρίς θέρμανση για αρκετές ώρες.

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια