Αυτές είναι οι προτεινόμενες σχολές του νέου Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη
Αυτές είναι οι προτεινόμενες σχολές του νέου Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προτεινόμενη διάρθρωση του νέου πανεπιστημίου Κρήτης  

5 νέες σχολές και 15 νέα τμήματα αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα του νέου Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η προτεινόμενη διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάστηκε χτες, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου του πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, Νίκου Κατσαράκη.

Η ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου πανεπιστημίου, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής - η οποία και αποφάσισε ομόφωνα ότι το ΤΕΙ Κρήτης πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στον Πανεπιστημιακό τομέα της εκπαίδευσης - προτείνεται να περιλαμβάνει συνολικά 5 σχολές και 15 τμήματα, 3 εκ των οποίων θα λειτουργήσουν σε ορίζοντα τριετίας.

Αναλυτικά οι σχολές και τα τμήματα:

  1. Σχολή Επιστημών Υγείας (με έδρα το Ηράκλειο):
  • τμήμα Νοσηλευτικής (Ηράκλειο)
  • τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Ηράκλειο)
  • τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία)
  1. Σχολή Διεύθυνσης και Διοίκησης Οικονομίας (με έδρα τον Άγιο Νικόλαο) - θα λειτουργήσει σε ορίζοντα τριετίας
  2. Πολυτεχνική Σχολή (με έδρα το Ηράκλειο) - πενταετούς φοίτησης
  • τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών (Ηράκλειο)
  • τμήμα Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών και Ενεργειακών - Μηχανικών (Ηράκλειο)
  • τμήμα Μηχανικών - Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών συστημάτων (Ηράκλειο)
  • τμήμα Ηλεκτρονικών - Μηχανικών (Χανιά)
  • τμήμα Μηχανικών Μουσικής, Θεατρολογίας και Ακουστικής (Ρέθυμνο)
  • τμήμα Χημικών Μηχανικών (Χανιά), θα λειτουργήσει σε ορίζοντα τριετίας
  1. Σχολή Καλών Τεχνών (με έδρα το νομό Λασιθίου)
  • τμήμα Μουσικών Σπουδών (Λασίθι)
  1. Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων - πενταετούς φοίτησης

Όπως τόνισε ο κ. Κατσαράκης η προτεινόμενη ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου πανεπιστημίου «στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν δημιουργούνται παρά ελάχιστες επικαλύψεις με το ήδη υπάρχων πανεπιστημιακό οικοσύστημα αντιθέτως προτείνονται τμήματα είτε από την μετεξέλιξη των υπαρχόντων τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης (12 τμήματα) είτε εντελώς καινούργια (3 τμήματα) που είναι συμπληρωματικά των υφισταμένων στα άλλα δύο πανεπιστήμια».

Και Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για διετή προγράμματα σπουδών

Εκτός από τα προπτυχιακά προγράμματα, τις σχολές και τα τμήματα που προτείνονται στη νέα διάρθρωση του πανεπιστημίου, δυναμικό ρόλο φαίνεται πως έχει και το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τα διετή προγράμματα σπουδών.

«Προτείνεται η ίδρυση κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νέο πανεπιστήμιο, το οποίο θα παρέχει διετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αποφοίτους της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ, δωρεάν, με απευθείας εισαγωγή χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις και θα τους χορηγεί πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης, ο οποίος ανάφερε ότι η εξέλιξη αυτή είναι σπουδαία για την ακαδημαϊκή κοινότητα όλου του νησιού, δίχως να παραλείπει να αναφερθεί και στην προοπτική συνένωσης των τριών πλέον πανεπιστημίων της Κρήτης, για τη δημιουργία ενός μεγάλου πανεπιστημίου που παραμένει όπως τόνισε ορθάνοιχτη για το μέλλον, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Όσο για τη διαδικασία ένταξης στο νέο πανεπιστήμιο, του προσωπικού όλων των κατηγοριών αλλά και των υφιστάμενων φοιτητών, το πόρισμα προβλέπει να τύχουν εφαρμογής οι νομοθετημένοι κανόνες που διέπουν την μετεξέλιξη των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε ΑΕΙ, έχοντας ως θεσμικό οδηγό τις διατάξεις που ισχύουν και αφορούν την ίδρυση και λειτουργία του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News