«Λευκός καπνός» για την Σταρίδα στον Δήμο από ΣΥΡΙΖΑ

Κρήτη
«Λευκός καπνός» για την Σταρίδα στον Δήμο από ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεκλεισμένων των θυρών η χθεσινή συνεδρίαση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Κεκλεισμένων των θυρών, σε ένα σκηνικό μοιρασμένο και σε μια αρκετά φορτισμένη κατά στιγμές ατμόσφαιρα, συνεδρίασε χθες το απόγευμα η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το ποιο πρόσωπο θα στηριχτεί στην εκλογική μάχη για τον Δήμο Ηρακλείου.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση και περίπου στις 11:15 μ.μ. η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή την απόφαση να στηριχτεί η υποψήφια δήμαρχος Λιάνα Σταρίδα και η παράταξή της “Ηράκλειο, Εν-Αλλαγή”.

Η ανακοίνωση στήριξης συνοδεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και από σφοδρές αντιδράσεις, καθώς στο εσωτερικό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε διαφωνία από τα μέλη που ανήκουν στην πλατφόρμα των “53”, αλλά και του κοινωνικού χώρου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Την Τετάρτη 6/02/2019, η γνωστή, αναγνωρισμένη επιστήμονας, αρχαιολόγος, συγγραφέας κ. Λιάνα Σταρίδα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τη δημιουργία της αυτοδιοικητικής παράταξης “Ηράκλειο, Εν-Αλλαγή” και καθόδου, με την ίδια επικεφαλής, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Η υποψηφιότητά της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις μέσα από ευρύτερες αριστερές και προοδευτικές συνεργασίες, με προγραμματικό πλαίσιο, συνεργασίες που προτάσσουν όλες οι αποφάσεις της Κ.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε η Ν.Ε. στις 8/02/2019 (σ.σ. χθες) και αποφάσισε να δηλώσει τη στήριξή της στην αυτοδιοικητική προσπάθεια αυτή, καλώντας όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές, οικολογικές δυνάμεις, τους ενεργούς πολίτες του Ηρακλείου, να ενταχθούν και να συστρατευτούν σε μια προσπάθεια για ένα άλλο Ηράκλειο, αντάξιο των προσδοκιών και των οραμάτων των πολιτών του, για τη δημιουργία μιας πρότυπης πόλης, πολιτισμικά, οικολογικά “πράσινης”, με εμβάθυνση της δημοκρατίας των πολιτών».

Τράβηξε πολύ!

Η στήριξη υποψηφιότητας για τον Δήμο Ηρακλείου εξελίχθηκε σε μείζον θέμα για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως είναι φανερό άλλωστε και από την αργοπορία που έχει υπάρξει για τη λήψη αποφάσεων, η επιλογή “εκλεκτού” αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση!

Θυμίζουμε ότι σε προ διμήνου απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούταν ότι «θα ολοκληρωθούν άμεσα από την Επιτροπή και το Συντονιστικό οι διερευνητικές επαφές, συζητήσεις και διεργασίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού σχήματος, από το οποίο θα προκύψει ο επικεφαλής, και το συντομότερο δυνατό να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στη Ν.Ε.».

Στην πράξη δεν επιβεβαιώθηκαν οι προαναγγελίες για άμεσες αποφάσεις, ίσα-ίσα η βαλίτσα “τράβηξε” μακριά.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ακούστηκαν διάφορα σενάρια σε επίπεδο ονοματολογίας. Έγιναν βολιδοσκοπήσεις, επαφές, ζυμώσεις και διεργασίες. Και τελικά φτάσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση με τρία διαφορετικά σενάρια και τάσεις στο “τραπέζι”.

Κεκλεισμένων των θυρών

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, που έγινε με κλειστές πόρτες και χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, η εισήγηση της πλειοψηφίας του Συντονιστικού της Ν.Ε. ήταν να δοθεί επίσημη στήριξη στην αρχαιολόγο-συγγραφέα Λιάνα Σταρίδα, η οποία τις προάλλες ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου. Αυτή ήταν η επίσημη εισήγηση που είχε λάβει κατά πλειοψηφία το Συντονιστικό της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως εδώ υπήρχε μια σημαντική παράμετρος. Η πλειοψηφία του Συντονιστικού δεν αποτελεί και την πλειοψηφία μέσα στη Ν.Ε.

Στον αντίποδα, λοιπόν, υπήρξαν δύο ακόμα τάσεις-προτάσεις.

Υπήρξε μια σημαντική μερίδα στελεχών που τάχθηκε υπέρ της στήριξης Λυγερού.

Σύμφωνα με την τάση υπέρ Λυγερού, υπάρχει μια έτοιμη δημοτική παράταξη. Μια παράταξη που εκφράζει τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίχτηκε επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, και η οποία έχει δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής την 5ετία αυτή, με έναν επικεφαλής, τον Ηλία Λυγερό, που προσωπικά έχει δώσει δείγματα γραφής και έχει να επιδείξει μια πολύ δυναμική παρουσία εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκαν και τα τοπικά στελέχη που “ανήκουν” στη λεγόμενη πλατφόρμα των “53”, στον κύκλο Τσακαλώτου δηλαδή.

Η τοπική πλατφόρμα των “53” ζήτησε να μην υπάρξει απόφαση για κομματική στήριξη σε κανέναν υποψήφιο για τη δημαρχία του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προσκείμενα στην πλατφόρμα στελέχη κατέστησαν σαφές πως, αν περνούσε η εισήγηση του Συντονιστικού και η Ν.Ε. αποφάσιζε τη στήριξη της Λιάνας Σταρίδα, τότε οι ίδιοι θα ακολουθήσουν τη δική τους ρότα, στηρίζοντας τον Ηλία Λυγερό...

Το 3ο αυτό σενάριο, τη μη παροχή δηλαδή στήριξης σε κανέναν, “εισηγήθηκε” το κόμμα κεντρικά προς τη Ν.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί υπήρξε επαφή από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ και ζητήθηκε να μη συνοδευτεί η χθεσινή συνεδρίαση από λήψη απόφασης στήριξης συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Η απάντηση πάντως, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, από τη Ν.Ε. προς τα κεντρικά του κόμματος ήταν πως η χθεσινή συνεδρίαση θα κατέληγε σε συγκεκριμένη απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News