Κρήτη

Επιφυλάξεις από το Φανάρι - Σε ποια άρθρα λέει «Όχι»

Σε ποια άρθρα της Αναθεώρησης του Συντάγματος λένε «όχι» οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου

Την ανησυχία της εξέφρασε η αντιπροσωπία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις προωθούμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα, χθες συναντήθηκε αντιπροσωπία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κρήτης, την οποία αποτελούσαν ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων, κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιος, o Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, κ. Αμφιλόχιος και ο αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Θεόδωρος με τον υπουργό Παιδείας.

«Επαναλάβαμε την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον προβληματισμό του για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του ελληνικού Συντάγματος», ανέφερε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων, Δημήτριος. Όπως σημείωσε, το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλούς κόπους μετά από πολλές θυσίες και αναμονές, και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την Ελλαδική Εκκλησία, και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν επιθυμεί, επίσης, την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Τη θεωρεί μη απαραίτητη το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσης, το Πατριαρχείο τιμά την ελληνική οικογένεια. Πιστεύει, όντως, ότι είναι θεμέλιο του έθνους και δεν επιθυμεί στο άρθρο 21 να διασαλευθεί φραστικά», τόνισε.

Ως προς το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος περιελάμβανε την Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική Πολιτεία χωρίς τη συμμετοχή του Πατριαρχείου, υπογράμμισε: «Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλον τον κλήρο. Όχι μόνο τον κλήρο των δικών της καθεστώτων των εκκλησιαστικών εν Ελλάδι [...]. Διερμηνεύσαμε στον κύριο υπουργό, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ξέρει να ακούει, την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό. Δε θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα του κλήρου».

Ειδικότερα, για το κείμενο που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα και αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Πολιτείας, υποστήριξε ότι «θέλει επεξεργασία» από πλευράς Πατριαρχείου. Πάντως, χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο» το γεγονός ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος.

 

«Κληρικοί δύο ταχυτήτων»

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Ιωάννη Λίλη, επίκουρο καθηγητή Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας, ο οποίος υποστήριξε πως το γεγονός ότι θα υπάρχουν δύο ειδών κληρικοί σημαίνει πως γίνεται το πρώτο βήμα για τον αποχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

«Στο κείμενο συμφωνίας που είδαμε στις 12 Φεβρουαρίου και το οποίο γράφει ακριβώς τα σημεία που θα γίνουν νόμος του Ελληνικού Κράτους μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, βλέπουμε καθαρά ότι οποιαδήποτε οργανική θέση έρχεται θα πληρώνεται μόνο από την Εκκλησία. Επομένως, από εδώ και στο εξής η Εκκλησία δεν πρόκειται να πάρει οργανική θέση. Η Πολιτεία λέει ρητώς πως παύει να μισθοδοτεί η ίδια τους κληρικούς, αλλά μέσω αυτού του Ταμείου (Ενιαία Αρχή Πληρωμών) που θα ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος, και από ’δω και στο εξής η Εκκλησία θα πληρώνει τις οργανικές θέσεις. Εάν κάποιος θέλει να ανοίξει μια οργανική θέση, η Εκκλησία θα βάλει τα χρήματα στη μισθοδοσία. Αυτό το λέει ρητώς όταν τονίζει πως διασφαλίζεται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το παράξενο είναι πως διασφαλίζεται όταν θα υπάρχουν δύο ταχυτήτων κληρικοί, καθώς άλλοι θα χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία, ενώ άλλοι από την Πολιτεία μέσω του Ειδικού Λογαριασμού. Αυτό θα είναι νόμος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να περάσουν μετά στον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους», ανέφερε ο κ. Λίλης.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΛΗΣ

«Ξεκρέμαστοι οι κληρικοί της Εκκλησίας της Κρήτης»

Τέλος, ο κ. Λίλης εξέφρασε την άποψη πως απασχολεί άμεσα την Εκκλησία της Κρήτης. Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε: «Το κείμενο συμφωνίας δεν αναφέρεται στην Εκκλησία της Κρήτης. Από τη στιγμή όμως που υπήρχαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πιστεύω ότι θα βγει ένα ανάλογο κείμενο της Εκκλησίας Κρήτης, και των Μητροπόλεων Δωδεκανήσου. Διαφορετικά μόνο για την Εκκλησία της Ελλάδας και συγκεκριμένα, όπως λέει, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κρήτης, και της Δωδεκανήσου».

Όσον αφορά το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Περιμένουμε συγκεκριμένα σχόλια και σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, συγκεκριμένες ενστάσεις και όχι κάτι το γενικό, γιατί θεωρούμε ότι για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Εξάλλου, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές άρχισαν τον διάλογο σχετικά με «τις ιδιαιτερότητες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κρήτης, για να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να λυθούν, πάλι στο πλαίσιο ενός δεδομένου σεβασμού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς την Εκκλησία της Κρήτης».

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, τόνισε ότι «την τελική ευθύνη και τον τελικό λόγο τον έχει η Πολιτεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια