Στον αέρα η μπάνκα με τα 53 εκατ. ευρώ του Δήμου Ηρακλείου

Κρήτη
Στον αέρα η μπάνκα με τα 53 εκατ. ευρώ του Δήμου Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντί να γίνουν έργα... τα λεφτά του δημοτικού ταμείου κινδυνεύουν να καταλήξουν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ

Το Ηράκλειο δε θα απολαύσει επιπλέον έργα 53 εκατομμυρίων ευρώ, αφού τα χρήματα αυτά, αν και υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου, όχι μόνο δεν έχει σχεδιαστεί να απορροφηθούν, αλλά πολύ σύντομα δεν αποκλείεται να περάσουν, όπως όλα δείχνουν, και στα χέρια του κεντρικού κράτους ως “μαξιλάρι ρευστότητας”!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το “ζεστό” χρήμα στο Ταμείο του Δήμου Ηρακλείου πολύ απλά θα μεταφερθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου θα εξακολουθούν να “μουχλιάζουν” και δεν αποκλείεται να μην επιστρέψουν ποτέ στο Ηράκλειο ή να χρησιμοποιηθούν για αλλότριες υποχρεώσεις του κράτους!

Και αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι αυτά τα χρήματα εισπράχτηκαν από τους Ηρακλειώτες και ουδέποτε επέστρεψαν στην πόλη τους! Αν όμως ο Δήμος Ηρακλείου είχε φροντίσει να έχει εκτελέσει έργα, τα χρήματα αυτά δε θα έφευγαν από την πόλη του Ηρακλείου.

Η  εφημερίδα “Ν.Κ.” με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της έχει στηλιτεύσει αυτή την τακτική. Από τις 27 Νοεμβρίου 2017, που το αποθεματικό του Δήμου Ηρακλείου έφτανε τα 45 εκατ. ευρώ, η “Νέα Κρήτη” με πρωτοσέλιδό της είχε αναφερθεί στη στείρα πολιτική αποταμίευσης του Δήμου Ηρακλείου, ενώ προσφάτως, στις 11 Ιανουαρίου 2019, με νέο πρωτοσέλιδό της ανέφερε ότι το Ηράκλειο είναι ένα απέραντο λακκουβοδρόμιο και τα λεφτά... “κάθονται” αντί να φτιαχτούν υποδομές.

Στραβή ρότα

Οι της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου επιμένουν να αρμενίζουν στη δική τους στραβή - στα ματιά του απλού πολίτη - ρότα.

Αποταμίευση και... Άγιος ο Θεός είναι το δόγμα, όπως αποτυπώνεται στην προοδευτική αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων τα τελευταία χρόνια.

Για του λόγου το αληθές, στις 31/12/2014 το υπόλοιπο στο δημοτικό ταμείο ήταν 26.388.105,48 ευρώ.

Στις 31/12/2015 το υπόλοιπο στο δημοτικό ταμείο ανέβηκε στα 30.196.800,31 ευρώ.

Στις 31/12/2016 τα ταμειακά διαθέσιμα ανέβηκαν στα 40.440.000 ευρώ.

Στις 31/12/2017 αυξήθηκαν κι άλλο, φτάνοντας στα 44.332.523,59 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα, για το 2018, το ταμειακό υπόλοιπο έχει φτάσει τα 53 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο απόθεμα... μικρό έργο!

 Αντί να διαφημίζουν την πρωτοφανή αποταμίευση σε μια αντι-αυτοδιοικητική και αντικοινωνική λογική... αλά Σκρουτζ, στη Λότζια θα έπρεπε να κάτσουν να προβληματιστούν για το ότι, χρόνο με το χρόνο, επί της τρέχουσας θητείας τους, αυξάνεται το ταμειακό απόθεμα του Δήμου. Διότι, πολύ απλά και πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αναποτελεσματικότητα στην παραγωγή δημοτικού έργου.

Πολύ απλά, για να αυξάνονται συνεχώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, οι εκροές χρημάτων από το δημοτικό ταμείο είναι πολύ περιορισμένες συγκριτικά με τις εισροές χρημάτων στο δημοτικό ταμείο.

Δηλαδή υπάρχει μια παράδοξη αναντιστοιχία ανάμεσα στα χρήματα που ο Δήμος βάζει κάθε μήνα στο ταμείο, από διάφορα έσοδα, ΚΑΠ, δημοτικά τέλη κ.τ.λ. και τα χρήματα που βγάζει για πληρωμές έργων, μελετών, προμηθειών κ.τ.λ.

