Με τα τρακτέρ στην Αθήνα οι αγρότες

Κρήτη
Με τα τρακτέρ στην Αθήνα οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση από τους αγρότες των μπλόκων

Ακόμη και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα δεν αποκλείουν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που απευθύνουν στην κυβέρνηση αυστηρή προειδοποίηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα αιτήματά τους. Χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τους κάλεσε για μια φορά ακόμη σε διάλογο.

Ωστόσο, οι αγρότες ζητούν να έχουν συνάντηση με μια διευρυμένη επιτροπή συναρμόδιων υπουργών, αφού στα ζητήματα που τους αφορούν εμπλέκονται περισσότερα τού ενός υπουργεία και ως εκ τούτου θεωρούν ως εμπαιγμό και προσπάθεια να λήξουν τις κινητοποιήσεις τους μία συνάντηση μόνο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε: «Ο διάλογος, για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται να υπάρχει κατανόηση και ατζέντα από όλες τις πλευρές. Νομίζω ότι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει και παραμένει ανοιχτή για τους αγρότες, και από τα μπλόκα, θα μας δώσει αποτελέσματα. Μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα, μπορεί όμως να έχουμε με τον διάλογο αποτελέσματα, που θα παρουσιαστούν και στους αγρότες των μπλόκων και στον αγροτικό κόσμο γενικότερα. Θεωρώ το φαινόμενο του αποκλεισμού του διαλόγου, το φαινόμενο του αποκλεισμού των δρόμων, το φαινόμενο του αποκλεισμού συνομιλητών ότι είναι μια λογική η οποία δε βγάζει μακριά. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος αυτή η προσπάθεια διαλόγου θα φέρει αποτελέσματα. Ήδη πολλά από τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί, συζητώντας, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν και υλοποιώντας σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μακάρι τα ζητήματα του αγροτικού τομέα να τελείωναν με μία σύσκεψη. Ωστόσο σε μία σύσκεψη μπαίνει το χρονοδιάγραμμα, τίθενται οι προτεραιότητες. Αυτό ζητάμε και αυτό επιθυμούμε να γίνει κατανοητό από όλους, έτσι ώστε να αρχίσουμε να προχωράμε σε μια διέξοδο, διότι είναι μια κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα, που τείνει να γίνει αδιέξοδη».

Οι αγρότες στα Πραιτώρια

Στο μεταξύ, μετά από απόφαση της επιτροπής του μπλόκου, το μπλόκο των αγροτών στα Πραιτώρια συνεχίζει, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση της πάλης, να κλείνει συμβολικά τον δρόμο στις 5 το απόγευμα και για μισή ώρα κάθε μέρα. «Σκοπός μας, να εντείνουμε την πίεση προς την κυβέρνηση, απαιτώντας συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση!

«Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν το μπλόκο και τα σωματεία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των γυναικών, καθώς και τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο, να μεγαλώσουν την αλληλεγγύη τους, με την παρουσία τους, με έμπρακτη βοήθεια και με αποφάσεις φορέων! Η πάλη μας είναι δίκαια γιατί αφορά στην επιβίωσή μας! Ζητάμε να έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε τη γη μας με εισόδημα αξιοπρεπές για εμάς και τις οικογένειές μας και απαιτούμε τα προϊόντα μας να φτάνουν στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας φθηνά, κόντρα στην κερδοφορία εμποροβιομηχάνων και μεσαζόντων, και κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων και την ΚΑΠ της Ε.Ε. που θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών! Ό,τι κατακτήθηκε ήταν μέσα από αγώνες, όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, έστω και κάτω από τα αιτήματά μας»!

Αυστηρή προειδοποίηση

Ζητούν συνάντηση με επιτροπή υπουργών

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, αν δεν εισακουστεί η θέση τους για συνάντηση με διευρυμένη επιτροπή υπουργών της κυβέρνησης. Υπάρχει ξεκάθαρη τάση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με δηλώσεις και ανακοινώσεις των τελευταίων 24ώρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων δε λαμβάνει μέρος το Παγκρήτιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών της Κρήτης. Το Παγκρήτιο συστάθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης με τη συμμετοχή πολλών Αγροτικών Συλλόγων στο νησί, αλλά δεν υπάρχει καμία σχέση και συνεργασία με τους Αγροτικούς Συλλόγους Αστερουσίων και Ηρακλείου, καθώς και με τους άλλους αγροτικούς φορείς στην Κρήτη, που μετέχουν στη δύναμη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News