Αλ. Μαρκογιαννάκης: «Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται η αέναη ολιγωρία των αρχών»

Κρήτη
Αλ. Μαρκογιαννάκης: «Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται η αέναη ολιγωρία των αρχών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα, πρέπει να υπάρξει βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα αφήνει αθωράκιστο το νησί», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης

Με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο 24ωρο στο νησί, και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από αυτά, ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη Κρήτη φέρνουν στην επιφάνεια διαχρονικά άλυτα ζητήματα. Μπορεί η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι να έπληξαν σε λίγες ώρες πολλές περιοχές του νησιού μας, αλλά δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο. Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει.

Οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, οι δρόμοι που «εξαφανίζονται», αναδεικνύουν για πολλοστή φορά την αέναη ολιγωρία των αρχών και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών, την άναρχη δόμηση, το μπάζωμα δεκάδων ρεμάτων.

Ωστόσο, τούτες οι ώρες δεν ενδείκνυνται για πολιτικές αντιπαραθέσεις και ευχολόγια. Δεν είναι η στιγμή να καταλογίσουμε ευθύνες, τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας όσο και πολιτικής διακυβέρνησης. Είναι ώρες ευθύνης απέναντι στους πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια χαώδη κατάσταση.

Γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι μια πραγματικότητα και θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα. Θα έχουμε ξανά πλημμύρες. Δεν ξέρω αν θα τις έχουμε σε 20, 10 ή 2 χρόνια… μπορεί και αύριο. Το βέβαιο όμως είναι το πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών της.

Και αυτό περνάει μέσα από την ταχύτατη ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής στο νησί μας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, πρέπει να υπάρξει βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα αφήνει αθωράκιστο το νησί.

Η καταστροφή πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών. Η επόμενη μέρα απαιτεί τον συντονισμό και την ετοιμότητα της περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της αστυνομίας, του λιμενικού, του δασαρχείου και των εθελοντικών ομάδων. Πρέπει το πάθημα να γίνει μάθημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News