Κρήτη

Μεταφορικό ισοδύναμο: Μοιρασμένοι οι αγρότες της Κρήτης - «Καλό το μέτρο, αλλά...»

Διχογνωμία παρουσιάζεται στον αγροτικό χώρο της Κρήτης για το μεταφορικό ισοδύναμο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα του μέτρου για τους ίδιους τους παραγωγούς των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

«Η στήριξη θα είναι για τους επιχειρηματίες και όχι για μας», λέει στη “Ν. Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος. «Καλή είναι η απόφαση αυτή. Αλλά αν μπορούσαν να αυξήσουν τα κονδύλια, θα ήταν ακόμα καλύτερη και για μας τους αγρότες», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.

«Είναι κάτι που αφορά τους επιχειρηματίες», λέει ο Μανόλης Καρκαβάτσος. «Επί της ουσίας τον αγρότη δεν τον επιδοτεί. Δεν αγγίζει, δηλαδή, άμεσα τον αγροτοκτηνοτρόφο. Και ούτε έμμεσα πιστεύουμε. Διότι, αυτό το ποσοστό του μεταφορικού κόστους που επιδοτούν δε θα μετακυλίσει πίσω στον αγρότη. Δηλαδή, ένας εξαγωγέας θα πει “έχω επιδότηση στο μεταφορικό κοστολόγιο, άρα θα πάρω και από τον αγρότη ακριβότερα την παραγωγή του”; Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι τέτοιο»...

Διχογνωμία παρουσιάζεται στον αγροτικό χώρο της Κρήτης για το μεταφορικό ισοδύναμο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα του μέτρου για τους ίδιους τους παραγωγούς των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Και στο σημείο αυτό, ο αγροτοσυνδικαλιστής φέρνει ως παράδειγμα τις εξαγωγές των σταφυλιών.

«Για τα σταφύλια που έφυγαν από ’δω και πήγαν στη Γερμανία, αν υπήρχε η επιδότηση, ποιος θα την έπαιρνε; Ο εξαγωγέας. Εμείς ζητάμε, επομένως, η επιδότηση να πηγαίνει αμέσως στον παραγωγό»...

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Καρκαβάτσος τονίζει ότι είναι αναγκαίο αυτές οι χρηματοδοτήσεις να πηγαίνουν αμέσως στον ίδιο τον παραγωγό για κάθε κιλό προϊόντος του που θα φεύγει με το πλοίο για τις αγορές της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Άρα λοιπόν να επιδοτηθούν τα ναύλα. Και τα λέγαμε και τότε που έκαναν απεργία οι ναυτεργάτες. Άρα, σε καμία περίπτωση εμείς δε θριαμβολογούμε για την ανακοίνωση του περίφημου μεταφορικού ισοδύναμου για τα προϊόντα της Κρήτης».

 

«Καλό είναι το μέτρο, αλλά...»

«Ναι μεν, αλλά...», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας. Ο ίδιος δεν είναι αντίθετος με το μέτρο. Ίσα-ίσα που είναι θετικός, εκτιμώντας και ο ίδιος ότι αυτό θα ωφελήσει και τους ίδιους τους παραγωγούς. Θα μπορούσαν όμως να δώσουν και περισσότερα χρήματα από τα 70 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσαν, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή.

«Απ’ ό,τι διάβασα κι εγώ», όπως λέει ο Γιώργος Κατσανέβας, «είναι καλό αυτό για την Κρήτη. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Και ελπίζουμε αργότερα να έχουμε και την αύξηση του ποσοστού. Σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι βέβαια, από την άλλη, διότι ήταν κάτι που το περιμέναμε πολλά χρόνια μέχρι σήμερα. Ένα αίτημα παλιό από τους φορείς της Κρήτης».

Να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή είδαμε να εκφράζονται απόψεις διαφορετικές, τόσο μεταξύ των αγροτών όσο και μεταξύ των κομμάτων. Για παράδειγμα, θετικά μας το σχολίασε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που όμως διατήρησε και αυτός τις επιφυλάξεις του μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόφαση και να υπάρξει η ολοκλήρωση αυτής, καθώς η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα Επιμελητήρια της Κρήτης να της προσκομίσουν σχετικές μελέτες.

Το μεσοδιάστημα για την εφαρμογή της απόφασης, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι μέχρι την πρώτη μέρα του Ιουλίου. Την ημερομηνία αυτή ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός στους βουλευτές της Κρήτης στη διάρκεια της σχετική σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας στην Αθήνα. Και μέχρι τότε έχει δοθεί και το περιθώριο προς τα Επιμελητήρια της Κρήτης για να ολοκληρώσουν και να υποβάλουν τις μελέτες τους.

Είναι, δε, ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στο επιβατικό κόστος, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Σχόλια