Πόσα «άφησαν» οι τουρίστες στην Κρήτη;

Κρήτη
Πόσα «άφησαν» οι τουρίστες στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2018

Περισσότερα από 600 ευρώ ξόδεψαν - κατά μέσο όρο - οι τουρίστες κατά τις διακοπές τους στην Κρήτη, από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβρη του 2018, με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που παρουσιάζει το euro2day.gr.

Πάνω από 600 ευρώ ξοδεύουν οι τουρίστες κατά τις διακοπές τους στην Κρήτη

Το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) είδε τους ξένους επισκέπτες που βρέθηκαν στα νησιά να δαπανούν κατά μέσο όρο 686,7 ευρώ με την Κρήτη να ακολουθεί, καθώς εισέπραξε 618,3 ευρώ από κάθε ξένο ταξιδιώτη που την επέλεξε.

Μείωση των εισπράξεων από κάθε τουρίστα

Οι εισπράξεις από κάθε επισκέπτη, ωστόσο, αποτελούν μόνο τη μια όψη του νομίσματος, η άλλη όψη του αποτυπώνει πόσα περισσότερα ή λιγότερα χρήματα ξόδεψαν οι ξένοι επισκέπτες. Ειδικότερα, 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και η Κρήτη, κατέγραψαν σημαντική μείωση εισπράξεων από κάθε ξένο επισκέπτη.

Το παραπάνω αποτελεί αποτέλεσμα που μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός πως οι ξένοι επισκέπτες επέλεξαν να μείνουν λιγότερες μέρες σ’ αυτές τις περιοχές, είτε ότι ξόδεψαν λιγότερα, είτε και τα δύο μαζί.

Όπως προκύπτει, οι ξένοι ταξιδιώτες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 12,1% λιγότερο από πέρυσι στην Κρήτη.

Περιφέρειες... τεσσάρων ταχυτήτων

Με τέσσερις ταχύτητες, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται να κινούνται οι 13 Περιφέρειες με κριτήριο τα χρήματα που δαπάνησαν για κάθε διανυκτέρευση που πραγματοποίησαν σε αυτές.

Με τη δεύτερη υψηλότερη ταχύτητα αλλά και αρκετή απόσταση από το Νότιο Αιγαίο, το οποίο είναι πρώτο, κινήθηκαν Αττική και Κρήτη συγκροτώντας μια δεύτερη κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα οι ξένοι ταξιδιώτες ξόδεψαν στο εννεάμηνο του 2018 μόλις λίγα περισσότερα από 70 ευρώ. Για την ακρίβεια, 71,8 Ευρώ ξόδεψαν ανά διανυκτέρευση οι ξένοι που επέλεξαν την Κρήτη.

Τι πρέπει να μας ανησυχήσει;

Μείωση δαπανών των ξένων τουριστών ανά διανυκτέρευση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν 5 Περιφέρειες ενώ μια ακόμα βρέθηκε οριακά σε αρνητικό έδαφος.

Το ανησυχητικό είναι ότι μεταξύ περιφερειών που κατέγραψαν μείωση στις δαπάνες ανά διανυκτέρευση των ξένων  που τις επισκέφθηκαν συγκαταλέγονται τρεις από τις πέντε κύριες τουριστικές περιοχές της χώρας (Αττική, Κρήτη, Ιόνια Νησιά), με τη μείωση στην Κρήτη να φτάνει το 11,8%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News