Το ταμείο ενός Δήμου δεν είναι το ταμείο ενός σπιτιού, όπου οι νοικοκυραίοι μπορούν να κάνουν αποταμίευση για μια ώρα δύσκολη μελλοντικά! Ένας Δήμος δεν είναι τραπεζικό ίδρυμα που πρέπει συνεχώς να αυξάνει τις καταθέσεις! Ένας Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Λειτουργεί για να υπηρετεί τον πολίτη, την κοινωνία. Πρέπει λοιπόν να παράγει έργο και να ανταποδίδει στους δημότες τα έσοδα που μαζεύει, ώστε να κάνει ευκολότερη τη ζωή, την καθημερινότητά τους, φτιάχνοντας νέα σχολεία, επισκευάζοντας παλιά σχολεία, δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους και πλατείες, κάνοντας διανοίξεις, εξασφαλίζοντας τα στοιχειώδη όπως η σταθερή, ομαλή ύδρευση-αποχέτευση, καθαριότητα, αλλά και φωτισμός σε όλο το φάσμα του δήμου. Και φυσικά παρέχοντας στήριξη μέσα από δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο, ένα τόσο ισχυρά οικονομικό Δήμο, με ταμειακό απόθεμα στα 45 εκατ. ευρώ για το 2017, οι επιδόσεις μοιάζουν “φτωχές”.

Αντί λοιπόν να βαυκαλίζονται για τα συνεχώς αυξανόμενα ποσά στους δημοτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, μήπως θα έπρεπε στη δημοτική Αρχή, έστω και τώρα, στο τέλος της θητείας, να ανοίξουν το δημοτικό ταμείο και να βγάλουν χρήμα που θα αξιοποιηθεί για το καλό των δημοτών;

Εδώ λοιπόν ισχύει το “ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν”.

Ένα μέτωπο που “στοιχειώνει” διαχρονικά το Ηράκλειο είναι αυτό της σχολική στέγης.

Παλιά σχολεία, πολλά προβλήματα, πολλαπλά αναγκαία “λίφτινγκ”.

Ο Δήμος έχει εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα κάποιες παρεμβάσεις συντήρησης σε σχολικά κτήρια, με λεφτά π.χ. από ΣΑΤΑ. Τα ποσά, όμως, και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις μοιάζουν πολύ “φτωχά” αναλογικά με τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.

Δε θα μπορούσε, λοιπόν, ο Δήμος Ηρακλείου να “τονώσει” τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων με χρήματα δικά του;

Άλλωστε, μιλάμε για ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Μιλάμε για μάθηση, για μαθητές, για παιδιά, που θα πρέπει να απολαμβάνουν φυσιολογικές συνθήκες και όχι να κάνουν μάθημα σε αίθουσες με υγρασία, με ταβάνια που κινδυνεύουν να ξεκολλήσουν... Για να μην αναφέρουμε βεβαίως και τη μεγάλη “πληγή” με τη διδασκαλία μέσα σε κοντέινερ!

Θα μπορούσαν να έχουν ενισχυθεί οι δράσεις της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και να έχουν φτιαχτεί όλοι οι δρόμοι του Ηρακλείου ώστε να μη θυμίζουν απέραντο λακκουβοδρόμιο, ή να έχουν απαλλοτριωθεί χώροι και να έχουν μετατραπεί σε πνεύμονες πρασίνου.

Συνάντηση ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ με υπουργούς

 Ωστόσο αυτή η ενέργεια από το κεντρικό κράτος να βάλει χέρι για δεύτερη φορά στα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων και Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα τεθεί σήμερα επί τάπητος σε συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Νωρίς το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΕΝΠΕ και αργότερα θα γίνει η συνάντηση με τους υπουργούς για την απόφαση, με την οποία ουσιαστικά ενισχύεται το “μαξιλάρι ρευστότητας” του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πρώτη στιγμή η ΕΝΠΕ έκανε λόγο για «κίνηση πανικού» εκ μέρους της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ. Κατηγορηματικά αντίθετη και η ΚΕΔΕ.

Μάλιστα πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, υποστήριξε πως ο υπουργός Εσωτερικών είναι αντίθετος με την απόφαση του κ. Χουλιαράκη. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο κ. Χαρίτσης, όπως του είπε, ενημέρωσε σχετικά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής των φορέων έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 25 Φεβρουαρίου για να μεταφέρουν τα κεφάλαια στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News