Κρήτη

Φράγμα Αποσελέμη: Μπορεί να υπερχειλίσει σε 10 μέρες – Πάνω από 15 εκατομμύρια κυβικά νερού

Πλήρες το 62% του φράγματος – Με μία νέα ισχυρή κακοκαιρία μπορεί να υπερχειλίσει μόλις σε 10 μέρες σπάζοντας κάθε ρεκόρ

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αποθέματα νερού που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα στον Αποσελέμη.

Ο ταμιευτήρας του φράγματος περιείχε ως τις 8 το πρωί της Δευτέρας πάνω από 15.484.650 κυβικά μέτρα νερού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την Κυριακή μέχρι σήμερα εισήλθαν 197.594 m3 στο φράγμα, δηλαδή περίπου 8.233 m3/ώρα κατά μέσο όρο.

«Το πότε θα υπερχειλίσει το φράγμα του Αποσελέμη, δεν μπορεί να το πει κανείς με ακρίβεια. Εκτιμούμε ωστόσο ότι, επειδή πάει καλά το υδρολογικό έτος, μπορεί να είναι ένα μήνα ή και λιγότερο», αναφέρει στο neakriti.gr ο Στέλιος Γυπαράκης, χημικός μηχανικός και υπεύθυνος λειτουργίας στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού «Αποσελέμης».

Η συνολική χωρητικότητα νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος αγγίζει τα 25.271.000 κυβικά μέτρα νερού μέχρι τα 216 μέτρα υψόμετρο, όπου βρίσκεται η στάθμη υπερχείλισης του Αποσελέμη.

Συνεπώς το συμπέρασμα που συνάγεται αβίαστα, με τα σημερινά δεδομένα, είναι ότι η πληρότητα ανέρχεται στο 62% και υπολείπεται ένα 38%, ή σε απόλυτο αριθμό περίπου 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, για να επέλθει η πολυπόθητη υπερχείλιση του φράγματος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γυπαράκης «ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη έχει τη δυνατότητα να δέχεται μέχρι και 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού την ημέρα από την σήραγγα του Οροπεδίου και μέχρι σήμερα υπήρξαν τόσο βροχερές ημέρες».

Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω ότι το φράγμα δέχεται ακόμα 500.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα και από τα υπόλοιπα ρέματα απορροής που καταλήγουν στον Αποσελέμη, τότε εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι με μία νέα ισχυρή κακοκαιρία με δυνατές νεροποντές – ανάλογες με εκείνες που ζήσαμε στην αρχή του έτους – το φράγμα μπορεί να υπερχειλίσει ακόμα και σε δέκα μέρες!

Στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης πάντως επικρατεί ήδη κλίμα αισιοδοξίας ότι «θα έχουμε την πολυπόθητη επάρκεια νερού με συνεχή υδροδότηση στις τρεις ΔΕΥΑ (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου» καταλήγει ο κ. Στέλιος Γυπαράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια